Intervju

Gypsy Philharmonic Orchestra: “Virtuoznosti dodajemo emocije i improvizaciju”

Foto: www.100violins.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Oni su najveći romski orkestar na svijetu, virtuozi na violinama, violama, violončelima, klarinetima, cimbalima. Ukupno broje 138 članova, a 12. prosinca u 20 sati u Koncertoj dvorani Vatroslava Lisinskog zasvirat će ih oko 60. Povodom njihovog prvog gostovanja u Zagrebu razgovarali smo s umjetničkim direktorom Dezsőm Baloghom, koncertnim majstorom Lajosem Sárközijem Starijim, glavnim solistom Lajosem Sárközijem Mlađim i kontrabasistom Rudolfom Sárközijem.

Tko je i kada osnovao Gypsy Philharmonic Orchestra?

Naš menadžer Xavier Dubuc i umjetnički direktor benda Dezső Balogh došli su 2014. godine na ideju o stvaranju ovakvog jedinstvenog orkestra.

Kakav repertoar svirate?

Sviramo klasičnu glazbu, djela Brahmsa, Straussa, Liszta, jako puno Čajkovskog, dosta tradicionalne mađarske glazbe poput čardaša. Na našem repertoaru može se čuti i filmska glazba kao što je ona Johna Williamsa iz “Schindlerove liste”. Uz to naravno i mađarsku romsku glazbu.

Tko može postati članom vašeg orkestra?

Svi koji prođu audiciju, odnosno dokažu svoju vještinu. Svi članovi orkestra školovali su se na glazbenim konzervatorijima ili akademijama. Svi poznajemo osnove klasične glazbe. S romskom glazbom smo odrasli, ona je dio nas. Nju ne trebamo izučavati iz nota, jednostavno je sviramo iz srca. Mnogi članovi orkestra su i rodbinski povezani. Tako da sviramo s onima koji su nas prvi upoznali s ljepotama glazbe.

Trebaju li zainteresirani glazbenici također biti romskog podrijetla da bi postali dio ovog Orkestra?

Ne nužno. Ako osjećaju glazbu i pokažu svoju kvalitetu, mogu biti primljeni. A uz nas će ionako postati dio romske zajednice. Osim toga, ne moraju niti nužno biti iz Mađarske, iako svi trenutni članovi jesu.

Foto: www.cypress-music.com

Vaš orkestar poseban je i po tome što ne koristi note na koncertima…

Tako je. Nikad ne sviramo s notama pred publikom. Mi osjećamo glazbu. Još od djetinjstva smo izvježbani za sviranje pred publikom, gdje se od nas traži kontakt s ljudima. Mi pratimo energiju publike. Naime, u Budimpešti su jako popularni restorani s glazbom uživo u kojima najčešće sviraju romski bendovi. Ipak, note su sastavni dio naših proba, što je slučaj i s drugim orkestrima.

Koliko često imate probe?

Tri puta tjedno.

Koji su najveći uspjesi Gypsy Philharmonic Orchestra?

Naše turneje smatramo svojim najvećim uspjesima jer kroz njih progovaramo jedinstvenim jezikom, glazbom, zahvaljujući kojoj su Romi svugdje dobro prihvaćeni. Jako su dobro bile posjećene naše turneje po Europi i Indiji.

Romska glazba jako je popularna na našem području. Što mislite zašto?

Jako smo temperamentni i vatreni dok sviramo, doista sviramo iz duše. Mnogi glazbenici su vrhunski virtuozi, ali se njihovo sviranje temelji samo na dobroj tehnici. Mi dodajemo emocionalnost. Naša je glazba melankolična, poput bluesa. Osim toga, s obzirom na to da su Romi bili putnici, nisu uvijek imali prave instrumente pa su eksperimentirali s onim što su posjedovali. Naša je glazba stoga i improvizacija. Nijedna izvedba nije ista kao prethodna. Osim toga, mi se kao narod lako prilagođavamo zajednici u koju dolazimo. Romska glazba je iznimno popularna i u drugim krajevima svijeta, kao što su Amerika i Japan. Ljudi često plaču nakon izvedbi naših pjesama, upravo zbog snažnih emocija o kojima i s kojima muziciramo.

Zašto bi zagrebačka publika trebala doći na Vaš koncert?

Zato što će čuti nešto lijepo, sretno, posebno. I vidjeti vezu između klasične i romske glazbe. Osim toga, zasvirat ćemo i hrvatsku glazbu.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije. 

Be social

Komentari