nova glazba
18. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

Izvedbene umjetnosti

Ivica Kičmanović na kazališnim daskama: “U registraturi” premijerno u Gavelli

Foto: www.gavella.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Roman „U registraturi“ Ante Kovačića najpoznatiji je domaći lektirni klasik realizma koji je izlazio u nastavcima tijekom 1888. godine u Vijencu, a 1911. tiskana je i knjiga. Riječ je o jednom od najpoznatijih Bildungsromana hrvatskog realizma koji uz tekstualne osobine karakteristične za taj književni period odlikuju romantičarski i modernistički elementi.

Popularnost Kovačićevog romana porasla je njegovom ekranizacijom 1974. godine, kada je u režiji Joakima Marušića snimljena serija od devet epizoda. Ivicu Kičmanovića utjelovio je Rade Šerbedžija, dok je uloga Laure pripala Ljubici Jović. Žorža je u seriji glumio Uglješa Kojadinović, Jožicu Kičmanovića Fabijan Šovagović, dok je Illustrissimusa utjelovio legendarni Josip Bobi Marotti. Spomenimo i da je Arsen Dedić skladao glazbu za seriju koja se i danas često izvodi pa su naslovni motiv obradili i 2Cellos.

Manje je možda poznato da je 1954. Milan Marjanović napisao dramu prema romanu Ante Kovačića pod naslovom „Sudbina Ivice Zgubidana“, a objavljena je po prvi puta tek 2004. godine povodom 125. godišnjice rođenja Milana Marjanovića, no nikad nije izvođena. Zapravo naša kazališna povijest ne obiluje izvedbama ovog lektirnog klasika, ulogu popularizacije književnog djela uglavnom obavlja spomenuta serija. Eventualno bismo mogli spomenuti režiju Vide Fijana u HNK u Varaždinu gdje je Ivicu Kičmanovića utjelovio legendarni Tomislav Lipljin.

Foto: Jasenko Rasol / www.gavella.hr
Foto: Jasenko Rasol / www.gavella.hr

U GDK Gavella 27. studenog premijerno će biti izvedena predstava „U registraturi“ u režiji Darija Harjačeka, ujedno i autora dramatizacije. Uloga Ivice Kičmanovića ovog je puta pripala Igoru Kovaču, dok Lauru glumi Ivana Roščić. U ulozi Žorža gledat ćemo Sinišu Ružića, dok će Illustrissimusa zaigrati Sven Medvešek. U ostalim ulogama pojavit će se i Sven Šestak, Nenad Cvetko, Janko Rakoš, Živko Anočić, Filip Križan, Zoran Gogić, Nikola Baće, Perica Martinović, Ksenija Pajić, Nela Kocsis, Jelena Miholjević, Ivana Bolanča, Antonija Stanišić Šperanda, Ivan Grčić, Ana Kvrgić, Anica Kovačević, Branimir Bobinac u alternaciji s Matkom Jakovljevićem te Martin Turšić.

Dramaturgiju predstave potpisuje Ivana Sajko, za scenografiju je bila zadužena Vesna Režić dok je kostimografija pripala Mariti Ćopo. Autor glazbe u predstavi je Frano Đurović, koreografkinja Ana Kreitmeyer, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik, suradnica za govor Ivana Buljan Legati, a korepetitor Martin Turšić. Slikarske radove u predstavi obavio je Miljenko Sekulić, dok je oblikovanje kulisa pripalo Marti Crnobrnji.

(Visited 420 times, 3 visits today)
Be social

Komentari