Izvedbene umjetnosti

Glazbeni krimić “Faraon iz Ilice je mrtav” premijerno u kazalištu Komedija

faraon iz ilice je mrtav
Foto: Ines Novković / Kazalište Komedija
Vrijeme čitanja: 2 minute

Tko je ubio Faraona Keopsa Ra? Ubojstvo o kojem priča cijeli Zagreb dvadesetih godina prošloga stoljeća oživjet će na sceni Kazališta Komedija. Glazbeni krimić Faraon iz Ilice je mrtav autorskog tima spisateljice Milane Vukov Runjić, autorice dramatizacije Ane Tonković Dolenčić, skladatelja Ivana Josipa Skendera i redatelja Krešimira Dolenčića u kazalište vraća duh i život nekadašnjeg Zagreba, napetu radnju, detektive, glazbu, ples i smijeh. Glumački ansambl te dio baleta, orkestar i zbor, predvođeni dirigentom Krešimirom Batinićem, predstavu će premijerno odigrati u petak, 1. prosinca.

Mladoj glumici Dajani Čuljak pripala je jedna od glavnih uloga. Emotivna, zaljubljena i znatiželjna junakinja Edvina pl. Podolsky i sama se upustila u otkrivanje ubojice mističnog zavodnika Faraona Keopsa Ra. “Super mi je raditi ovu predstavu, a posebno mi se sviđa period u kojem se cijela radnja događa. Mistika, zabava i istraživanje čine ovu priču jako zanimljivom, no neću vam ništa otkrivati kako biste se sami u to uvjerili. Veseli me moja uloga mlade wanna be detektivke, a uživala sam raditi uz mog strica, mamu i sve ostale odlične i zabavne kolege”, izjavila je Čuljak.

Ljubavnika Edvine pl. Podolsky, problematičnog Saschu Ackermana, igra još jedna mlada glumačka zvijezda u usponu Ivan Čuić koji će u predstavi zapjevati i tri glazbena broja: “Pripala mi je uloga problematičnog zagrebačkog dečka koji ima problema s drogom, dugovima, ocem i obitelji. Scene su gotovo filmske i brzo se izmjenjuju, a glazba koju je napisao Ivan Josip Skender savršeno prati cijelu tu priču i jako je filmska”.

Foto: Ines Novković / Kazalište Komedija

Saša Buneta utjelovit će Šlager pjevača koji zapravo jako malo pjeva i koji kao lik u originalnom romanu ne postoji. “On je više nekakav spoj, neka vrsta meštra od ceremonije. Moram priznati da, barem u ovih dvadeset godina koliko sam ja u Komediji, nikada nismo radili ovakvu vrstu predstave. Rekao bih da je to glazbeni krimić, a posebno inspirativno je vrijeme u kojem se radnja odvija. Puno je tu dokumentarnih i stvarnih likova i događaja, uz autentične kostime i glazbu“, izjavio je Buneta.

Jasna Palić Picukarić je proteklih mjeseci uživala u pripremama ove predstave za koju kaže da ju je teško svrstati u neki poznati žanr. “Faraon je nešto drugačije, nešto novo i zanimljivo, a opet jako naše. Sto posto Komedija, kao i uvijek! To je krimić, a i komedija. Možda da to nazovemo “krimedija“. I kao neki film, a u kazalištu! Dakle, filmična krimedija. Puno glazbe, veliki ansambl i mi svi zgodni i odlični kao i uvijek. Ako zbog ničeg drugog, dođite provjeriti koliko je istine u ovoj mojoj pozivnici“, izjavila je Jasna Palić Picukarić koja igra ulogu Tete Micike.

Glumačku podjelu uz navedene čine i Mila Elegović, Dražen Bratulić, Goran Malus, Fabijan Pavao Medvešek, Zlatko Ožbolt, Ana Magud, Nera Stipičević, Vid Balog, Nina Kaić Madić, Lana Blaće, Jadranka Gospodnetić, Ana Zebić, Larisa Marak i Dinka Jeričević. Kostimografkinja je Tea Bašić, koreograf Igor Barberić. U predstavi sudjeluju i orkestar, zbor te članovi baletnog ansambla Kazališta Komedija. Ulaznice za predstave Kazališta Komedija mogu se osigurati na blagajni Oktogon te na blagajni Kaptol sat i pol prije početka predstave, kao i na službenoj stranici kazališta www.komedija.hr.

Be social

Komentari