Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Film

Filmski program Goethe-Instituta na 5. Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu i Splitu

01.09.2017. Ziher.hrFoto: press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ovogodišnji 5. Festival svjetske književnosti, u čijem je fokusu književnost njemačkog govornog područja, u suradnji s Goethe-Institutom od 4. do 9. rujna u zagrebačkom kinu Europa i splitskoj Kinoteci Zlatna vrata prikazuje njemačke filmove snimljene prema književnim predlošcima. Bit će to festival otkrića kako za ljubitelje filma, tako i za ljubitelje književnosti. Njihovu će pažnju privući velika imena iz obaju svjetova, iz svijeta suvremene njemačke književnosti i njemačkog autorskog filma s njemačkim i međunarodnim glumačkim zvijezdama.

Daniel Kehlmann je od objavljivanja svog romana Mjerenje svijeta jedan od svjetski najpoznatijih njemačkih pisaca, a njegov roman Ja i Kaminski komedija je o umjetnosti i prijevari visokog književnog ranga. Filmsku ekranizaciju njegova romana potpisuje ugledni Wolfgang Becker, najpoznatiji kao autor hit-tragikomedije o padu DDR-a Zbogom, Lenjine! Redatelj Volker Schlöndorff u svojoj je autobiografski obojenoj priči o kasnoj ljubavi Povratak u Montauk posegnuo za romanom Maxa Frischa, doajena švicarske književnosti: roman je prvi put objavljen 1975. godine i zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu Maxa Frischa. Likovi u Frischovim prijašnjim romanima također su često imali autobiografskih crta, ali su priče bile fiktivne. U Montauku se, međutim, protagonist zove kao njegov autor i pripovijeda o autentičnom doživljaju: jednom vikendu, koji je Frisch s jednom mladom ženom proveo na američkoj Istočnoj obali. Schlöndorff je uza se kao koautora imao Colma Tóibína, uspješnog irskog pisca.

Roman Tschick Wolfganga Herrndorfa kroz virtuozno lakonske dijaloge pripovijeda o neobičnom prijateljstvu između četrnaestogodišnjaka iz građanske obitelji i mladog doseljenika iz Rusije. Roman je objavljen u više od 25 zemalja i do jeseni 2016. samo je u Njemačkoj prodan u više od dva milijuna primjeraka. Tschick već uspoređuju s kultnim romanima poput J. D. Salingerova Lovca u žitu. Nedavno proglašen najboljim europskim filmom za mlade, Tschick u režiji slavnog njemačkog redatelja turskog podrijeta Fatiha Akina, urnebesna je kombinacija filma ceste i priče o odrastanju. Film prati pustolovine dvojice dječaka, Maika i njegova jedinog prijatelja, nestašnog Tschicka, koji se u naletu nepromišljene improvizacije otisnu na put u ukradenom autu po užeglom provincijskom asfaltu.

ja i kaminski

Foto: press

Zločesta satira o Hitleru Opet on 2015. je godine također zabilježila velik uspjeh kod publike i dugo se zadržala na vrhu top-ljestvice bestselera tjednika Der Spiegel. Autor Timur Vermes u svom romanu oživljava Adolfa Hitlera, koji se zdrav i čitav budi u suvremenom Berlinu. Redatelj David Wnendt uspio je uvjerljivo inscenirati svoju mješavinu satire i reality-showa. Ova neopisivo smiješna komedija s Katjom Riemann, Larsom Rudolphom i Frankom Plasbergom (jednim od najomiljenijih voditelja talk-showa koji glumi samoga sebe) bila je nominirana za Europsku filmsku nagradu.

Redateljica, scenaristica i spisateljica Doris Dörrie u svojem najnovijem filmu Pozdravi iz Fukušime tematizira odnos njemačke i japanske kulture. Od susreta mlade Njemice s osebujnom gejšom pred autentičnom kulisom Fukušime, uspjela je prema vlastitom scenariju i u vlastitoj režiji intenzivno opisati bijeg pred rasplinutim životnim snovima, kulturne suprotnosti i susret sa zlim duhovima, te istovremeno dokumentirati posljedice nuklearne katastrofe u Fukušimi. Rosalie Thomass, mlada njemačka glumačka nada, i Satomi, koju glumi stvarna posljednja gejša u Fukušimi, pretvaraju ovaj tihi, crno-bijeli film u pravi primjer autorskog filma koji s lakoćom povezuje svijet književnosti i filma.

Najugledniji njemački redatelji – od Fatiha Akina preko Wolfganga Beckera i Davida Wnendta do Volkera Schlöndorffa – prihvatili su se ovih veličanstvenih književnih predložaka, a njihove su filmske adaptacije na Berlinaleu i drugim njemačkim i međunarodnim filmskim festivalima posljednjih godina privukle veliku pažnju i doživjele velik uspjeh. Dva su filma iz ovog izbora imala premijeru na ovogodišnjem Berlinaleu, a sada će u sklopu Festivala svjetske književnost biti predstavljeni zajedno s piscima i izdavačima suvremene književnosti njemačkog govornog područja. Uz poznata književna i redateljska imena odgovorna za nastanak ovih filmova, poznate i nove glumice i glumci jamče poseban filmski doživljaj: Geraldine Chaplin očarava u Ja i Kaminski u uzbudljivoj sporednoj ulozi – „pored“ glavnih glumaca Daniela Brühla i Jespera Christensena; Nina Hoss, velika njemačka kazališna i filmska glumica, u ulozi Rebecce u Povratku u Montauk u središtu je filmske priče o neuspjehu jedne velike ljubavi, o distanci i povrijeđenosti, dok švedska holivudska zvijezda Stellan Skarsgård nastupa u ulozi pisca Maxa Zorna.

 RASPORED PROJEKCIJA

 Kino Europa, Varšavska 3, Zagreb

05.09., 18.30 sati        Povratak u Montauk

06.09., 18.30 sati        Tschick

07.09., 18.30 sati        Opet on

08.09., 18.30 sati        Pozdravi iz Fukušime

09.09., 18.30 sati        Ja i Kaminski

Kinoteka Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split

04.09., 20.00 sati        Pozdravi iz Fukušime

05.09., 20.00 sati        Opet on

06.09., 20.00 sati        Povratak u Montauk

07.09., 20.00 sati        Ja i Kaminski

08.09., 20.00 sati        Tschick

(Visited 47 times, 1 visits today)

Komentari