Glazba

„Aisles” (Angel Olsen): Najdraže od 80-ih

aisles
Vrijeme čitanja: 3 minute

Da mi je netko jednom rekao da će Angel Olsen napraviti EP s obradama jednih od najdražih nam klasika 80-ih, mislim da bi mi oči malo zasuzile od sreće i osmijeh se nevino razlio licem. Od silnog, srećom, opravdanog uzbuđenja, EP sam i najavio u Dozi za kolovoz.

Prije nego sam krenuo recenzirati ovaj album složio sam si playlistu originala i njenih obrada. Slušajući tako original pa obradu dobio sam dobar dojam što se zapravo događa. Pjesme su pomno odabrani hitovi 80-ih čiju je energiju izazovno prenijeti i koji ljudima mnogo znače upravo kao originali.

Emotivno, ali s manje uzbuđenja

Angel Olsen bila je toga svjesna i ušla je u srce svake pjesme s malenog „Aisles” i predstavila ih na svoj način – snažno, emotivno, impresivno. Mijenja sliku svake navedene pjesme zauvijek i to nije niti će uspjeti baš svakome. Na trenutke mrvicu pasivno ili nedovoljno uzbudljivo spram originala, ali time nimalo lošije. Naprotiv, ponekad i poželjnije.

Ostvarenje otvara Gloria, evergreen kojim se Laura Branigan 82′ probila na svjetsko tržište, a za original je zaslužan Umberto Tozzi. Branigan i njen tim prilagodili su tekst Laurinoj verziji. Američke radio stanice pjesmu su smatrale suviše europskom za radio valove, ali LGBT zajednica dala joj je krila.

Angel Gloriju usporava, s naglaskom na tekstu i atmosferi, prije nego dostigne konačnu kulminaciju zamjenjujući poznatu synth euforiju Laurine verzije s dojmljivom produkcijom, violončelom i svojim besprijekornim glasom.

Priznajem da me bilo mrvicu strah kako će Eyes Without a Face ispasti. Billy Idol ipak ima taj moćan zvuk koji odolijeva testu vremena, pjesme koje nisu toliko zahtjevne, ali njegov ih glas čini toliko pamtljivima upravo njegovoj verziji. Čak i “Grimesish” efeketi u glasu Olsen ne bivaju suvišni.

Men Without Hats 1982. izdali su The Safety Dance. Isprva neshvaćenu pjesmu o slobodi i plesu pogurao je 12-inčni remix konačno porinuvši i originalnu verziju do visokog broja tri na Billboard Hot 100 ljestvici. Tu spomenutu novopronađenu sigurnost u izražavanju Angel izvodi misteriozno, tamno, sporije i nekako seksi.

S druge strane, poštujem što „Aisles” zbilja je album obrada, ne kakvih usputnih prepjeva. Fun fact, original pjesme je Alaska Airlines koristio u COVID-19 oglasima u prosincu prošle godine upozoravajući na sigurnost putnika.

Slijedi nam If You Leave, potpisna pjesma engleskog elektroničkog sastava Orchestral Manoeuvres in the Dark (OMD). Pjesma o završetku školovanja i strahu što dolazi sljedeće zasjala je u filmu „Pretty In Pink” iz 1986. gdine, a Angel ju obrađuje veličanstveno. Sintesajzeri su prekrasno napravljeni i sveukupno postaje ugodnije svakim novim slušanjem.

I konačno, Forever Young. Nož u srce svake dobre playliste 80-ih objavio je 1984. njemački synth-pop sastav Alphaville. Za one koji ne znaju, pjesma je o strahu od nuklearnog rata inspirirana svjetskom političkom slikom ranih 80-ih. Sretna melodija i ta istovremena sarkastičnost pitanja, želiš li živjeti zauvijek, a u strahu, tjera na zagrljaje i ujedinjenje.

Rekao bih da je Angel Olsen ovu odradila korektno, nije dojmljivo kao ostale, ali falsetto višeglasje pred kraj jest. I naravno, produkcija. Zanimljivo, i Laura Branigan je svojevremeno obradila ovu pjesmu.

Omotnica i naziv kao tribute osamdesetima

EP se zove „Aisles” kao asocijacija na prolaze između polica u jednom dućanu u njenom rodnom gradu u kojem su svirali hitovi 80-ih. Konačno, ali ne i nevažno, omot EP-a je za svaku pohvalu. Odaje čast vremenu kojeg se dotiče, stilu, sentimentu, a pogled koji Angel daje kameri predaje samopouzdanje i odlučnost kao i pjesme same. „Aisles” je ambiciozno, dobro planirano, dostojanstveno izdanje kojem je, usudim se reći, jedina mana to što nema više pjesama.

Pjesma koje bih volio da su se našle na ovom izdanju i učinile ga još boljim bi bile primjerice Everybody Wants to Rule the World (Tears for Fears), Just Like Honey (The Jesus and Mary Chain), Don’t You (Forget About Me) od Simple Minds i Tainted Love (Soft Cell). Iako, kad bolje razmislim, možda bi joj iste bile premali izazov pokušavajući zamisliti kako bi zvučale s obzirom na to kako su obrađene ove predstavljene na „Aisles”. Možda Crazy For You ili Live To Tell od Madonne? OK, dosta.

Angel Olsen imala je zakazan koncert 26.08.2020. u Tvornici kulture, ali kao što već znate, mjere nisu dopustile. Pratimo hoće li biti premještaja datuma za ovu ili sljedeću godinu. Miley Cyrus suvremena je kraljica obrada, ali ovo što je Olsen uspjela postići je jedna sasvim nova razina. Najluđa stvar u cijeloj priči je što je projekt krenuo iz zabave, a dobili smo ovako nešto. Sretan sam i zahvalan na tome.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari