Knjige

Top pet: Izmišljeni svjetovi u književnosti

Foto:facebook.com/Karte.Meduzemlja/
Vrijeme čitanja: 3 minute

Za mnoge od nas čitanje je poput putovanja, ono nam pruža priliku da pobjegnemo svakodnevnim problemima, odemo na neistražena mjesta, a iz tog bijega često se vratimo sa sasvim novom perspektivom. Mnoge upravo zbog tog privlače fantastični romani, ali uz toliko izbora poprilično je teško odlučiti koje knjige posjetiti prve. Zato smo za vas složili mali vodič za putovanje izmišljenim svjetovima.

1. Međuzemlje

Bilo bi nemoguće sastaviti ovakav popis i na njega ne uvrstiti Međuzemlje, koje ne zaslužuje ništa manje od prvog mjesta. Stvorio ga je J.R.R. Tolkien, a dio je kompleksne priče iz trilogije Gospodar prstenova te ranije nastalog djela Hobit. Nekršćanski religijski motivi imali su velik utjecaj na Tolkienovo stvaranje, najviše sjevernoeuropske mitologije. Iako Međuzemlje naravno nije prvi izmišljeni svijet ikada, mislim da je pravedno nazvati ga njihovim ocem jer naše današnje viđenje vilenjaka, patuljaka i sličnih izmišljenih bića temelji se upravo na Tolkienovoj nevjerojatno produbljenoj viziji.

Foto: Facebook.com/Karte.Meduzemlja/

2. Čarobnjački svijet Harryja Pottera

J.K. Rowling je svojim serijalom od sedam romana o Harryju Potteru dominirala svijetom fantastike čitavo desetljeće. Čarobnjački svijet u kojem se Harry zatekao povezan je i sa stvarnim, odnosno bezjačkim svijetom, ali magije uz bića kao što su zmajevi, feniksi, goblini, divovi ili kućni vilenjaci ne nedostaje. Serijal je iznimno dobro razvijen i ne ostavlja mjesta za neodgovorena pitanja jer imamo uvid u baš sve: društvo i politiku čarobnjačkog svijeta, kao i u načine prometovanja (poznati letiprah, metle, aparacija, putoključ…), medicinu, čak i ekonomiju (čarobnjaci imaju vlastitu valutu galeone). Još veći uvid u ovaj svijet dobivamo nakon objavljivanja knjiga Čudesne zvijeri i gdje ih naći, Metloboj kroz stoljeća i Bajke Barda Beedlea, a ove godina izašla je i nova knjiga, točnije drama u dva dijela Harry Potter i ukleto dijete.

Foto: Facebook.com/harrypottermovie/

3. Narnija

Kronike iz Narnije serijal je od sedam knjiga koje je napisao C.S. Lewis. Prva knjiga koja je izdana, a ujedno i jedna od najpoznatijih je Lav, vještica i ormar, ali autor je sam naglasio kako se knjige ne bi trebale čitati redoslijedom objave već kronološki, po radnji. Kao prvu knjigu preporučio je nastavak Čarobnjakov nećak. Lik koji se pojavljuje u svim knjigama je lav Aslan koji je očit simbol Isusa Krista, čak je i sam C.S. Lewis naglasio kako u svojim romanima i želi postići jasnu kršćansku poruku, ali to ne čini ovaj roman manje bliskim svima. Na Aslanovim leđima C.S. Lewis popeo se na sam vrh dječje literature. Osim motiva iz kršćanstva rabi motive iz grčke i rimske mitologije te engleskih i irskih bajki.

Foto: Facebook.com/TheChroniclesofNarnia/

4. Westeros

Westeros je jedan od četiri poznata kontinenta u svijetu koji je stvorio George R.R. Martin u poznatom serijalu Igre prijestolja (Pjesma vatre i leda). Iznimna popularnost ovog serijala vjerojatno ima veze s tim koliko je u cijeloj tog bajkovitosti svejedno prizemljen. Serijal se bavi pitanjima religije, hijerarhije, odanosti, rata, zločina kroz moralno otuđene likove. Inspiracija za stvaranje Westerosa očito dolazi iz europskih srednjovjekovnih kraljevstava te brojnih povijesnih događaja od kojih je jedan, naprimjer, rat dviju ruža. Ovaj svijet je okrutan i grub i nije mjesto koje bi sama posjetila, ali nevjerojatna popularnost dovela ga je na četvrto mjesto.

Foto: Facebook.com/GameOfThrones

5. Oz

Čarobnjak iz Oza prvi je i najpoznatiji roman iz serijala o Ozu Lymana Franka Bauma. Sam autor knjigu je svrstao u modernu bajku, već u vrijeme kad je objavljena znatno se razlikovala od ostalih bajki koje su tada nastajale. Oz je osvježenje na ovom popisu jer se suprotstavlja ostalim izmišljenim svjetovima koji su jako često mračni i okrutni. Knjigu obilježavaju pozitivni likovi, a prenosi poruku kako smo svi sposobni činiti čuda. Iako se čini staromodna, ova knjiga je klasik iz čijeg čarobnog svijeta svi možemo učiti.

Foto: facebook.com/TheWizardOfOzMovie/
Foto: Facebook.com/TheWizardOfOzMovie/
Be social

Komentari