Vizart

Foto: Tugu zbog ispadanja sa SP-a utopite u hrani

Foto: facebook.com/bbc good food
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/bbc good food
Foto: facebook.com/bbc good food

Hrvatska je ispala sa Svjetskog nogometnog prvenstva. Izgubili smo odlučujuću utakmicu protiv Meksika i „kao curice spakirali smo svoje torbice“,  kako je to nimalo uvredljivo i šovinistički rekao jedan od autora 24 sata čije ime nećemo spominjati u skladu s hvale vrijednom rimskom tradicijom damnatio memoriae koju bi općenito trebali češće koristiti. Još jedna hvale vrijedna tradicija je utapanje tuge u hrani. Iako ne postoje statistički podaci koji bi opravdali postojanje te tradicije, u svakom slučaju ne može odmoći. Stoga evo nekoliko recepata za jela uz koja možete i dalje, barem donekle, uživati u nogometnom prvenstvu. Recepti su inspirirani zastavama zemalja koje prisustvuju na prvenstvu i besramno su ukradeni (čitaj: prenosimo) s jedne engleske stranice, što donekle objašnjava nedostatak primjerice Hrvatske među ponuđenim receptima. Fear not! Popravit ćemo mi to.

Brazil

Foto: blog,bupa.com.au
Foto: blog,bupa.com.au

Trebaju vam borovnice, kriške ananasa, kiselo vrhnje i kiwi. Preporuča se posluživanje s brazilskim koktelom caipirinha.

Za koktel vam trebaju: limeta, bijeli šećer (nasreću, naš smeđi šećer zapravo je samo dobro zakamuflirani bijeli pa nam toga ne može ponestati), led i brazilska cachaça (izgovara se ka-šah-sa , a ne ča-ća-ća). Ako nemate taj specifično brazilski sastojak možete koristiti rum ili votku. Isjeckana limeta dodaje se šećeru  i pritišće već nekom alatkom koja vam je pri ruci kako bi ispustila sok i namočila šećer. Led se dodaje do vrha čaše nakon što ulijete alkohola po volji. Ako do sada niste preboljeli tu nesretnu utakmicu, možete pokušati uz ovaj koktel.

Engleska

Foto: facebook.com/bbc good food
Foto: facebook.com/bbc good food

Koristite pogačice (ili bilo koji drugi slatki krušni proizvod), pekmez od jagode, svježe jagode i slatko vrhnje.  Kao alternativu nudimo Rooneyjevu najdražu hranu:  corndog , kobasice, jaja i prženi grah.

Corndog napravite tako da probodete hrenovku do polovice drvenim štapiće. Ostavite dio štapića da viri 5 centimetara. Suhe sastojke treba pomiješati odvojeno od tekućih. Dakle, brašno, krupica, prašak za pecivo, sol, čili. Tekuće izmutite žlicom (ulje, mlijeko, jaja) i zatim pomiješajte sa suhim sastojcima. Smjesu izlijte u posudu duboku koliko su dugačke i hrenovke. Ako su klasične hrenovke, visoka čaša je najbolja jer ako vam se smjesa “rasporedi” po većoj posudi, bit previše plitka za umakanje.  Količina ulja mora biti dovoljna da u njemu corndog pliva. Svejedno je stavljate li okomito u duboku posudu ili polažete u tavu. Kad se ulje ugrije, obavezno smanjiti na najmanje jer smjesa brzo gori i tamni. Pržiti u zagrijanom ulju 5-10 minuta. Možda nije u obliku i bojama zastave, ali zagriženim fanovima engleske nogometne vrste sigurno nije u interesu tugu ublažavati jagodama.

Italija

Foto: facebook.com/bbc good food
Foto: facebook.com/bbc good food

Za napraviti jelo-zastavu naših učestalih turista trebat će vam listovi bosiljka, mozzarella, pršut i krekeri.  Ove sastojke možete baciti i na pizzu, a tijesto možete kupiti  već gotovo i pravokutnog oblika tako da poštujete oblik zastave.

Francuska

Foto: thisismarvelous.com
Foto: thisismarvelous.com

Kupite baguette (ima ih za kupiti gotove s aromom češnjaka ili luka, samo ih ubacite u pećnicu), tamno grožđe, roquefort, fourme d’ambert ili drugu vrsta plavog sira. Upozorenje: nisam sigurna koliko su francuski poljupci poželjni uz ovu kombinaciju.

Belgija

Foto: facebook.com/bbc good food
Foto: facebook.com/bbc good food

Kuhane dagnje, krumpirići i belgijska kobasica. Hm. Moram priznati da ne znam može li ovo biti dobrog okusa, ali možda se u Belgiji to stvarno tako jede.  Za svaki slučaj preporučam zaliti kombinaciju nekom belgijskom pivom.

Meksiko

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

A za jelo od naših neprijatelja…ovaj za jelo koje nas asocira na Meksiko, kupite guakamola umak, salsu, kiselo vrhnje i crne masline te grančicu ružmarina. Tacitose (čips od tortilje) umačite u umake. Ako se osjećate lijenima predlažem odlazak u meksički restoran.

Hrvatska

Za kraj vam nudim jednu balkansku alternativu po principu ‘hvali more drž’ se kraja’. Padaju mi na pamet ćevapi s lukom, pljeskavica, burek, kebab, čvarci, čvarkuše, ajvar, medvjeđa šapa i ine mesne kombinacije, a ako se nekome da raditi i – sarma. Sve to zaliti alkoholom po volji. Kako bi sve ostalo u duhu nacionalnog nam barjaka, možete napraviti i šahovnicu od prgice – međimurskog sira s paprikom.

Pogledajte i galeriju s ostalim nacionalnim zastavama.

Be social

Komentari