Knjige

Top pet: Moda i stil u književnosti

Foto: pixabay.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Moda i stil naravno nisu nešto što se može naučiti iz knjiga, ali priče individualaca koji se nose na način na koji i sami želimo svakako nas mogu pogurati u pravom smjeru. Ovo nisu knjige koje diktiraju pravila ili nas upućuju što odjenuti, one iznose sasvim originalne stavove i ideje o stilu, koji nije ništa drugo nego šarm karakterističan za svakog od nas, modi, ljepoti, a najvažnije slave svijet žena koji su žene skrojile same za sebe.

Popis koji slijedi kombinacija je duhovitih, ozbiljnih, povijesnih, osobnih knjiga, gotovo i memoara kojima je svima zajednička naravno moda. Svaka iznosi svoju viziju stila, ali i ono što je bitno za ovakve knjige, nijedna ne zaranja preduboko u ‘plitkost’ tematike, a ipak svaka od njih otvara novu vrstu dubine u kojoj se vrlo lako možemo pronaći.

Leandra Medine: Man Repeller. Seeking Love. Finding Overalls.

Man Repeller je naziv bloga autorice Leandre Medine koja u ovoj knjizi konzistentnim i jakim glasom u, na prvi pogled površne, eseje vješto upliće brojene mudrosti, a svojim karakterističnim iskrenim tonom kojim bez filtera prepričava razne anegdote pokazuje kako je nije sram smijati se sama sebi. ‘Man Repeller’ značilo bi odbijati muškarce, a u kontekstu koji mu je Leandra Medine dala bi točnije značilo odbijati ih pomalo nekonvencionalnim modnim izborima koji naravno često ne laskaju figuri.

Ovaj memoar govori o tome što za nju znači biti žena i kako je pronašla svoj stil, te odbila odbaciti omiljene komade odjeće samo jer ih netko smatra nelaskajućima. Od Leandre koja je pravila odbacila u zamjenu za udobnost i osobni izričaj možemo puno toga naučiti.

Sheila Heti, Heidi Julavits, Leanne Shapton: Women in Clothes

Women in Clothes je na neki način almanah o ženama i njihovim odnosima prema odijevanju. Ovo je svojevrstan razgovor između stotina žena različitih nacionalnosti, udanih, neudanih, religioznih, anonimnih i slavnih, mladih i starih, o temi odjeće i kako ona i osobni stil definiraju naše svakodnevne živote. Sve je započelo s istraživanjem, točnije anketom od pedeset pitanja dizajniranom kako bi navela žene da razmisle dublje o svojim osobnim stilovima. U pisanju knjige sudjelovale su i aktivistice, umjetnice i spisateljice poput Tavi Gevinson, Lene Dunham, Molly Ringwald i Kim Gordon. Priča hrvatske autorice Vedrane Rudan, Too Much of Me, također je uvrštena u ovu knjigu.

I naši najosnovniji izbori odjeće mogu nam dati samopouzdanje, izraziti naše stavove i stanje uma, ali i poslužiti kao krinka te štit. U knjizi odjeća i stil prikazani su kao alati kojima se transformiramo i izražavamo. Women in Clothes prihvaća i slavi kompleksnost jedinstvenih stilskih izbora svih žena te impulse koji utječu na naše dnevne rituale odijevanja.

Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline de Maigret i Sophie Mas: Kako biti Parižanka u svakoj prilici

Autorice, ujedno dugogodišnje prijateljice su boemske ikone s karijerama u svjetovima glazbe, filma i mode. One su pomalo atipične, savršene kombinacije feminizma i ženstvenosti, nesputane i iskrene te govore o tome što danas znači biti Parižanka. Otkrivaju svoje tajne i mane, ali se ujedno i rugaju svojim kompliciranim te često kontradiktornim stavovima i osjećajima. Priznaju kako su ponekad nepredvidljive, ali ne i nepouzdane, te romantične i nježne usprkos snažnom držanju i stavovima. Iako daje upute kako biti poput moderne Parižanke, knjiga nas zapravo savjetuje kako biti najbolja verzija sebe.

Dana Thomas: Gods and Kings: The Rise and Fall of Alexander McQueen and John Galliano

Knjiga modne novinarke Dane Thomas prati priče McQueena i Galliana, revolucionara koji su vrlo rano bili prepoznati od strane modne industrije. Ovi su dizajneri svojim inovativnim i provokativnim idejama promijenili svijet mode. Teatralnim i seksi revijama koje su prštale energijom, ove rock zvijezde među dizajnerima započeli su transformaciju svijeta mode. U knjizi prolazimo sve, od njihovih uspona, do trenutka kada je tempo postao preintenzivan odnosno tragične vijesti o smrti McQueena koja je potresla svijet mode 2010. godine, te skandala zbog kojih je Galliano bio otpušten iz Diora. Ovo je štivo koje će biti zanimljivo svim zaljubljenicima u modu, pogotovo modnim outsiderima.

Robin Givhan: The Battle of Versailles

28. studenog 1973. godine, svjetska elita koja je uključivala lica poput Andya Warhola, Lize Minelli ili Palome Picasso okupila se u dvorcu Versailles kako bi gledala internacionalnu modnu reviju u kojoj se pet američkih dizajnera svojim radovima borilo protiv pet francuskih dizajnera koji su bili smatrani najboljima u svijetu mode. Jednom kad se zastor spustio, američka moda bila je rođena i svijet se više nije okretao samo Europi kao glavnom pokretaču trendova. Modni novinar Robin Givhan u knjizi The Battle of Versailles podrobno je istražio sve o ovom jedinstvenom događaju i pokazuje nam kako je stvoren svijet mode koji danas poznajemo.

Be social

Komentari