Istaknuto
27.01.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.01.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute Toliko je važno da zna da smo tu, da je čujemo i vidimo, da smo na njenoj strani, da uporno ponavljamo da žrtva nikada nije kriva i da ne postoji pravo vrijeme niti vremenski rok u kojem je trebalo prijaviti nasilje. Jedino pravo vrijeme je ono kada je žrtva spremna.

Glazba

Izvještaj – Brujači i Trobecove krušne peći: Dobrodošli u glazbeno kazalište

13.04.2018. Helena KezerićFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nema ništa posebno oko svakog nadolazećeg četvrtka osim svačije osobne odluke da ga napravi zanimljivim. Ponekad i ponuda društvenih i kulturnih događanja u gradu uvelike pripomogne toj odluci. Što znači odličan koncert i kolika je njegova moć da jedan bezličan dan približi vikendu uvjerili su se ovog tjedna u Vintage Industrial Baru svi posjetitelji koncerta bendova Brujači i Trobecove krušne peći.

Samim ulazom u lokal i pozdravima veselih zaposlenika sve primisli o najavljenoj kiši i hladnom sivilu netragom su nestale. Brzo sam u ugodnom društvu pronašla svoje mjesto pod zvijezdama – ono za šankom. Nakon okrijepe nije preostalo ništa drugo nego uputiti se prema koncertnom prostoru i poslušati zvukove uz koje će se četvrtak pospremiti na spavanje i prizvati veseli petak.

 

Brujači probili led

Koncertni program je započeo svirkom zagrebačkih Brujača, benda koji djeluje od početka devedesetih. Inače, bend trenutno promovira povratnički album “Ladanje” koji je objavljen u prosincu prošle godine. Trojka je nastupila vrlo profesionalno, a publika se dobro zabavljala. Nema zamjerke što se tiče koncertnog dijela, bila je to prava punokrvna rock svirka. Ipak su članovi benda iskusni glazbenici koje se moglo vidjeti u bendovima poput Haustora, Franz Kafka Ensemblea, Dosh Leea, a pjevač benda također svira bas i u Trobecovim. Ugodno popunjen koncertni prostor i odličan light show za vrijeme svirke dodatno su podigli atmosferu. Brujači su pružili dobar uvod u ostatak večeri, materijali s aktualnog albuma vrijedni su pažnje. Nadamo se da ćemo ih u skorije vrijeme imati prilike još čuti.

 

Da mi je biti fotograf na Trobecovim krušnim pećima

Trobecove krušne peći ipak su bili ime na koje se čekalo cijelu večer. Jedan od najdugovječnijih domaćih bendova ne prestaje oduševljavati svakom novom svirkom. Ovaj avangardni post punk bend uvijek se pobrine za neki oblik vizualne priče na koncertima, bile to tematske projekcije koje plešu po članovima benda ili svjetla s pozornice u potpunosti prilagođena izvođenim pjesmama. Dio je to njihovog identiteta, kao i genijalna teatralnost pjevača Darka Begića i njegov međuodnos na pozornici s ostalim članovima benda – najviše s gitaristom koji je svojim kretnjama i gitarskim čarolijama također priča za sebe. Pjevač se svako malo spuštao u publiku i tražio interakciju izrekavši u mikrofon kako mu je dolje bolje.

Nije samo glazba to što Trobecove krušne peći prezentiraju svojoj publici, svojevrsni je to glazbeni teatar apsurda. Putovanje kroz koje se preispitujemo, spoznajemo i oslobađamo. Moj slučaj bio je odličan izbor za završetak službenog dijela koncerta, prije nego što je uslijedio bis. Pjevač je sve započeo neprimjetnim upiranjem prsta u sebe, a kako se pjesma razvijala, tako je dobila i interakciju s publikom. Nekolicina pojedinaca iz publike izviknula je gotovo organizirano i kao u nekoj sumanutoj koloni pred mikrofonom “moj slučaj”. Cijelo vrijeme sam zapravo htjela biti fotograf koji ima moć ovjekovječiti to predivno ludilo.

Iza nas je još jedan nevjerojatan koncert. Brujači su nas uveli u glazbenu priču, a Trobecove krušne peći otpratili. Malo je reći da nema koncerata poput onog Trobecovih krušnih peći. Nema bendova poput Tobecovih, nema te energije, neprijetvornosti, ogoljene iskrenosti, ludosti i pomaknutosti koja čuči u svakome od nas pa ju prepoznajemo na stageu. Nemamo to na taj način. Trobecove krušne peći su putujuće glazbeno kazalište, bendovski oblik najviše moguće umjetnosti. Iskreno mislim da se ni jedan bend pripadajućeg žanra u Hrvatskoj trenutno ne može mjeriti s tim. Možda me netko jednog dana i razuvjeri, a do tada se klanjam Trobecovim krušnim pećima.

(Visited 239 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(6 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari