Intervju

iZLET: “Volimo uživati u svakom poslu kojim se bavimo, a svaka ozbiljnost nas pri tome koči”

Foto: facebook.com/iZLETofci
Vrijeme čitanja: 3 minute

Za njih je sretan broj 13 jer upravo toliko pjesama ima na albumu mističnog naziva „Nikad ne znaš, to je ono…“ koji slušatelja ne ostavlja u bunilu, već ga fino vozi kroz ležerni rock stil. Idejni vlasnici od prvog do zadnjeg tona su braća Kumerle. Uspio sam uloviti malo vremena pa sam preslušao taj njihov prvijenac. Prezentiraju se ležerno i lagano prebiranjem po gitari u maniri Štulića i novovalnih laganica. Stihovi su osobni doživljaji o svemu i svačemu, slavlje laganog življenja i ljubavi prema voljenima. Pod nazivom iZLET furaju neki vintage kvartovski rock.

Pernastica je stvar idealna za ljenčarenje pod hladom negdje na pješčanoj plaži, za staviti mozak na pauzu. Ta im je ujedno bila i singl, provela je neko vrijeme na vrhu radio valova na našem jugu i moj osobni je favorit. Uz nju ljetno-morski motiv ima pjesma Žalo, ali u malo živahnijem aranžmanu. Majčin skut s country prizvukom odaje počast osobi koja im je mijenjala pelene dok su bili klinci. Svuda je fino, ali kad mama napravi spizu to je raj. Maša i Ne žurim su ljubavne tematike. Prva je krik za izgubljenom, a druga nježno ljubavno šaputanje. Cijeli album je njihov privatan svemir u više dimenzija pa tako su to sve ukomponirali u pjesmi Svemir.

Ulovio sam ih jednog poslijepodneva dok su ispijali svoj mali macchiato. Kao pravi paparazzo iskočio sam iza grma i izrešetao ih pitanjima.

Upala je sjekira u med potpisom za Dallas Records. Kakav je život nakon opipljivog izdanja?

Pero: Život nam je uglavnom isti, ali osjećamo sve veću odgovornost. Osim toga ljudi sve manje sumnjaju u iZLETov legitimitet.

Je li se povećao broj obožavateljica? Frcaju li poslovne ponude i pozivi za svirku po svadbama?

Toni: Naravno, baza obožavateljica raste linearno iz dana u dan, što me jako veseli. Ponude si stvaramo sami sa svojim idejama, a ostali se na njih nadovezuju. Što se svadba tiče nikad nismo propustili dobru svadbu i uvijek nam je izazov i privilegija nastupiti na bilo kakvim proslavama, a pogotovo dati blagoslov mladencima.

Glupo bi bilo pitati kako ste se upoznali, ali kako ste došli do ostalih članova benda?

Toni: Do ostalih članova smo došli dogovorom. Naime, kad se ja i Pero nekaj dogovorimo, onda to tak i je. Da ne filozofiram, Luka Gamulin (bubnjar) išao je sa mnom na fakultet, dok je Mihovil Milić (gitarist) moj dragi prijatelj s mora.

Kakav je bio život prije iZLET-a? Jeste li svirali u nekim drugim bendovima, pekli zanat i skupljali iskustva?

Pero: O da, itekako. Ja sam prvo bio veslač, da bi potom karijeru nastavio u svijetu glazbe. Prvo sam svirao s Ante Cashom, potom i sa Žanamari Lalić. Toni je koliko znam svirao s hard metal bendom ORCA, zatim s pop rockerom Renatom Metessijem, a kaljenje je završio u blues-punk bendu Viski strip, današnja EKE BUBA. Naime nakon što su ga dečki izbacili iz viskija, preimenovali su se kako bi potisnuli sjećanje na dotičnog. Spasio sam ga ja kada sam ga povukao kod Ante. Da bi sve kulminiralo bunom i napuštanjem CASH-a i njegovog ZEBRAXA, nakon čega smo si pogledali u oči i primili se dužnosti, a to je iZLET.

Koliko popijete prije nastupa da ubijete nervozu?

Toni: Ne znam za dečke, ali ja si popijem 2-3 čaše vode, kavu s mlijekom i možda kolu ako sam umoran.

BB King je dao svakoj svojoj gitari ime Lucille. Jeste li i vi dali svojim instrumentima imena?

Pero: Ne gle, ja ti tak ne brijem. Ali brijem da sam čuo par puta Tonija da svoju gitaru naziva Squirt (smijeh), ali možda sam ja nešto krivo čuo.

Tko vam stoji iza leđa i daje vam podršku?

Pero: To bi svakako bili baka, mama i tata. Oni imaju viziju, a mi skilove.

Koliki je omjer plavuša, crnka ili brineta na svirkama?

Toni: Jako dobro pitanje. Dopro si  u srž. Koliko mogu primijetiti, otkad ne vidim duplo, brinete su najdominantnije, ali blondine su prirodne. A crnke su najglasnije.

Gdje najviše volite ići na izlet? Šuma, ravnica, planina ili more?

Toni: Uuu, sad si me zateko. Budući da imam taj blagoslov da boravim i na sjeveru i  na jugu Hrvatske, a i volim putovati, ne mogu se odlučiti između navedenoga, ali mogu reći da u prirodi pronalazim mir.

Koliko vam megapiksela ima kamera s kojom snimate sami spotove za svoje pjesme? Boje su malo oštrije, a u nekima bacaju na psihodeliju.

Pero: Koristimo se onim aparatima koji su nam pri ruci i pritom biramo koji najbolje odgovara zadanom motivu. Mislim da produkcija mora zadovoljiti opseg poruke, a sve ostalo je puko preseravanje. I da ti odgovorim, ove snimke s mobitela imaju oko 2-3 mega piksela. Međutim sad smo našli staru VCR kameru koja ima još manje, tako da čuvajte vid i jedite mrkve. Uskoro ćemo patentirati posebne slabovidne naočale za naše spotove. U međuvremenu se možete poslužiti običnim bakinim naočalama, koje su vrlo slične pepeljarkama.

Kolika je doza ozbiljnosti za nastavak glazbenog puta? Što se može očekivati od vas dalje?

Pero: Doza ozbiljnosti nam je na minimumu upravo zbog prirode ovog posla, tj. šoubiznisa. A poznato je da mi volimo uživati u svakom poslu kojim se bavimo, a svaka ozbiljnost nas pri tome koči. Od nas možete očekivati nastavak priče koja svakim danom sve jasnije ocrtava svoj smisao te time donosi jednostavnost natrag u vaše živote.

Be social

Komentari