Istaknuto
27.05.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ovog tjedna donosi šest domaćih i regionalnih singlova u borbi za pobjedu te pet stranih preporuka za slušanje

17.05.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta 4. rujna 2020. izlazi remaster kolekcija u kojoj će se naći proljepšane i osvježene prve dvije igre kultnog serijala Tony Hawk's Pro Skater.

Glazba

Izvještaj – Christian Holden, Emperor X i Olivia W-B: Renesansno kazalište u Močvari

24.07.2017. Valentina SertićFoto: Marko Zidarić/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ako živite na zadnjem katu malo više zgrade, a nemate klimu niti ventilator, ljeto u Zagrebu mogli biste protumačiti kao Božju kaznu ili mali preludij u vječnost koju ćete provesti u paklu. No stvarnost možete doživjeti manje okrutnom ako noću imate gdje otići dok se vaš stan zrači od toplog daha koji je ispunio svaki njegov kutak za vrijeme još jedne sezone neke serije koja je više-manje sve što trenutno imate u životu. “Više-manje”, jer taj izraz ima smisla koliko i vaša tvrdnja da ste na zadatku koji ćete izvršiti do kraja ljeta. No očaj na stranu. Kao zaštitu od Božje kazne jučerašnja nam je nedjelja dala jedan koalitetan indie emo naočale akustični gig. Tako je Zagreb, koji je još 80-ih došao na glas kao hladan grad, postao grad u kojem nije tolika sramota biti ljeti. Zašto bi inače Christian Holden, Chad Matheny i Olivia W-B došli?

“Asfalt je vruć u sunčano popodne, a Zagreb je ipak hladan grad”

Jučerašnja je večer zapravo bila ljeto sȃmo: ukratko. Zbog toga se ovaj koncert nekako uklopio u ideju začarane Močvare. Zapravo, meni je to u glavi probudilo sjećanja na sve što sam ikad pročitala o renesansnom kazalištu, ali glumci i glazbenici su ionako oduvijek vjerovali u magiju. Tri su američka gosta zauzela svaki otvoreni kutak Močvare; Olivia je odradila svoj nastup na pozornici ispred šanka, Chad iliti Emperor X nas je okupio ispred vrata, a Holden je pronašao svoje mjesto na zidu terase. Nedostajao je netko četvrti koji bi ekipu odvukao na sam nasip. (On je vjerojatno bio na moru.) Mizanscena je tako postala zanimljivija od same glazbe.

Olivia W-B je u grad došla kao anonimna prijateljica onih koji su nastupili poslije nje. Od nje smo dobili upravo ono što nam je najava obećala: “šašavi folk”. Mislim da svi uživamo u dosjetkama kantautora i suosjećamo s njihovim problemima običnih ljudi, ali, kao što bi moj dobar prijatelj i inspirativni citati na društvenim mrežama rekli, život treba amplitude.

Foto: Marko Zidarić / Ziher.hr

“Za vsaku dobru reč kaj reći si mi znala, koala

No čak i ako nam nije dala taj raspon, Olivia je ipak bila dovoljno šarmantna i pametna da nas ne izbaci iz ljetne kolotečine kako je to učinio Emperor X. Početak njegovog nastupa oborio bi me s nogu da nisam već sjedila. Čovjek je s gitarom ugazio u publiku koja je bila na pauzi i opjevao brojne nedaće kapitalizma u kojima redovito gacamo. Tih nekoliko minuta bile su ujedno i najpitkiji dio njegova nastupa. Ostatak vremena nismo mogli biti sigurni ruga li se nama, “industriji” ili se samo ruga, samome sebi, jer je i on preko ljeta u Zagrebu. To je ta druga faza ljeta: kad nešto radiš, ali to i dalje ne izgleda kao rad u drugim razdobljima godine. Nije sve kako treba, ali sretan si što si se pokrenuo. Ima neke ljepote u tome.

Car, pravim imenom Chad Matheny, radio je i nešto što vjerujem pripada u sferu lošeg stand upa. Svaki neprirodno dug govor bez poante koji glazbenik ima između pjesama pripada u sferu lošeg stand upa. Na kraju nas je ipak nasmijao pa ne mogu reći da smo baš jako trebali tu poantu. (Koala = hvala, na hrvatskom.)

Christian Holden i jedna obična obrada pop pjesme

Posljednja najavljena točka večeri bio je frontman grupe The Hotelier, Christian Holden. Iako jako volim vidjeti muške noge u kratkim hlačama i dugim čarapama, nisam imala potrebu ići na njegov kraj terase da bi uživala u njima izbliza. U njegovom nastupu nema puno amplituda, a ni lošeg stand upa. Samo sing-along i tužne pričice. S obzirom na to da nisam mogla pjevati s njim, čini se da je nešto od cijelog nastupa prošlo kraj mene. Dok su drugi pjevali, ja sam si pokušavala objasniti zašto me Holdenov nastup toliko podsjeća na prvi album Avril Lavigne. Asocijacije lete na ovakvim koncertima jer nas u ovom postmodernom užasu sve podsjeća na nešto.

Nisam znala da na kraju koncerta on ima običaj pjevati upravo obradu jedne pjesme ove kanadske pop-punk princeze. Riječ je o pjesmi I’m With You. Pjesma je to o hladnoj noći u kojoj nitko ne želi biti sam. Ona rezonira na svim temperaturama i od hladnog Zagreba još jednom čini neko malo ljepše mjesto.

(Visited 94 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari