novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

ziherung
19. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 6 minute Gasim Ziherung. Dugo sam razmišljao i nisam u stanju sam sa sobom napraviti kompromis i reducirati njegov obujam – jedini logičan korak je ugasiti ga, pozdraviti se s čitateljstvom i pozvati vas da i dalje pratite playliste na Spotifyu koje se daju naći tako da utipkate “Ziherung *insert ime mjeseca na engleskom*”.

Vizart

Otvorena retrospektivna izložba grafika Ivana Picelja

Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec
Vrijeme čitanja: < 1 minute
Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec
Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec

Retrospektivna izložba grafika Ivana Picelja, u povodu devedesete obljetnice umjetnikovog rođenja, otvorena je u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Ivan Picelj(1924.-2011.), slikar, kipar, crtač i grafičar, jedna je od ključnih figura geometrijske apstrakcije u Hrvatskoj. Grafički opus čini bitan dio njegova stvaralaštva. Picelj je smatrao da treba brisati granice između čiste i primijenjene umjetnosti te je eksperimentirao u povezivanju umjetnosti i znanosti. Grafika se pokazala izvrsnim medijem za postizanje tih ciljeva.

Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec
Foto: Ziher.hr/Jana Gamilec

Izložbu čini reprezentativni izbor iz grafičkog opusa te predlošci i skice. Izložena je i serija Remember, u kojoj Picelj odaje počast pionirima avangarde – Maleviču, Mondrianu i Rodčenku.

Ostvaren tijekom pola stoljeća kontinuiranoga rada, prezentiran na svim važnijim konstruktivističkim izložbama širom Europe i Amerike, taj je opus respektabilno poglavlje hrvatske grafičke umjetnosti u mediju serigrafije i nezaobilazna dionica europske moderne grafike, naglasila je Slavica Marković, autorica izložbe.

Izložbu se može pogledati do 20. svibnja.

(Visited 693 times, 1 visits today)
Be social

Komentari