Vizart

Izvještaj – Drugi ovosezonski Artcoustic: Jazz uz pratnju fantastičnih animacija

Foto: facebook.com/event
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sinoć je održan drugi ovosezonski Artcoustic u KSET-u koji je predstavio bečki jazz trio Frustrations, jazz pjevačicu Laru Lazagnu i animacije i ilustracije Jelene Oroz, mlade diplomantice animacije na Akademiji likovnih umjetnosti. Artcoustic je inovativni projekt KSET-a koji treću godinu zaredom okuplja mlade glazbenike, kantautore i likovne izlagače kako bi se u novoj i svježoj kombinaciji predstavili publici.

Ideja ovog projekta je mladim kreativcima pružiti svojevrsnu platformu za daljnji rad i osigurati široj publici upoznavanje s alternativnom hrvatskom umjetničkom scenom. Složili bismo se kako u toj komunikaciji obje strane, i umjetnici i publika, nedvojbeno profitiraju. Međutim, sinoć je komunikacija nešto zaštekala. Za početak, pojavilo se iznenađujuće malo ljudi, a razlog tomu vjerojatno je nastup inozemnog benda Frustrations iz Beča, s čijim je opusom i radom publika vrlo vjerojatno slabo upoznata. Dečki su svirali zaista kvalitetan jazz, a čitav nastup zaokružila je svojim odličnim vokalom Lara Lazagna, pravim imenom Anja Lazić Akaratović, Zadranka koja u Beču djeluje kao vokalni pedagog i pjevačica koja se okušala u raznim glazbenim stilovima. Mala zamjerka ide kratkoj svirci, od jedva sat vremena, čemu je svakako pridonio i dolazak policije koja je već redovitiji gost u KSET-u od pojedinih studenata. Pobunili su se susjedi kojima malo jazza četvrtkom navečer očito smeta.

Foto: vimeo.com
Foto: vimeo.com

Bilo kako bilo, posebno treba izdvojiti animacije i ilustracije Jelene Oroz, mlade diplomantice animacije na Akademiji likovnih umjetnosti, koje su, prikazane na ogledalima, obogatile prostor i stopile se s jazzom Frustationsa. Pomalo nadrealističnog i snovitog karaktera, figure i oblici koji su se pretapali jedni u druge bili su izuzetno zanimljivi i pokazali su autoričinu vizualnu kreativnost. Jelena je od djetinjstva u neposrednom kontaktu s filmovima koji nisu nimalo nalik Disneyju, a na njen rad najviše su utjecali festivalski animirani filmovi. Njezin animirani film „Vučje igre“ prikazivan je na ovogodišnjem Animafestu, a na Međunarodnom studentskom filmskom festivalu (STIFF) i Festivalu europske studentske animacije (FESA) osvojila je nagrade za najbolji animirani film. Uvijek nas vesele ovako lijepe vijesti i nagrade mladim ljudima koji to i zaslužuju.  Više o Jeleni Oroz i njenom radu možete saznati u razgovoru s autoricom ili na njenom profilu na Vimeu.

Ovakvu vrstu projekta, koja sjedinjuje mlade umjetnike različitih okupacija, potrebno je poticati na razvoj i širenje. Odlično je što postoji prostor Artcoustica koji istražuje i eksperimentira s aktualnim umjetničkim strujanjima i pokušava ih ujediniti na novoj estetsko-glazbenoj razini. Jedine zamjerke sinoćnjem izdanju Artcoustica bila bi, nažalost, premala posjećenost i prekratka svirka. Nadamo se samo kako bend Frustrations ne odlazi iz Zagreba ni sa kakvim frustracijama. Pratite Facebook stranicu i ne propustite idući Artcoustic!


Be social

Komentari