nemanja
17. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 11 minute nemanja je alter-ego Puležanina koji je albumom “Voodoo Beat” zatvorio svoju psihodeličnu disko trilogiju.

4. rujna 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Rujan je mjesec u kojem nas čekaju mnogi povratci – od drugog dijela „Časne“ do petog dijela serijala „Poslije svega“ pa sve do nevjerojatnog desetog dijela „Slagalice strave“ uz tek pokoji originalni film.

Film

Svjetlosnim spektaklom otvorena 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival

filmska revija mladeži
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nezaboravnim svjetlosnim spektaklom projekcija na vodenom zidu, otvorena je 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival– međunarodne manifestacije posvećene srednjoškolskom filmu. Iduća četiri dana sve će biti u znaku srednjoškolskih filmaša, a organizatori Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac ponovno su se potrudili da festivalski gosti, kojih je ove godine čak 180, zajedno s publikom, pogledaju 73 filma koji su u konkurenciji za nagrade Revije i Festivala.

Otvorenje

Koordinatorica Revije i Festivala Marija Ratković Vidaković naglasila je kako joj je drago da Revija i Festival slave svoju desetu godišnjicu održavanja upravo u Karlovcu.

‘Kada pogledam unatrag, ponosna sam na sve što smo ostvarili, a sada trebamo razmisliti koje ćemo si ciljeve postaviti u idućih deset godina. Mladim filmašima želim da kreiraju nove filmove, razmišljaju i uče o filmu i da se odlično zabave’, rekla je Marija Ratković Vidaković.

Na otvorenju su se pridružili Davor Trupković, pomoćnik ministra kulture, Damir Jelić, gradonačelnik Grada Karlovca, Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Karlovca i ravnatelj Gimnazije Karlovac, Andreja Navijalić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca, Jelena Ilić i Ksenija Đukić ispred Veleposlanstva Republike Srbije u Republici Hrvatskoj.

‘Nalazite se u filmskom gradu i hvala vama što ga oplemenjujete iz čitavog svijeta,’ rekao je gradonačelnik Damir Jelić.

Program je vodio poznati voditelj i imitator Luka Bulić. ‘Volim kad se nešto događa za mlade i super mi je da se mladi bave filmom. Ja sam na pragu da ne budem više mlad i zato bi mladim filmašima poručio da se drže svojih uvjerenja, da budu umjetnici i da ostvare svoje snove’, rekao je Luka Bulić.

Žiri

Po svemu sudeći žiriju neće biti lako. A Veliki žiri čine filmašica i producentica iz Odjela za kulturu regije Halland u Švedskoj, Anna Erikkson, samostalni filmski autor i suradnik Britanskog filmskog instituta, Marc Price te redatelj, koji je završio filmsku akademiju sa svega 17 godina, Joe Stephenson.

‘Nema tajne kako sam završio Akademiju. Jednostavno sam radio filmove iz srca i to je, kako ja vidim, najvažnije, rekao je Joe Stephenson.

‘Do sad sam bio u žiriju na puno festivala, ali nikad nisam bio na filmskom festivalu mladih. Inače se bavim edukacijom mladih filmaša i entuzijastičan sam oko njihova rada’, napominje Marc Price.

Veliki žiri dodjeljuje ukupno devet nagrada, dok onaj mali žiri sedam. A mali žiri je ‘mali’ samo po godinama, s obzirom na to da ih ima skoro trideset i to iz Amerike, Ujedinjenog kraljevstva, Danske, Makedonije, Srbije i naravno, iz svih karlovačkih srednjih škola.

Foto: Press
Foto: Press
Premijera filma “Žena zmaj”

Uz ceremoniju otvaranja održala se i karlovačka premijera filma „Žena zmaj“ Ivane Sansević. Film je ponudio inspirativnu priču o pronalaženju i otkrivanju i to je priča o svima nama koji često zaboravljamo koliko vrijedimo i koliko možemo. Jedna od junakinja je i nekadašnja volonterka Revije i Festivala – karlovčanka Magdalena.

Jeste li znali da je Karlovac 2014. godine proglašen ‘najbiciklističkijem’ gradom u Hrvatskoj? Upravo bic, bajs, bicikl je i vizualni identitet ovogodišnje Revije i Festivala. Zato smo već prvog dana predstavili i hit prijevozno sredstvo – bicikl za vožnju u paru, takozvani Tandem, djelo mladog Bojana Bige. Iako slijep od svoje druge godine, Bojan je nedavno uspješno dovršio tandem, sastavivši ga uz pomoć oca, od dva stara bicikla i nekih novih dijelova. Osim predstavljanja bicikla prikazali smo i kratki film o Bojanu i procesu rada na tandemu.

Zabava se nastavila nakon otvorenja uz glazbeni program grupe 4head. Filmska revija mladeži festival je filmova koji su napravili srednjoškolci, odnosno mladi u dobi od 14 do 20 godina. Revija (zajedno s međunarodnom inačicom – Four River Film Festivalom) s 594 prijavljenih filmova iz cijelog svijeta, 4000 gledatelja i 180 međunarodnih gostiju Revija i Festival su već tradicionalno hit destinacija za srednjoškolski film. Pokrovitelji  revije i Festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Grad Karlovac, Županija Karlovačka i Turistička zajednica grada Karlovca, a tehničku podršku daju Gimnazija Karlovac i Zajednica tehničke kulture Karlovac. Festival i Revija traju do subote, 10. rujna.

Programski raspored za srijedu, 07. rujna, 2016.

09.30, GK Zorin dom: 1. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu
11.30, GK Zorin dom: Predstavljanje Relativity School programa + 2. projekcija natjecateljskog programa na žutom tepihu
14.30, različite lokacije: radioničko-teoretski program za učenike i mentore
18.30 – 21.30, kupanje i zabava na Mrežnici
21.30, rijeka Mrežnica: Nekad laureati Revije i Festivala, a danas?: autorska večer s Anom Đordić.

Večernji program: “Turizam” (ironični dokumentarac Tonćija Gaćina koji je uvršten među deset najperspektivnijih europskih mladih filmaša.

Be social

Komentari