Glazba

Izvještaj – object blue (Masters): Eksperimentalni izlet za znatiželjne i spretne na podiju

object
Foto: Roko Birimiša
Vrijeme čitanja: 4 minute

Subota navečer u Mastersu ne može zvučati kao loša odluka, ali ovo ipak nije bio samo tek jedan event u nizu mnogobrojnih klupskih subota. Volta kolektiv pokrenula su tri DJ-a: Oberön, Kornet i NIOBE. Točno prije godinu dana počeli su s programom sa svojim tada prvim eventom. Ove subote slavili su svoj rođendan s prigodnim poklonom publici.  Njihovo prvo veliko međunarodno gostovanje.  Ravno iz Londona u mrak i dim Mastersa stigla je object blue.

Važno je da u obzir uzmemo da je iste večeri u Boogaloo klubu nastupao veliki Jeff Mills. To ne znači nužno ništa u usporedbi s glazbom ovdje i tamo, već više govori o dobrom dijelu publike koja je tamo završila. Svakako zgodno popunjen klub značio je dovoljno mjesta za kretanje, a ritmova za drmanje također nije nedostajalo od samog početka.

Volta rezidenti otvorili večer

Večer su otvorili u 23 sata, kada je jedan od rezidenta Volte, kolega sa Zvučnog Zida (Radio Student), otvorio večer. Perspektivni, mladi NIOBE (N/obe) inače je sklon eksperimentiranju s raznim zvukovima i bassevima. Nažalost sam stigla tek na zadnju stvar i time vjerojatno propustila jako zanimljiv set. Nadam se da ću to nekad u skorijoj budućnosti ispraviti. S početkom u 1 uslijedio je Kornet. Uvijek dobar, tada više nego izvrstan u ulozi zagrijavanja prije zvijezde večeri.

Ako ima onih koji ne znaju, napomenimo da se radi o istom koji je na dodjeli nagrada za elektroničku glazbu (AMBASADOR) osvojio titulu mladog DJ-a godine. Možete ga čuti u klubovima kao što Pločnik ili Funk. Čula sam ga par puta i moram priznati da je uvijek oduševio i iznenadio. Kornet je na svom glazbenom putovanju u Mastersu donio svega po malo u skladnoj gradaciji uz dobro poznate, publici (i meni) izgleda jako drage afro ritmove.

object
Foto: Roko Birimiša
Afro kao tema večeri

Afro, kao nekakav prepoznatljiv moment, se svako malo pojavljivao u raznim formama provlačeći se između rascjepkanih snažnih beatova. Čudno je okarakterizirati glazbu koju sam čula jer se mnogo eksperimentiralo s cijelim pristupom pjesmama i žanrovima. Uvijek ponešto teško padne objašnjavanje glazbe u setu, više se pamti neka priča i stanje svijesti u kojem se publika našla, a to je i dobro na neki način, jer znači da je set imao neku priču.

U svakom slučaju, isti ti bassevi i beatovi koji su se igrali s eksperimentalnim, iznenadnim prijelazima, razdrmali su sve prisutne. Prostor plesnog podija postajao je sve gušći oko 2 sata. Vrhunac večeri kada se svi skupljaju. Opasno se približavao set gošće koju svi iščekuju – object blue. Uz jedan mali ne-glazbeni komentar, za kraj, sve pohvale Kornetovoj košuljici koja se stopila s crvenim, prigušenim (jedinim!) Mastersovim svjetlom u pozadini i biljkama ispred pulta.

Vrijeme je za object blue

Klub se zgodno napunio kako su sati kucnuli 3, a Kornet i object blue zamijenili su DJ palice kao da su se prethodno dogovorili oko prijelaza. Bio je to predivan moment. Publika i više nego spremna nakon Korneta čudi ova čudesa koja je spremila ova dama. Skromno za pult stupa neodoljivo simpatična object blue. Glupa zamisao koju sam zamijetila je da nije imala ništa plavo na sebi. Ona je u svojim začudnim ritmovima nabacila svoju mističnu boju pred publiku bacivši istu u svojevrsno sinestetsko stanje.

Foto: Roko Birimiša

Uslijedio je toliko čudesan i zanimljiv set kojeg je za zagrebačku publiku pripremila object blue. Okarakterizirali ga jesu najviše, kakvim ih ja laički volim nazvati, masni beatovi poslije skladno ukombinirani u mračnije stvari. Njihovim strukturama se vješto igrala, koketirajući s mnogim iznenađenjima. Osim začudno učestalih izleta u ženske (r’n’b) vokale tu se našao i koji tradicionalni biser te stvari koje su zvučale kao Kero Kero Bonito na acidu.

Šaroliki uzori

Objašnjivo da su njeni glavni uzori u glazbi ikone kao Björk, Aphex Twin, a izlete u r’n’b možemo vjerojatno zahvaliti Aaliyah. To vam može dočarati krajnosti pomalo psihodeličnih spajanja žanrova u ugodno plesnom, intimno čudnom setu. Najbolje je bilo stajati u prvim redovima (zvuk je ionako svugdje dobar u Mastersu, gdje god stali) i pratiti object blue kako vozi kontroler. Bilo je simpatično vidjeti kako pjevuši pjesme sebi u bradu i uživa, a nema ništa bolje nego vidjeti da DJ osjeća glazbu koju pušta. Kako će inače ikad moći i publika?

Nažalost nakon nisam uspjela čuti puno od maestra DJ Labuda. Čula sam samo prve trake koje su jako iznenadile jer je krenuo u jungle i d’n’b tonu. Svi, mislim uključujući i object blue, ostali su iznenađeni, ipak rijetki su u tom trenutku nastavili plesati, pomalo zbunjeni. Međutim, što se poslije, do 7 dogodilo je povijest – meni nepoznanica.

U svakom slučaju, object blue poslužila je eksperimentalni tehno s bass izletima za gladnu publiku počašćenu plesnim kaosom kojeg je proživjela. Nismo mogli ništa očekivati kada se radi o tako samozatajnoj djevojci koja je u jednom intervjuu izjavila da nikad nije mislila da će njenu glazbu slušati više od 200 ljudi. Kada takva freak techno bass beat glazba nađe svoju publiku, a kad ta publika ima čast biti Zagreb, užitak je obostran. Hvala Volti što smo je imali priliku upoznati, sigurna sam da se svi okupljeni mogu složiti da će ovo pamtiti kao kvalitetnu klupsku večer.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari