Vizart

Izložba slika Toni Mažuranić u Pogonu Jedinstvo

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Svjedoci smo vremena u kojem mediji grade rodne i spolne ideale, konkretno slike onoga kako tijelo i lice moraju izgledati da bi žena bila poželjna i vrijedna na svim razinama. Takve slike su, dakako, iskrivljene i postaju problemom današnjice budući da mediji, kao glasila javnosti, uvelike mogu utjecati na ljudske stavove, stoga je vrlo važno biti oprezan prilikom objavljivanja svakog materijala. Ovo nije nikakva nova spoznaja, ali je i dalje sveprisutan problem. Upravo je taj problem u fokusu feminističke teorije te umjetnosti koja se bavi percepcijom ljepote i feminiteta.

Navedenom problematikom vizualno će vas osvijestiti diplomirana slikarica Toni Mažuranić koja se ovom tematikom bavi od svoje 17. godine. Njezini radovi donose nove spoznaje o idealima ženske ljepote kroz popularne medije. Toni Mažuranić je imala nekoliko izložbi u Clevelandu, San Pedru te u Zagrebu, upravo gdje će se održati i njezina sljedeća izložba.

Izložba “Make Up Your Mind bavi se ženskom ljepotom – idejom ljepote i ženstvenosti kao društvenog konstrukta čije se uporište u stvarnosti neprestano potvrđuje u svim područjima suvremenog života. Izložba će se sastojati od dvije serije radova. Serija radova “Cover (the) Girls niz je portreta, preuzetih s naslovnih stranica poznatih časopisa. Ovom serijom radova Toni Mažuranić želi ukazati kako se individualnost mladih žena gubi pod maskom prekrivenih lica. Želi to postići navedenim nizom portreta kojima su dijelovi lica poput očiju ili usana jedino jasno vidljivi, dok su ostali dijelovi lica prekriveni šljokicama ili bojom, čime govori kako izdvajanjem pojedinih dijelova lica žene postaju objektom te nametnutim idealom.

Foto: Press
Foto: Press

Druga serija radova se sastoji od portreta većih dimenzija nastalih kolažiranjem fotografija. Kao i prethodni niz radova i ovi radovi su tematski vezani uz objektivizaciju te gubljenje identiteta. Način rada Toni Mažuranić, odnosno izdvajanje i postupno kolažiranje, odnosi se na žudnju da osobnost i identitet gradimo prisvajanjem tuđih dijelova tijela – usana, očiju, grudi.

Izložba “Make Up Your Mind”, umjetnice Toni Mažuranić, otvorit će se 18. prosinca u 19 sati u  Maloj dvorani Pogona Jedinstvo, a moći ćete ju posjetiti i idući dan, 19. prosinca. Izložba je nastala u suradnji mentorice dr. sc. Jasne Galjer te Toni Mažuranić, Klare Petrović, Luje Šimunović, Mladena Tomića, Klasje Habjan i Zite Nakić.

Be social

Komentari