Film

Filmski program Goethe-Instituta na 5. Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu i Splitu

pozdravi iz fukušime
Foto: press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ovogodišnji 5. Festival svjetske književnosti, u čijem je fokusu književnost njemačkog govornog područja, u suradnji s Goethe-Institutom od 4. do 9. rujna u zagrebačkom kinu Europa i splitskoj Kinoteci Zlatna vrata prikazuje njemačke filmove snimljene prema književnim predlošcima. Bit će to festival otkrića kako za ljubitelje filma, tako i za ljubitelje književnosti. Njihovu će pažnju privući velika imena iz obaju svjetova, iz svijeta suvremene njemačke književnosti i njemačkog autorskog filma s njemačkim i međunarodnim glumačkim zvijezdama.

Daniel Kehlmann je od objavljivanja svog romana Mjerenje svijeta jedan od svjetski najpoznatijih njemačkih pisaca, a njegov roman Ja i Kaminski komedija je o umjetnosti i prijevari visokog književnog ranga. Filmsku ekranizaciju njegova romana potpisuje ugledni Wolfgang Becker, najpoznatiji kao autor hit-tragikomedije o padu DDR-a Zbogom, Lenjine! Redatelj Volker Schlöndorff u svojoj je autobiografski obojenoj priči o kasnoj ljubavi Povratak u Montauk posegnuo za romanom Maxa Frischa, doajena švicarske književnosti: roman je prvi put objavljen 1975. godine i zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu Maxa Frischa. Likovi u Frischovim prijašnjim romanima također su često imali autobiografskih crta, ali su priče bile fiktivne. U Montauku se, međutim, protagonist zove kao njegov autor i pripovijeda o autentičnom doživljaju: jednom vikendu, koji je Frisch s jednom mladom ženom proveo na američkoj Istočnoj obali. Schlöndorff je uza se kao koautora imao Colma Tóibína, uspješnog irskog pisca.

Roman Tschick Wolfganga Herrndorfa kroz virtuozno lakonske dijaloge pripovijeda o neobičnom prijateljstvu između četrnaestogodišnjaka iz građanske obitelji i mladog doseljenika iz Rusije. Roman je objavljen u više od 25 zemalja i do jeseni 2016. samo je u Njemačkoj prodan u više od dva milijuna primjeraka. Tschick već uspoređuju s kultnim romanima poput J. D. Salingerova Lovca u žitu. Nedavno proglašen najboljim europskim filmom za mlade, Tschick u režiji slavnog njemačkog redatelja turskog podrijeta Fatiha Akina, urnebesna je kombinacija filma ceste i priče o odrastanju. Film prati pustolovine dvojice dječaka, Maika i njegova jedinog prijatelja, nestašnog Tschicka, koji se u naletu nepromišljene improvizacije otisnu na put u ukradenom autu po užeglom provincijskom asfaltu.

ja i kaminski
Foto: press

Zločesta satira o Hitleru Opet on 2015. je godine također zabilježila velik uspjeh kod publike i dugo se zadržala na vrhu top-ljestvice bestselera tjednika Der Spiegel. Autor Timur Vermes u svom romanu oživljava Adolfa Hitlera, koji se zdrav i čitav budi u suvremenom Berlinu. Redatelj David Wnendt uspio je uvjerljivo inscenirati svoju mješavinu satire i reality-showa. Ova neopisivo smiješna komedija s Katjom Riemann, Larsom Rudolphom i Frankom Plasbergom (jednim od najomiljenijih voditelja talk-showa koji glumi samoga sebe) bila je nominirana za Europsku filmsku nagradu.

Redateljica, scenaristica i spisateljica Doris Dörrie u svojem najnovijem filmu Pozdravi iz Fukušime tematizira odnos njemačke i japanske kulture. Od susreta mlade Njemice s osebujnom gejšom pred autentičnom kulisom Fukušime, uspjela je prema vlastitom scenariju i u vlastitoj režiji intenzivno opisati bijeg pred rasplinutim životnim snovima, kulturne suprotnosti i susret sa zlim duhovima, te istovremeno dokumentirati posljedice nuklearne katastrofe u Fukušimi. Rosalie Thomass, mlada njemačka glumačka nada, i Satomi, koju glumi stvarna posljednja gejša u Fukušimi, pretvaraju ovaj tihi, crno-bijeli film u pravi primjer autorskog filma koji s lakoćom povezuje svijet književnosti i filma.

Najugledniji njemački redatelji – od Fatiha Akina preko Wolfganga Beckera i Davida Wnendta do Volkera Schlöndorffa – prihvatili su se ovih veličanstvenih književnih predložaka, a njihove su filmske adaptacije na Berlinaleu i drugim njemačkim i međunarodnim filmskim festivalima posljednjih godina privukle veliku pažnju i doživjele velik uspjeh. Dva su filma iz ovog izbora imala premijeru na ovogodišnjem Berlinaleu, a sada će u sklopu Festivala svjetske književnost biti predstavljeni zajedno s piscima i izdavačima suvremene književnosti njemačkog govornog područja. Uz poznata književna i redateljska imena odgovorna za nastanak ovih filmova, poznate i nove glumice i glumci jamče poseban filmski doživljaj: Geraldine Chaplin očarava u Ja i Kaminski u uzbudljivoj sporednoj ulozi – „pored“ glavnih glumaca Daniela Brühla i Jespera Christensena; Nina Hoss, velika njemačka kazališna i filmska glumica, u ulozi Rebecce u Povratku u Montauk u središtu je filmske priče o neuspjehu jedne velike ljubavi, o distanci i povrijeđenosti, dok švedska holivudska zvijezda Stellan Skarsgård nastupa u ulozi pisca Maxa Zorna.

 RASPORED PROJEKCIJA

 Kino Europa, Varšavska 3, Zagreb

05.09., 18.30 sati        Povratak u Montauk

06.09., 18.30 sati        Tschick

07.09., 18.30 sati        Opet on

08.09., 18.30 sati        Pozdravi iz Fukušime

09.09., 18.30 sati        Ja i Kaminski

Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split

04.09., 20.00 sati        Pozdravi iz Fukušime

05.09., 20.00 sati        Opet on

06.09., 20.00 sati        Povratak u Montauk

07.09., 20.00 sati        Ja i Kaminski

08.09., 20.00 sati        Tschick

Be social

Komentari