Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Glazba

Izvještaj – The Cult: Više ili manje uspješno buđenje uspomena uz rock velikane

28.06.2017. Helena Kezerić
Foto: Monika Bračević / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Uz podršku bendova Hard Time i M.O.R.T., legendarni britanski rock sastav The Cult nastupio je pred prepunom Šalatom. Ako je itko iz publike bio na Šalati dan prije složit će se da toj atmosferi nije bilo ni traga, no brojni fanovi su oživjeli svoje drage uspomene koje ih vežu uz pjesme The Culta.

Domaće snage kao podrška velikanima

Grupe Hard Time i M.O.R.T. ispunili su program i pomogli nam odbrojati trenutke do koncertnog događaja večeri. Ne znam tko je birao bendove, ali nekako smatram da su za predgrupu The Cultu ipak mogli izabrati nekog drugog.

Iskusni Hard Time samouvjereno su nastupili i vrlo dobro iskoristili svojih pola sata svirke pruživši okupljenima klasičan hrvatski rock, onaj zvuk dobrih dana Opće Opasnosti, žestokog Gibonnija iz Osmog Putnika. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih u Lijepoj Našoj taj zvuk bi gušio i gazio sve pred sobom, danas su trendovi u svijetu glazbe nešto drugačiji. Ipak valja istaknuti da je Hard Time bend koji zna kako animirati publiku bez obzira na njen broj.

Foto: Monika Bračević / Ziher.hr

Za razliku od probijača leda Hard Time koji je svoj zadatak odradio dobro, sinjski M.O.R.T. pomalo je razočarao. Od M.O.R.T.-a se ipak očekivalo malo više. Mlaka atmosfera i komunikacija s publikom koja priliči početničkim koracima neiskusnih bendova koji tek startaju pred svjetlima pozornice nešto su što ne pripisujemo M.O.R.T.-u. Svaki pas ima svoj dan, a svakom bendu se dogodi nastup kojim se ne ponosi. Možda je trema uradila svoje, no šteta što se bend nije pokazao u punoj snazi baš pred publikom na Šalati neposredno pred nastup grupe The Cult.

The Cult otvorio koncert hitovima

Kada velikani rocka koncert započnu hitovima, očekivanja se automatski penju za stepenicu više. U nekim slučajevima to je dobro, no u ovom našem bi ipak rekla da je loše. Uz pjesme Wild Flower i Rain istinska eksplozija one nevjerojatne energije je izostala. Da je kiša zaista pala, dala bi nepredvidivi faktor iznenađenja koji se tijekom ostatka večeri nije dogodio, a bio je željno iščekivan. Kako je vrijeme odmicalo, sve mi se čini da je nakon pet pjesama, tamo negdje oko deset sati, publika doživjela vrhunac koncerta u obliku svojevrsnog Godota. Trenutak se dogodio, ali nije prepoznat od silnih očekivanja i uzbuđenja.

cult

Foto: Monika Bračević / Ziher.hr

U opuštenoj gomili velik broj je bio onih koji su se sjajno zabavljali i kojima je svaka nova pjesma bila vrhunac koncerta, no osobno nisam bila na tom putu. Nisam shvaćala čemu sva ta nezaslužena euforija. Nedostajalo mi je sirove energije, ugodnije komunikacije s publikom i iskrenosti u izvođenju. Za vrijeme izvođenja Sweet Soul Sister pjevač Ian Astbury jedva da je i jedan refren otpjevao u cijelosti. Ne mogu to pripisati umoru jer su njegove čizmice veselo skakutale na stageu za vrijeme cijelog koncerta, dakle energije je bilo, samo je bila pogrešno usmjerena.

Kroz sat i pol dobre svirke i vrhunski postavljenog zvuka imali smo prilike čuti pjesme poput Lil’ Devil, Fire Woman, She Sells Sanctuary. Izvedene su i dvije pjesme s prošlogodišnjeg albuma “Hidden City” između kojih se upleo i refren Black Hole Sun i diskretna počast preminulom Chris Cornellu. Glasnim i dugim bisom publika je izmolila još dvije pjesme, koncertno događanje završilo je žestokom i energičnom (konačno) izvedbom pjesme Love Removal Machine.

O cijeloj večeri dovoljno govori činjenica kako se dobar dio publike pokupio prije bisa. Osobno najbolji trenutak, onaj najiskreniji bilo je predstavljanje benda na kraju koncerta.

cult

Foto: Monika Bračević / Ziher.hr

The Cult zauzimaju vrlo sentimentalno mjesto u mom srcu. Bend je to koji slušam od malena, uz koji sam stekla prve uspomene s veselom ekipom s Ribnjaka i uz čije pjesme sam gradila i širila svoj glazbeni krug obožavanja mnogo žešćih bendova od njih samih. Crni kožnjaci i uske hlače, henganja po garažama na Trešnjevci, obilaženje klubova i parkova, dugokosi prijatelji i izderane traperice na koljenima. Sve su to slatke asocijacije koje ovaj bend u meni priziva.

Cover albuma “Electric” me iz nekog nepoznatog razloga oduševljavao i fascinirao od ranih dana, nekako sam si ga zapikirala od mnoštva vinila iz tatine zbirke i uvijek sam ga tražila da mi ih pusti. Veselila sam se koncertu, no servirana osrednjost do solidnost izvedbe ovih velikana sa Šalate mogla je biti i preskočena što se mene tiče. The Cult će u mom srcu i dalje imati posebno mjesto, no koncertom na Šalati više su razočarali no oduševili.


(Visited 230 times, 2 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(7 votes, average: 3.143 out of 5)

Komentari