Vizart

Istanbulska Aja Sofija ponovo prenamijenjena u džamiju!

Foto:facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Foto:wikipedia.org
Foto:wikipedia.org

Crkva Aja Sofija (ili zvana Crkva Svete mudrosti), jedan od najvažnijih spomenika kasnoga Bizanta iz 13. stoljeća, koja je sada muzej, će biti pretvorena u džamiju nakon pravne bitke koja ima dramatične posljedice za druge velike spomenike i povijesna nalazišta u Turskoj.

Sudovi smatraju kako je bila nezakonita okupacija neotuđivog temelja sultana Mehmeda II, koji je prvi ovu crkvu pretvorio u džamiju nakon osvajanja carstva 1462. godine. To bi značilo da se pola prostora crkve, čiji su zidovi prekriveni kršćanskom umjetnošću, uključujući i kupolu s prikazom Krista, moraju prekriti ili prefarbati kako ne bi narušavala sklad džamije. Oni koji bi posjećivali ovu džamiju, na ovaj prijedlog su samo kratko dali odgovor kako postoje moderne tehnike za maskiranje zidova.

Foto:ziher.hr/Žana Amidžić
Foto:ziher.hr/Žana Amidžić
Foto:ziher.hr/Žana Amidžić
Foto:ziher.hr/Žana Amidžić

Mnoge legende se vežu uz ovu crkvu, a neke od njih su vezane uz pokolj naroda, od strane otomanskih vojnika, koji su se sakrili u crkvu. Pokolj su izbjegli samo dva redovnika u toj crkvi koji su pobjegli kroz tajna vrata. Druga legenda govori kako se dan prije nego će osmanlije osvojiti grad digla gusta magla, a te večeri se pojavila neobična crvena svjetlost koja se penjala po kupoli crkve sve do križa na vrhu. Neki to smatraju kako je Duh Sveti napustio katedralu prije nego je oskvavljena od strane barbara.

Umjetnici i arhitekti smatraju kako kiparstvo i slikarstvo Aja Sofije, čine jedan jedinstven prikaz tadašnje kulture, te smatraju kako nema spomenika kulture nigdje na svijetu poput nje. Prošla je mnoge ratove, potrese i ostala oštećenja, no ponovo se obnovila i njezina unutrašnojst je očuvana zajedno sa unikatnim slikarijama.

Foto:ziher.hr/Žana Amidžić
Foto:ziher.hr/Žana Amidžić
Foto:screenshot/theartnewspaper.com
Foto:screenshot/theartnewspaper.com

Međutim, neki znanstvenici su dali prijedlog kako bi se Kesik Minare u Antalyi, još jedna zgrada takvoga tipa (hram), trebala pretvoriti u džamiju.  Lokalni arhitekti su otišli čak do suda kako bi se spriječio ovaj proces izvornog rimskog hrama. Osim što ima bizantsku, također se još u tim zidovima krije i križarska prošlost. A prijedlog arhitekata jest da hram pretvore u muzej na otvorenome.

Foto:facebook.com
Foto:facebook.com

No to nisu prvi slučajevi procesa pretvorbe iz crkve u džamiju. 2006. godine, je crkva sv. Segijevaca i Bacchus pretvorena u Mali Ayasofya džamiju.  Obnovljena je u tajnosti bez obzira na tisućljeća povijesti koju sadrži.
Be social

Komentari