Intervju

Sóley: “Biti sam na pozornici ponekad daje posebnu snagu”

soley
Foto: Facebook.com/soleysoleysoley/Lilja Birgisdóttir & Ingibjörg Birgisdóttir
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ljeto se šulja na prstima, poput sjene prilazi i daje naslutiti kako će se potruditi ostati u dugom sjećanju. Tako se barem čini po svim najavljenim koncertima u Zagrebu i šire do kojih odbrojavamo dane. Jedan od tih je definitivno koncert islandske kantautorice i multiinstrumentalistice Sóley koji će se održati 24. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture. Sóley će svoj koncert u Zagrebu održati u sklopu europske turneje u službi promocije trećeg studijskog albuma “Endless Summer“. Što je Sóley inspiriralo na stvaranje optimističnog i lepršavog albuma pročitajte u kratkom intervjuu u nastavku.

Koja je bila prva pjesma koju ste napisali?

Prva pjesma koju sam napisala i snimila nalazi se na EP-u koji nitko nikad nije čuo. Zapravo, baš sam je neki dan pronašla na dečkovom računalu i bilo je zabavno poslušati je. Jedna od pjesama zove se Purple Wall i zaista mi se sviđa. Možda je jednog dana objavim.

Osjećate li se ugodnije kada nastupate s bendom ili kada nastupate samostalno?

Sve to ovisi o okolnostima, prostoru koncerta i drugim stvarima. Volim svirati s bendom, no ponekad je zaista čarobno biti sam na pozornici, vrlo je moćan taj osjećaj i daje mi snagu.

Negdje sam pročitala da ste inspiraciju za svoj drugi studijski album između ostalog pronašli i u poeziji. Tko vam je najdraži pjesnik?

Imam nekoliko najdražih pisaca, većinom se radi o islandskim piscima. Izdvojila bih Auðuru Avu Ólafsdóttir kao zaista izvrsnu autoricu, Davíð Stefánsson je također odlično pisao, vrlo mračnu i nadrealnu poeziju.

Vaš novi album “Endless Summer” optimističan je i mnogo vedriji od prethodnog “Ask the Deep”. Gdje ste pronašli inspiraciju za pjesme s novog albuma?

Moj drugi album “Ask the Deep” je bio vrlo mračan i težak za mene. Nakon takvog albuma osjećala sam da trebam stvoriti nešto vedrije. Uživala sam radeći na pjesmama za “Endless Summer”, nastao je veoma prirodno.

Koja vam je najdraža pjesma s albuma “Endless Summer”

Zapravo imam dvije najdraže, to su pjesma Úa (pjesma za moju kćer) i pjesma po kojoj je album dobio ime, Endless Summer.

Kakvu glazbu slušate privatno? Imate li najdražeg glazbenika?

Slušam vrlo raznoliku glazbu, nisam žanrovski ograničena. Inspiraciju tražim u ženskim glazbenicama, ali volim slušati i hip hop. Veliki sam fan benda The Roots, a dosta sam vremena provela i slušajući novi album Kendricka Lamara. Najdraža glazbenica mi je Joanna Newsom.

Kad bi netko zakoračio u vaš privatni prostor i pritisnuo play tipku na cd playeru ili gramofonu, što bi zasviralo?

Na turneji sam već skoro dva tjedna i više se ne mogu sjetiti što smo zadnje slušali kod kuće. Ali u autobusu smo jučer slušali “52nd Street” od Billy Joela!

Koja vam je najranija uspomena vezana uz glazbu?

Moja majka ima video snimku mene kako pjevam islandsku predstavnicu na Eurosongu 1988., pjesma se zvala Sókrates. Mislim da se zapravo sjećam kako sam to pjevala!


Ahead of Sóley’s first Croatian concert, on 24th May in club Culture Factory, we spoke with her about new record “Endless Summer”, the music she personally listens to and the things that influence her songwriting.

What was the first song you wrote?

The first song I wrote and recorded is on an EP that no one has ever heard. I actually just found the record on my boyfriend’s computer the other day and it was kinda fun to hear! One of the song is called Purple Wall and I really like it, maybe I’ll publish it one day.

Do you feel more comfortable playing with the band or by yourself?

It really depends on the circumstances, venues and all. I love to play with a band but sometimes it’s really magical to be alone on stage, it’s really empowering sometimes!

I read somewhere that you found the inspiration for your second album reading some poems. Who is your favorite writer?

I have few favorites, most of them are icelandic. Auður Ava Ólafsdóttir is a really great author, also Davíð Stefánsson made great poems, really dark and surreal.

Your new album is optimistic and much brighter than the last one. Where did you found the inspiration for the songs?

My second album Ask the Deep was really dark and heavy for me. So I felt I needed to create something brighter. And I really loved making Endless summer, it came out so naturally.

What is your favorite track from the album “Endless Summer”?

I have two favorite tracks, Úa (song for my daughter) and the title track Endless summer.

What kind of music do you listen to personally?

I listen to all kinds of music. I look for inspiration in other female artists, but I also love hip hop. I’m a big fan of The Roots and I’ve been listening a lot to Kendrick Lamar’s new album.

Who is your favorite artist?

My favorite artist is Joanna Newsom.

What was the last song you played on your CD player/record player?

Ah I’ve been on tour for almost two weeks now so I can’t remember, but we were listening to Billy Joel’s “52nd street” in the bus last night!

What’s the earliest memory about music that you remember?

My mom has a recording of me singing the Icelandic eurovision song that competed in 1988 called Sókrates. I think I remember singing it acutally!

Be social

Komentari