Film

Nadnaravna horor saga u novom ruhu (“It”, A. Muschinetti)

It
Foto: facebook.com/ItMovie
Vrijeme čitanja: 3 minute

Početkom je ovoga mjeseca svoju premijeru doživio dugo iščekivani remake i filmska adaptacija Andrea MuschiettijaIt (It: Chapter One). Film je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci pratila velika medijska buka što je nedugo nakon početka prikazivanja filma opravdala činjenica da je ostvario najveću zaradu u svom žanru. Ova horor saga uvelike prožeta nadnaravnim elementima donosi od prije poznatu priču koju obogaćuje privlačnim vizualnim i zvučnim efektima te gledatelja odvodi u svijet prepun neočekivanih uzbuđenja.

Filmska poetika straha u novom ruhu

Snimljen prema predlošku istoimenoga romana Stephena Kinga iz 1986. godine, It ostaje relativno vjerna adaptacija prilično poznate priče. Roman je prvi put doživio ekranizaciju 1990. godine u obliku televizijske mini serije u režiji Tommy Lee Wallacea, stoga se od filmske adaptacije nesumnjivo očekuje izlazak izvan okvira same radnje kako bi zadržala ulogu noviteta na području horor filma. Radnja se odvija krajem osamdesetih godina i prati skupinu djece predadolescentske dobi koja zajedno provode dane ljetnih praznika na ulicama malenog američkog grada. Skupinu djece čine ”štreberi”, djeca ignorirana od strane vršnjaka, a nerijetko i od vlastitih obitelji, te na kojima se svakodnevno iživljava skupina starijih dječaka i zlostavljača. Ovakva skupina protagonista koja sama sebe naziva ”Klubom luzera” film obogaćuje idealiziranim intenzitetom i jednostavnošću koje obilježavaju djetinjstvo što potječe direktno od romana Stephena Kinga.

It
Foto: Youtube Screeshot

Skupina mladih prijatelja primorana se suočiti s misterioznim nestancima svojih vršnjaka te svakodnevnim nadnaravnim i uvelike zastrašujućim pojavama iza kojih stoji Pennywise the Dancing Clown, kojeg utjelovljuje Bill Skarsgård. Njegova fantastična glumačka izvedba u potpunosti osvježava sam lik, koji je, prema mnogim kritičarima, nadmašio onaj koji je u mini seriji ikonički utjelovio Tim Curry. Osim izvanredne kostimografije i šminke koje su njegov lik učinile popularnim i prije početka prikazivanja filma, Skarsgårdov lik obogaćuje i iznimna vještina kojom portretira biće koje ostaje skriveno očima odraslih, a u čijem se pogledu očituje velika mržnja prema djeci, a prema tome i djetinjstvu.  Lik Pennywisea potječe iz daleke i relativno nepoznate prošlosti grada, a njegovo porijeklo ostaje nepoznato, premda otkriva činjenicu da se u njegovoj biti ne krije samo sociopat koji se hrani dječjim najvećim strahovima, već i nadnaravno i nedefinirano biće koje posjeduje moć transformacije i  koje stvara Ono (It).

Inovacije na od prije poznatom teritoriju

Muschietti prilično odano prati izvorni materijal, što mu mnogi kritičari zamjeraju, stvarajući od njega nestandardno dugačku i avanturističku horor sagu. Film djeluje izuzetno privlačno što duguje bogatoj scenografiji te čestoj upotrebi dinamične kamere kojom se pokriva područje od prikaza prirode u različitim perspektivama sve do stvaranja napetosti i nepregledne atmosfere u uznemirujućim scenama što se, bez obzira na činjenicu da se radi o filmskoj adaptaciji već ekraniziranog romana,  može smatrati autorskim potpisom. Osim toga, Muschietti se u potpunosti predaje priči stvarajući svojevrsnu ravnotežu između vizualno ugodnih scena s prikazima dječjih druženja koje ispunjavaju zanimljivi i nerijetko humoristični dijalozi te onih koje gledatelja vode u svijet u podzemlja u kojem se kriju najgori dječji strahovi.

It
Foto: Youtube Screenshot

Zastrašujuća se i nepredvidljiva atmosfera gradi na gomilanju onoga što se popularno naziva jump scare koji su posebno naglašeni zvučnim efektima. Mjestimično postoje momenti koji su, premda u kontekstu žanra dobro funkcioniraju, mogli biti izvedeni drukčije, posebice uzmemo li u obzir neiscrpna tehnološka dostignuća koja u filmu nisu izostajala. Ipak, film u svakom slučaju u potpunosti osvježava od prije poznatu radnju, što svakako može zahvaliti suvremenim elementima, i unosi u nju mnogo više od samog straha od klaunova te je, bez obzira na poneka zastranjenja učinjena prenaglašavanjem pojedinih uznemirujućih aspekata, u svakom slučaju vrijedan gledanja.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari