Istaknuto
23.09.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi devet novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Glazba

Izvještaj – Dirtmusic: Glazbeni proroci pozivaju na buđenje svijesti

22.05.2018. Helena KezerićFoto: Jaka Babnik / facebook.com/DIRTMUSICBAND
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nisam sigurna koliko je ljudi bilo upućeno, ali jučer je klub Močvara u sklopu programa Začarana Močvara ugostio bend Dirtmusic. Jest da su članovi benda domaćoj publici vrlo dobro poznati Chris Eckman te Hugo Race koji je prije svirao u The Bad Seedsima. Kad to sve začinite turskim prizvukom i spomenom kako uz navedene glazbene magove sviraju i Murat Ertel i Umit Adakale iz turskog benda Baba Zula, to ne može biti loše.

Na domaćoj televiziji turske sapunice ruše sve rekorde gledanosti, šteta što zainteresiranost za ovakav koncert nije bila jednako neočekivano velika. Teško mi je uopće bilo zamisliti koliki će odaziv publike biti. Čini mi se da na našim prostorima samo Kries po srodnosti zvuka Dirtmusicu ima vrlo posjećene koncerte. Jedno pitanje je povlačilo drugo, zaputila sam se putem Močvare i dopustila pitanjima da nestanu. Ponedjeljak je trebalo utišati dobrom glazbom.

Dirtmusic – glazba pustinjskih proroka

Kašnjenje na najavljenu satnicu samo je produljivalo nestrpljenje publike. Pokretanjem projekcije i zvukom prvih tonova s instrumenata publika je ušla u koncertni prostor i popunila ga ugodno, no svejedno je odaziv bio premalen za jedno takvo ime svjetske glazbene scene. Dirtmusic su skromno zauzeli svoja mjesta. Formacija članova benda na pozornici odmah je stvorila priču u mojoj glavi. Gospoda Chris, Hugo i Murat u ravnoj liniji djelovali su poput pustinjskih proroka. Tijekom koncerta njihovi vokali to su potvrdili – svaki od spomenute trojke za mikrofonom ima jedinstven i vrlo uvjerljiv ton glasa. U nekim dijelovima koncerta riječ je bila način širenja poruke, ali većinu od skoro sat i pol odsviranog materijala to su bili njihovi instrumenti. Bubnjar izvučen sa strane davao je njihovim porukama ritam, a publika je bila pozvana na buđenje. Buđenje svijesti, osjetila, buđenje iz magle – onaj tko je htio slušati, pronašao je razlog za buđenje.

Setlista je bila ispunjena pjesmama sa zadnjeg albuma “Bu Bir Ruya”, ali i starijim pjesmama. Posebno efektno izvođenje bilo je ono pjesme The Border Crossing. Kako se koncert bližio kraju, bend je odlučio publiku iznenaditi gostom zaduženim za perkusije – Nenadom Kovačićem iz Antenata. Sve je djelovalo vrlo spontano i uvježbano, da netko kojim slučajem nije znao, mogao je pomisliti kako je Nenad njihov stalni član. Publika je izmolila bis, a po završetku koncerta članovi benda su se srčano zahvalili i poklonili.

Zapravo smo mi ti koji trebaju zahvaliti na glazbenom buđenju poput ovog. Dirtmusic stvara glazbu koja instantno uvlači u vrtlog ritma. Izdiže dovoljno visoko iznad magle da proširi vidike, ne nameće, nego potiče. Poput vjetra koji na svom putu skuplja priče i prenosi ih kad stane. Koncert koji se na prvu i ne razlikuje po ničemu od nekog drugog, za one koji su znali slušati bio je puno više od samog koncerta. Trebamo više takvih večeri, trebamo više glazbe poput one benda Dirtmusic.

(Visited 139 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 4.800 out of 5)

Komentari