Film

Otvoreni 26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival

filmska revija mladeži
Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

26. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival otvoreni su u utorak 7. rujna projekcijom filma „Murina”, koji je na rijeku Koranu doplivao iz Cannesa gdje je nagrađen Zlatnom kamerom. Filmska revija mladeži i 14. Four River Film Festival održavaju se od 7. do 11. rujna 2021. u Karlovcu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac.

Na otvaranju je predstavljen i stručni žiri koji će odlučivati o nagradama Revije i Festivala u sastavu Matea Milić, producentica Svjetskog festivala animiranog filmaAnimafest Zagreb, Hrvoje Mršić, montažer i Nemanja Ćeranić, redatelj. Zajedno s njima o nagradama će odlučivati i žiri mladih, tj. žiri srednjoškolaca. Publika također može sudjelovati, i to putem interneta glasujući za najdraži film, kako bi konkurirao za Nagradu publike.

Što i gdje gledati?

U srijedu, 8. rujna u 20:30 sati na rijeci Korani na Foginovom kupalištu gleda se domaći dokumentarac „Ljubav oko svijeta” Anđele i Davora Rostuhara, koji prikazuje 33 različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima, stvarajući jedinstvenu ljubavnu priču koja podsjeća kako ljubav nikada ne može biti jednostavna i kako je, istovremeno, tek nekoliko stvari na Zemlji jednostavno poput ljubavi. Bračni par Rostuhar dokumentarni film snimio je na svom jednogodišnjem putovanju tijekom kojeg su posjetili 33 države na šest kontinenata te o ljubavi intervjuirali više od 200 ljudi. Prije ovog dokumentarca u programu Žuti reflektor predstavljamo film „Škola koja (ne) postoji“ u režiji Karla Gagulića. Film je priča o neobičnom poslovanju jedne privatne škole u Zagrebu.

U četvrtak, 9. rujna festival se seli na Gradsko kupalište u Ozlju gdje će u 20:30 sati biti prikazan film „Lihvar” u režiji Nemanje Ćeranića. Nemanja Ćerenić mladi je redatelj koji će s producentom filma, Aljošom Ćeranićem predstaviti film o lihvaru u malom srpskom gradu. Prije projekcije filma u programu Žuti reflektor gledamo film „Bambiland” u režiji Danila Stanimirovića. Danilo je sa svojim Bambilandom obišao brojne festivale i osvojio srca publike, a film govori o ostacima zabavnog parka sina Slobodana Miloševića.

Zadnja projekcija je u petak, 10. rujna u 20:30 sati  na rijeci Mrežnici, u Dnevnom boravku na Mrežnici, a bit će prikazan film „Povjerenje”, dugometražni prvijenac u režiji Matije Benića koji je svoju premijeru imao na Pulskom filmskom festivalu. Film prikazuje Varaždin 2025. godine za vrijeme velikog štrajka Čistoće. U programu Žuti reflektor gledamo Matijin film „Antikorupcijski atom”. Koliko je učenika prepisalo zadaću od nekog? Koliko ih je pomoglo kolegi na testu? Koliko ih je spremno pokušati varati na državnoj maturi? Ti, a i razni drugi zanimljivi odgovori nalaze se u „Antikorupcijskom atomu”.

Be social

Komentari