Vizart

Izložba “Kruh od jučer”: Konceptualna angažirana umjetnost je živa, svježa i razvija se

Facebook/ Event/ Vanja Babić: izložba "Kruh od jučer"
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kada sam tek vidjela najavu za izložbu Vanje Babića naziva Kruh od jučer, znala sam je izložba dobra. Znala sam da ovo neće biti jedna iz plejade konceptulanih izložbi koje ideje crpe iz ograničenih izvora, koje su sve na isti kalup. To me potaknulo da 31. kolovoza s velikom srećom i znatiželjom dođem u galeriju Šira na otvorenje izložbe.

Izložba se, kao što se iz naziva može zaključiti, bavi temom starog kruha i njegovom sudbinom. Ta se sudbina može iščitati iz izloženih fotografija te zapisanog razgovora između umjetnika i prodavača u pekarni. Nekom starom kruhu dobro je suđeno pa se skupi u vreće i prodaje za stoku. Nažalost, drugi stari kruh završi na smetlištu, kao što je prikazano na nekim od fotografija. Hrana se baca i mnogi su svjesni tog problema. Mnogi su svjesni i da živimo u izobilju raznolike hrane, počešvi od raznih krafni, piroški, pereca i ostalog peciva, dok neki nemaju ni za stari kruh, kamoli friški. Ne mogu ga niti samljeti u mrvice jer nemaju što samljeti. Upravo se izložene instalacije bave i tim pitanjem pokazujući nam krušne mrvice u plastikama te stroj za mljevenje koji se u svrhu izložbe mogao koristiti i tako uvlačiti posjetitelje izložbe u sam rad. Dok bogati kupuju krušne mrvice u trgovini, siromašni ih rade od starog kruha. Oni još siromašniji nemaju niti kruh.

Foto: Ziher.hr/ Ana Mirilović
Foto: Ziher.hr/ Ana Mirilović

“Masovni pekarski lanci iznova serviraju instant proizvode, uvode nove okuse, nude dnevne akcije, a kupci se postepeno pretvaraju u sve razmaženije i izbirljivije potrošače.”, piše Lea Vene, autorica teksta za izložbu. Ova rečenica pogađa u srž problema. Svijet je prepun nepravde, a ova izložba ističe veliki jaz između razmažene zapadne civilizacije koja jede krafne i pizze svakojakih vrsta te gladujućeg Trećeg svijeta; između onih koji krušne mrvice ne kupuju nego ih prave da bi uštedili i onih koji se razdraže kad u pekarni nema piroške s marelicom; jednostavno, između onih koji bacaju hranu i onih koji ju nemaju.

Foto: Ziher.hr/ Ana Mirilović
Foto: Ziher.hr/ Ana Mirilović

Bacanje nekonzumirane hrane svakako je problem koji se može iskoristiti kao tema za konceptualnu i društveno angažiranu umjetničku izložbu. To ne moraju biti samo devastirani spomenici NOB-a ili izbjeglička kriza. Problema u svijetu i društvu je nažalost mnogo, ali upravo zato bi iz tolikog broja trebalo proizaći i mnogo ideja za umjetnost. Ova izložba crpi ideju u problemu kojim se rijetko tko od naših suvremenih društevo angažiranih konceptualaca bavi. Ona je originalna i drugačija, a to su osobine koje se kod umjetnika, pa i općenito kod čovjeka, izuzetno cijene. Vanja Babić je umjetnik koji ima potencijal skinuti velo s očiju onih koji smatraju da je konceptualna umjetnost loša jer trendovski i pomodno iscrpljuje uvijek iste popularne društvene teme. Istina, ima takvih umjetnika, ali Babić i njemu slični nisu takvi. Konceptualna angažirana umjetnost zahvaljujući njima je živa, svježa i razvija se.

Izložbu Kruh od jučer možete razgledati u Galeriji Šira, u Preradovićevoj ulici 13, do 11. rujna ove godine.

Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari