Knjige

Goodreads: književna društvena mreža

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Tražite književnu preporuku, a ne poznajete ljude koje zanima ono što volite čitati? Želite na jednom mjestu imati popis knjiga koje ste pročitali i koje želite pročitati, bez da s vremena na vrijeme izgubite papirić ili notes na kojima ste sastavili taj popis?

Goodreads je društvena mreža koju čini više od 15 milijuna članova zajedno sa svojim preferencijama. Osnovali su je Otis i Elisabeth Chandler 2006. godine kako bi “pomogli ljudima naći knjige koje vole i potaknuli čitanje u cijelom svijetu”. Onoga trenutka kada se učlanite (što je više nego jednostavno), stranica vam nudi mogućnost povezivanja s vašim prijateljima preko e-maila i ostalih društvenih mreža (Facebook, Twitter itd.), ukoliko ste član istih.

Amazon.com bila je stranica koja je imala sličnu funkciju kao i Goodreads, ali je izgubila povjerenje svojih članova kada je postalo jasno da određene interesne skupine preporučuju knjige koje su od njihovog osobnog interesa, piše Washington Post. Iako Goodreads funkcionira na istoj platformi, već godinama ulijeva povjerenje članovima upravo zbog povezivanja s poznanicima preko ostalih društvenih mreža i zbog činjenice da čitatelj može sam birati one koji iznose svoja razmatranja o pojedinoj knjizi.

Foto: Goodreads.com/screenshot
Foto: Goodreads.com/screenshot

Na stranici postoji posebno pretraživanje u koje unosite ime knjige koju želite pronaći, a kada ju nađete, imate mogućnost rangirati ju i u posebno polje unijeti svoja razmišljanja, datume kada ste počeli i završili čitati ju. Naravno, ako ste ju pročitali. Ako ne, možete ju dodati u svoj “popis želja” te pročitati komentare ostalih članova o njoj. Također, kao i na ostalim društvenim mrežama, vaši prijatelji u mogućnosti su vidjeti i komentirati ono što se pojavljuje na vašem profilu.

Članovi su u mogućnosti osnivati debatne klubove na najrazličitije teme, koje naposljetku povezuju s knjigama koje problematiziraju isto. Postoje klubovi osnovani na temu religije, politike, povijesti, a vode i do najužih tema. Primjerice, na “paranormalnu romantiku” nadovezuju se čak 314 klubova!

Goodreads.com je zapravo prilično dobar odabir za čitatelje klasičnih romana, kriminalističkih djela, znanstvene fantastike pa sve do čitatelja čiji ukus dostiže najuže spektre moderne književnosti.

Be social

Komentari