Glazba

Glazbeni vremeplov: Koncertni debi benda Black Sabbath

Vrijeme čitanja: 2 minute
black sabbath
Foto: facebook.com/BlackSabbath

Ako se pitate po čemu će glazbena povijest pamtiti današnji datum, prvo ćemo otputovati 35 godina unatrag. Sam početak ludih sedamdesetih, 9. ožujka 1970., bilježi početak live nastupa heavy metal grupe Black Sabbath. Iako su svirke održavali pod prvotnim imenom Earth, tada je bio prvi nastup pod imenom s kojim su ostali zapamćeni u glazbenoj povijesti. Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler i Bill Ward održali su svoj koncertni debi na prvoj večeri sedmodnevnog festivala u Roundhouse dvorani u Londonu. Predstavljali su svoj prvi album, nazvan jednostavno “Black Sabbath”, koji je izašao mjesec dana ranije.

Dvadeset godina kasnije su se na ‘Otoku’ najpoznatiji punkeri ponovno našli  u mainstream vodama. U ožujku 1991. godine se, na današnji datum, kultni punk band The Clash po prvi put popeo do No. 1 singla na top-ljestvici Ujedinjenog Kraljevstva. Riječ je, naravno, o bezvremenskom hitu Should I Stay Or Should I Go koji je harao radiostanicama zahvaljujući tome što se našao u reklami za Levis traperice. Iako je ova numera izašla na albumu “Combat Rock” iz 1982., bilo je potrebno devet godina da kao televizijski jingl uđe u uši i široj publici te postane jedna od najslušanijih pjesama diljem svijeta.

Osim ova dva događaja, na ovaj datum je 1942. godine rođen i John Cale, velški glazbenik, skladatelj, kantautor i producent koji je najpoznatiji po tome što je bio osnivač eksperimentalnog rock benda The Velvet Underground. On i Lou Reed su se očito rodili pod sličnim astrološkim predispozicijama jer su im rođendani udaljeni točno tjedan dana, a možda je upravo ta kombinacija zvjezdanog neba osigurala nastanak jednog od najutjecajnijih bendova u povijesti.

Be social

Komentari