nova glazba
18. ožujka 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

novo u kinu
28. veljače 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Kako bismo vam olakšali izbor, pripremili smo kratki pregled novih naslova u kinu u friško načetom ožujku.

Izvedbene umjetnosti

Premijera nagrađivanog multimedijskog projekta “Krleža, stani u red!” u Pogonu Jedinstvo

Krleža, stani u red
Foto: vesnamackovic.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Vesna Mačković autorica je, izvođačica i producentica predstava suvremenog plesa te multimedijalnog i eksperimentalnog kazališta. Ova samostalna umjetnica izražava se kroz umjetnost performansa i videa te eksperimente glasa i zvuka; problematizirajući odnose izvođač-publika, pitanja diskriminacije, odnose moći, ali i cijene umjetnosti. Također, bavi se temom tijela pa većina izvedbi ujedno ispituje granice fizičkoga teatra. Vesna Mačković pokretačica je inicijative Umjetnost dostupna svima. Od 2014. godine osmišljava vlastite autorske i suautorske projekte, a do sada je surađivala s Montažstrojem, IMRC-om, Bacačima sjenki, Alenom i Nenadom Sinkauzom, Vedranom Hlebom…

Niz osvojenih nagrada odnedavno je upotpunjen još jednom, i to Međunarodnom nagradom za audio fikciju u kategoriji studentskog žirija Sarah Lawrence college za radiofonijsku dramu “Krleža, stani u red!”. Sretne vijesti stigle su iz New Yorka, svega par dana prije zagrebačke premijere nagrađenog teksta.

Krleža, stani u red!” multimedijalna je kazališna predstava koja tematizira nevidljivost umjetnika danas. Scenski rad nastao je iz istoimene radio-drame premijerno izvedene u emisiji Ars acustica Trećeg programa Hrvatskog radija u listopadu 2017. godine. Autorica Vesna Mačković koristeći glasove izvođača i iPad looper s efektima uživo proizvodi eksperiment glasa, zvuka i teksta na temu nevidljvosti umjetnika, nečujnosti ili krivo-čujnosti.

“Izvođači koriste tekst koji im je autorica nametnula, ali ga i izvrću i premeću po svojoj želji. Autorica usprkos i unatoč toj neposlušnosti izvođača njihove glasove manipulira uživo te zvukovi do publike ipak dolaze u njenoj režiji i montaži. Ni sami izvođači nisu sigurni u što će se pretvoriti ono što proizvedu kad otvore usta i puste glas. A gdje je u svemu tome umjetnik? Pozvan je, došao je na vrijeme, ali nitko ga ne primjećuje. Krleža, stani u red! Zakuska je servirana. Pripremili smo i zabavno-glazbeni program”, stoji u najavi izvedbe.

U predstavi sudjeluju Tonka Kovačić, Vesna Mačković, Vilim Matula, Ida Fučić, Roko Nakić i Vilim Ostović. Premijera ove multimedijalne izvedbe održat će se 5. travnja u Pogonu Jedinstvo, s početkom u 20h. Repriza predstave je 6. travnja.

(Visited 155 times, 2 visits today)
Be social

Komentari