Istaknuto
20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Toliko je važno da zna da smo tu, da je čujemo i vidimo, da smo na njenoj strani, da uporno ponavljamo da žrtva nikada nije kriva i da ne postoji pravo vrijeme niti vremenski rok u kojem je trebalo prijaviti nasilje. Jedino pravo vrijeme je ono kada je žrtva spremna.

Film

Igra na sigurno (“Ocean’s 8”, G. Ross)

27.06.2018. Marta BanFoto: Youtube screenshot
Vrijeme čitanja: 4 minute

Na ceremoniji dodjele Zlatnih globusa 2016. godine, u jednom od boljih obraćanja holivudskoj kremi, Ricky Gervais osvrnuo se na novi trend snimanja inačica filmskih uspješnica u kojima originalno muške protagoniste, zamjenjuju ženski. Kao primjer spomenuo je početak snimanja upravo aktualnih Oceanovih 8, a za izvrstan potez holivudskih studija naveo je dva razloga: izvornik (Oceanovih 11) garantira dobru zaradu remakea na kino blagajnama, a na angažmanu glumica (a ne glumaca) štedi se zasigurno lijepa svota dolara.

Valja nadodati da su se, premda je prošlo tek dvije godine, vremena malko promijenila, pa u prvom redu više ne sjedi nasmiješeni Harvey Weinstein, a i neke nove teme vjerojatno su preosjetljive za komentar Rickeyja Gervaisa pa ni njega, u ovo slučaju – nažalost, više ne viđamo u ulozi rijetko zabavnog voditelja holivudske sapunice. No premda za nasušni humor tu mjesta više nema, ima za producente Oceanovih 8 koji su na valu Me too pokreta zasigurno okrenuli koji milijun više. Oceanovih 8 našao se uz malo pameti, malo sreće i nimalo kreativnosti na pravom mjestu u pravu vrijeme te ostvario i više nego solidan uspjeh na kino blagajnama.

Oceanovih 11

Sedamnaest je godina prošlo otkako je filmom Oceanovih 11 Steven Soderbergh galantno servirao pljačkaški film po nešto izmijenjenoj formuli. Ono što ga razlikuje od većine heist filmova ondašnje, ali i sadašnje produkcije, svakako je izostanak akcijskih elemenata, nadomještenih zabavnim dijalozima među osebujnim likovima različitih, netipičnih profila koji sudjeluju u složenom i domišljatom planu dotad nezamislive provale. Pritom valja naglasiti da ta formula nije revolucionarna u pravom smislu te riječi, već u smislu ustajalih holivudskih voda kojima je i takav iskorak bio velik. Činjenica da danas govorimo o Oceanovih 8 potvrđuje to pravilo.

Foto: Youtube screenshot

Nastao prema istoimenom izvorniku iz 1960. godine u kojem se pojavljuju zvijezde poput Franka Sinatre i Deana Martina, Oceanovih 11 servirao je paletu suvremenih holivudskih ikona A-liste poput Georgea Clooneyja, Brada Pitta, Matta Damona i Julije Roberts koji su uz neka manje poznata, no jednako karizmatična lica stvorili glatku i ugodnu zabavu koja poene ne ubire kaskaderskim vratolomijama, već kulerskim likovima u kompaktnoj priči. Oceanova je prevara usmjerena na besramno bogate i beskrupulozne tajkune pa prosječan gledatelj ne može nego biti na strani karizmatičnih provalnika, uz dužno divljenje njihovoj domišljatosti i sreći.

S obzirom na to da Hollywood ne zna reći dosta, uslijedila su dva nastavka (Oceanovih 12 2004. i Oceanovih 13 2007.) koja su uz nekoliko izmjena u radnji i nešto manje uspjeha ponovila formulu iz 2001. godine. Sa zaokretom u postavi i novom pljačkaškom metom ove se godine pojavila već spomenuta ženska verzija filma, Oceanovih 8.

Nekoliko godina kasnije…

Novi film, u režiji Garyja Rossa, nadovezuje se na priču prethodnih filmova tako što glavnu ulogu dobiva Debbie Ocean (Sandra Bullock), sestra preminulog Dannyja Oceana, koja u gotovo preslikanom početku filma izlazi iz zatvora nakon pomilovanja. Pet godina koje je u zatvoru provela zbog ljubavnika, koji ju je u zajedničkoj prevari umjetninama izdao i predao policiji, bilo je dovoljno da smisli maštovitu provalu u kojoj će se osvetiti bivšem, dobro zaraditi i uživati u onome što joj je u krvi – varanju i krađi. Pritom sa svojom desnom rukom Lou (Cate Blanchett) – nalik tandemu Clooneyja i Pitta – okuplja inače nespojivo društvo koje čini hakerica Nine Ball (Rihanna), bivša prevarantica/novopečena majka i domaćica Tammy (Sarah Paulson), modna dizajnerica Rose (Helena Bonham Carter), ulična džeparica Constanze (Awkwafina) i neudana indijska stručnjakinja za nakit koja želi iseliti iz majčine kuće –  Amita (Mindy Kaling).

 

Cilj okupljene družine svakako je na razini prijašnjih Oceanovih ideja: osigurati da zvijezda Daphne Kluger (Anne Hathaway) za najvažniji modni događaj na svijetu – glamuroznu Met Galu – nosi 150 milijuna dolara vrijednu Cartierovu dijamantnu ogrlicu, a potom tu istu ogrlicu tijekom najveće celebrity večeri ukrasti s njena vrata. Teško je procijeniti  je li bolje osigurana ogrlica ili sama Met Gala, no Oceanova sestra Debbie ima plan i dobru ekipu kako učiniti nemoguće i ukrasti vrijedan nakit.

U kalupu slabih scenarističkih rješenja

Redatelj i scenarist Gary Ross oblikovao je dobru ideju stavljajući u središte zbivanja najekskluzivniju modnu večer koju zavidne oči običnog puka (i onih poznatih koji nisu dobili pozivnicu) prate sa zanimanjem sa svih strana svijeta. Oceanovi su uvijek uspješno gađali na najbogatije kojih nam nije žao pa su i ovog su puta uspješno pogodili u sridu novca i moći koja gledatelja istovremeno i očarava i iritira pa nema izbora nego navijati za karizmatične pljačkašice. Kvazi kritika kapitalističkog sustava, a u suštini još bolja reklama za nedodirljivu elitu na čelu s Annom Wintour, ako im je uopće potrebna.

U principu, radnja Oceanovih 8 ima kreativno oblikovanu priču koja u čvrsto oblikovan oceanovski kalup ubacuje svježe i aktualne ideje o raznovrsnoj skupini žena koje nitko ne krivi što pljačkaju od najbogatijih. Kao i prethodnike, i ovaj film krasni nepodnošljiva lakoća izvedbe riskantnog plana koji bez akcije i nenadanih obrata uspijeva stvoriti napetost kod gledatelja. Ono što u realizaciji umanjuje kvalitetu jest slabo razrađen scenarij koji se održava na trenutke u toliko trivijalnim frazama koje smo već toliko puta čuli da je njihovo značenje u više navrata prazno i s krajnjom dosadom umetnuto u film.

Foto: Youtube screenshot

Potonje se najviše očituje u dijalozima Dannie i Lou, premda su i ostale uloge na jednak način kulerski prezentirane, no ne i pretjerano kreativno napisane. Od slične boljke boluje i humor u filmu koji, kao jedan od konstitutivnih elemenata oceanovske poetike, osim u nekoliko navrata nije bolji od provjerenih i već viđenih doskočica. Stoga Oceanovih 8 u cijeloj pompi oko revolucionarno ženske postave igra na sigurno i glamurozno izdanje koje pokazuje da i žene mogu zaraditi velike novce po inače provjerenoj muškoj formuli. Od toga ništa više, a ipak malo manje (zabavno) negoli je to bilo 2001. godine. Pritom ne mislim da je problem u postavi, već u odveć šabloniziranom scenariju.

(Visited 374 times, 1 visits today)
Što misliš o ovom filmu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(3 votes, average: 2.667 out of 5)

Komentari