Vizart

Izložba grafika “Postanak” Josipa Zankija

facebook.com/UdrugaJAM
Vrijeme čitanja: 2 minute

U prostorijama Nove akropole, u Ilici 36, od 15. siječnja otvorena je izložba ciklusa grafika pod nazivom „Postanak“ umjetnika Josipa Zankija. Ciklus se sastoji od sedam bakrotisaka u boji koje umjetnik predstavlja pod nazivima: Kaos, Teos, Kozmos, Kralj, Vitez, Dama i Narod.

Foto: facebook.com/UdrugaJAM
Foto: facebook.com/UdrugaJAM

Josip Zanki rođen je u Zadru 1969. godine, a diplomirao je na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 1994. godine. Javno djeluje od 1986. godine kroz različite likovne pravce poput instalacija, performansa, eksperimentalnih filmova i grafičkih medija. Od 2004. stalno surađuje s grupom NEXT iz Graza, a od 2007. postaje predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Prva grafika u boji iz ciklusa je ona pod nazivom „Kaos“, te je ujedno i jedini predstavljeni izložak s tamnom pozadinom u kojoj izostaje svaka pravilnost i simetrija. Upravo zbog tih posebnosti on podsjeća i na sam svemir u svom prvotnom i kaotičnom bitku. U grafici „Teos“ dolazi dok potpunog obrata, koji će se nastaviti do kraja ciklusa, naime tu umjetnik koristi pravilne geometrijske oblike, zadržavajući pritom jednostavnost. Treći izložak pod nazivom „Kozmos“ donosi nam prvo formiranje ne apstraktnih oblika, među kojima se nalaze i tri glave zmaja koje predstavljaju pasivnost, aktivnost i harmoniju. Grafika „Kralj“ čiji naziv upućuje na biće koje ima odgovornost za cjelinu, prikazuje obličje čovjeka iz ptičje perspektive koji na glavi nosi kapu. Peta grafika je „Vitez“ u čijem središtu se nalazi mač u kamenu oko kojeg se nalazi dvanaest sjedala, a na rubovima su prikazani tetramorfi evanđelista. Nakon „Viteza“, dolazi „Dama“, a ciklus se završava grafikom „Narod“ u kojoj možemo vidjeti mnoštvo pojedinosti iz ljudskog života, a rubovi su ispunjeni tamnim i teškim oblacima koji predstavljaju groblje osjećaja i misli. Zbog prenapučenosti detalja posljednje grafike dolazi do horror vacui, što je posebno zanimljivo u usporedbi s prvom grafikom „Kaos“.

facebook.com/UdrugaJAM
facebook.com/UdrugaJAM

Cijela izložba izdvaja se od uobičajene svjetovne umjetnosti, a osim same ljepote ove grafike promatraču pričaju priču i  navode ga na daljnje promišljanje o samim djelima.

Izložbu je moguće pogledati do 31. ožujka 2016. godine. Ulaz je besplatan.

Be social

Komentari