Intervju

Graffiti na Gradele & Ziher predstavljaju – Azram: “Slovenija je mala, ali hej – više zidova za nas!”

Foto: Azram
Vrijeme čitanja: 4 minute

Odbrojavanje do Graffiti na Gradele 2016. može započeti! Svake srijede predstavit ćemo jednog graffiti/street art umjetnika koji će na ovogodišnjem, petom izdanju festivala crtati u Bolu na Braču, a poneku srijedu pridružit ćemo im i po jedno glazbeno ime te na taj način sve do lipnja najavljivati ovogodišnje aktere GNG-a. Do sada smo predstavili i potvrdili dolazak ChezaSarmeModula Osam, Bareta iz Pimp My Pumpa te Royala i Casina iz HAHA grupe, a danas svoj ponovni, jubilarni treći dolazak najavljuje i prvi ‘inozemni’ artist – Azram iz Klana 1107.

Sudjeluješ li prvi put na Graffiti na Gradele?

Ne, ovo će biti moje treće gostovanje u Bolu.

Koji su razlozi tvog ponovnog sudjelovanja na festivalu?

Pa glavni razlozi su svakako odlična atmosfera i ekipa, fantastična lokacija i zabavan izazov, budući da je zid poprilično velik i na suncu se pržimo cijeli dan. Ali more je desetak metara dalje što je odlično za rashladiti se i motivirati za završiti zid 🙂

Kako je došlo do tvog sudjelovanja na Graffiti na Gradele?

Organizator Marko Boko i graffiter kojeg ste predstavili, Chez 186, su razgovarali o line upu graffitera i iz tog razgovora je proizašao prijedlog da i ja dođem u Bol. Čuli smo se, dobio sam poziv i odmah sam rekao ‘hell yes’!

Što misliš o takvom tipu festivala?

Obožavam ovakve festivale, okupe se prijatelji iz brojnih zemalja iz regije, upoznamo nove super ljude, kupamo se, uživamo i bude nam stvarno dobro i opušteno!

GNG_2014_sŠto te je potaknulo da se počneš baviti graffitima i kako su izgledali tvoji početci?

Počeo sam crtati kad sam bio negdje u 4. razredu osnovne i netko mi je pokazao graffite u knjizi. Odmah sam pomislio: ‘Ovo je zakon!’ Počeo sam skicirati u svoju bilježnicu, nisam znao da bi trebao ispisivati svoje ime/nadimak i jednostavno sam pisao random riječi za koje sam mislio da su kul, na što sam kasnije počeo dodavati razne likove.

Jesu li su na tvoj rad imali utjecaj strip i animacija?

Jesu, i to velik. Čitam stripove svaki dan. U početku, dok su moje crtalačke sposobnosti još bile sranje, kopirao sam slova iz stripova u svoju bilježnicu.

Gdje pronalaziš inspiraciju za svoje radove?

Posvuda oko sebe u svojoj svakodnevnici, nemam neki fiksni izvor inspiracije.

Koliko ti je važan humor u radovima?

Jako mi je važan, uvijek pokušavam da moji radovi imaju barem neku caku, nešto ekstra.

Možeš li nam objasniti koncept Klana 1107, što je on i kako je nastala cijela ta priča?

1107 je poštanski broj Šiške (dijela Ljubljane). Klan 1107 svoje je putovanje počeo kao hip hop grupa. U početku smo na glazbu dodavali graffite, ali ubrzo smo glazbu ostavili po strani i fokusirali se isključivo na graffite i street art. Ostali smo proaktivni tako što smo posjećivali graffiti evente po Sloveniji i inozemstvu. Iscrtavanje zidova i više ili manje (i)legalnih površina, redovito posjećivanje i sudjelovanje na eventima, doprinos raznim oblicima urbane culture i vizualnom imidžu grada čini nas jednim od najpoznatijih graffiti crewova.

Kakva je po tebi graffiti i street art scena na prostoru bivše Jugoslavije?

Ukratko – scena je vrlo, vrlo dobra, imamo mnogo odličnih umjetnika. Mnogo je odličnih radova već iskusnih artista, ali i mnogo mladosti koja se pridružuje sceni, što je dobro i tome treba dati podršku.

Kakvo je po tebi stanje graffiti i street art scene u Sloveniji?

Glavni je problem to što je Slovenija jako mala i nema nas mnogo aktivnih… ali hej, više zidova za nas!

BadBoyRamz_sKoliko je, po tebi, važna suradnja graffiti i street art umjetnika na prostoru bivše Jugoslavije?

Pa rezultat bi svakako mogao biti zabavan! GNG je primjer toga, da na istom zidu crtaju neki od najboljih graffitera is Slovenije, Hrvatske i Srbije. Tako se bolje upoznajemo, razmjenjujemo ideje i radimo kul stvari!

Koliko se uopće promiče takav način izražavanja na ovim prostorima, za razliku od zapadnih zemalja?

Ne znam kako je u Hrvatskoj, ali u Sloveniji ljudi sve više vide razliku između graffita i vandalizma i počinju cijeniti njihovu umjetničku vrijednost. Po tome smatram da se približavamo zapadnom svijetu.

Misliš li da se mediji dovoljno bave ovom vrstom umjetnosti ili je ona još u sjeni klasičnih umjetnosti?

Nisu. Mnogo je medijske pažnje usmjereno na graffite, samo se u njih ulaže manje novaca nego u „klasične umjetnosti“.

Je li promicanju street art i graffiti umjetnosti pridonio razvoj nezavisnih medija?

Sigurno. To je zato što u nezavisnim medijima sve ne prolazi kroz određeni filter i na taj način se ovakav tip umjetnosti može prikazivati u novom svjetlu.

Koliko ti je važan feedback publike?

Feedback je jako važan, on mi podiže ego i pokazuje mi je li nešto dobro, da to nije samo u mojoj glavi 🙂

Imaš li neke umjetničke projekte u planu u bliskoj budućnosti?

Da! Ovo ljeto ću crtati na nekoliko jamova u Italiji i Mađarskoj i crtat ću veliki mural u Sisku na ReThink festivalu. I, naravno, na GNG-u! 🙂

Azrama možete pratiti na Facebooku i Instagramu.


Be social

Komentari