22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Film

Ziher filmolista: Top 5 najboljih filmova o hrani

Foto: www.facebook.com/ChocolatMovie
Vrijeme čitanja: 3 minute

Filmovi o hrani jedni su od rijetkih u holivudskoj produkciji gdje su etničke manjine zastupljene u većem broju od bijelaca i hrana se često stavlja u suprotnost s rigidnim kulturnim pojavama kao što su religija i tradicija. Filmovi na ovoj listi po tom pitanju nisu iznimka, ali jedni su od najboljih predstavnika filmova koje je bolje ne gledati na prazan želudac ili tijekom držanja dijete.

5. The Hundred Foot Journey (Indijski začin na francuski način), 2014

Madame Mallory (Helen Mirren) vlasnica je uspješnog francuskog restorana Le Saule Pleureur, njezin je restoran izuzetno poznat, a kuhinjom i kuharima Mallory upravlja čeličnom šakom. Obitelj Kadam imala je restoran u Indiji, najstariji sin Hassan trebao je zamijeniti svoju majku koja je bila glavna kuharica. Divlja rulja spali njihov restoran te u tom metežu majka pogine, a ostatak obitelji odluči potražiti azil u Europi. Igrom slučaja, obitelj Kadam otvori restoran u blizini restorana Le Saule Pleureur, a njihovi su recepti i način usluge u potpunoj suprotnosti s onime kako Mallory zamišlja da bi jedan fini restoran trebao funkcionirati, ali njezino tvrdoglavo mišljenje ne dijele gosti novootvorenog indijskog restorana.

4. Babette’s feast, 1987

Radnja filma odvija se u 19.stoljeću u malenom selu u Danskoj gdje žive dvije sestre Martine (Brigite Federspiel) i Phillipa (Bodil Kjer). Njihov je otac protestantski svećenik i njihov se život vrti oko njega i religije koja propisuje strogu osobnu disciplinu. Obje su imale priliku napustiti takav život, jedna se mogla udati za mladog vojnika, a druga za opernog pjevača, ali njihov se otac nije slagao s takvim izborom. Nakon smrti oca, pomogu odbjegloj Francuskinji Babbette koja neko vrijeme radi kao njihova služavka. Nakon što Babette dobije na lutriji, odluči se odužiti sestrama gozbom na 100. godišnjicu rođenja njihovog oca. Francuzi, za razliku od protestanata, nisu poznati po svojoj umjerenosti, a francuska gozba podrazumijeva alkohol, strastvenost, začine i sastojke s kojima se umjereni Danci dotad nisu susreli.

3. Chocolat, 2000

Film počinje prikazom idiličnog francuskog mjestašca Lansquenet-sous-Tannes koje stoji na istome mjestu već stotinama godinama, a baš poput nepromjenjive arhitekture, običaji i tradicije stanovnika ostali su vječno isti. Mjestašcem upravlja Comte de Reynaud (Alfred Molina) koji ledenim pogledom nadgleda sve aktivnosti svojih “podanika” i posebno brine da se ponašaju kao moralni i pobožni vjernici. No, Comteova svakodnevnica okreće se na glavu kad se u jednu od napuštenih zgrada doseli Vianne Rocher (Juliette Bionche) koja je vrhunski majstor u pravljenju čokolade. Vianne ubrzo otvori svoju čokoladarnicu i to, na Comteov užas, upravo u vrijeme Velikog posta. Na Comteov još veći užas, Vianne ima kći, ali nije udana i nimalo joj ne smetaju Romi koji par puta godišnje doputuju rijekom do Lansquenet-sous-Tannesa i koje predvodi karizmatičan Roux (Johnny Depp). Uskoro svi polude za Vianninom čokoladom i malo mjestašce postane živahnije nego što je bilo stoljećima, ali Comte je odlučan da tu “vražju živahnost” zaustavi pod svaku cijenu.

2. The Lunchbox (Dabba), 2013

Ila (Nimrat Kaur) je žena koja očajno želi privući suprugovu pažnju te to radi tako da mu svaki dan kuha ručak i šalje mu ga na posao pomoću “dabbawala”, indijskih dostavljača hrani koji nikad (ali baš nikad) ne pogriješe adresu i osobu kojoj trebaju dostaviti hranu, iako dnevno dostave na tisuće pošiljaka hrane (o tome je fenomenu čak napisano nekoliko članaka). Zbog toga Illa skoro ne može povjerovati da je njezin ručak dostavljen krivoj osobi i da se ta osoba čak usudi pisati popratne komentare o njezinom kuhanju. Ta je osoba Saajan (Irrfan Khan) udovac koji se sprema otići u penziju. Illini ručkovi nastave biti dostavljani Saajanu te mu ona počne odgovarati na njegove komentare i kuhati hranu za koju misli da bi mu se mogla svidjeti. Iako ovaj film svakako nije pridonio emancipaciji žena u Indiji, ipak je zanimljiv pokazatelj domaće indijske kuhinje koja je puno kompleksnija nego što se obično misli, a radnja se ne bazira na svježoj romansi u nastajanju već na mogućnosti ljubavi između dvije osobe koje su mislile da ih više u životu ne očekuju nikakva iznenađenja.

1.Eat Drink Man Woman (Yi shi nan nu), 1994

Mr. Chu je udovac koji živi u Taipeiju i vrhunski je kuhar kineske hrane (jer Tajvan nije priznat kao zasebna država pa se još uvijek gleda kao dio Kine). Njegovi poslodavci znaju da se uvijek mogu osloniti na njegovu vještinu kuhanja kad stvari pođu po krivu. Njegove su tri kćeri sve neudane i nijedna od njih nije oduševljena tradicionalnim kineskim vrijednostima, pogotovo ne po pitanju statusa žene u društvu. Svake nedjelje Chu radi vrhunski ručak za svoje kćeri no namjera je objeda zapravo “obiteljski forum” na kojem one iznose nove ideje, želje i mišljenja te o njima pregovaraju sa svojim ocem koji vjeruje u dobru staru poslovicu koja kaže “otac zna najbolje.”

Be social

Komentari