Glazba

Izvještaj: Editors još jednom pokazali zašto ih toliko volimo

Foto: Tim Hrvaćanin
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Tim Hrvaćanin
Foto: Tim Hrvaćanin

Još je iz intervjua sa Stojedinice bilo jasno da će miljenici zagrebačke publike svoj koncert u rasprodanom velikom pogonu Tvornice Kulture otvoriti pjesmom Sugar. Ostatak podulje set liste daje zaključak da su fenomenalni Editors zapravo pod izlikom promocije novog albuma, “The Weight Of Your Love”, izveli sve velike hitove, između kojih su ubacili pokoju pjesmu s novog, već spomenutog, izvrsnog albuma.

Uvod u večer koju smo dva mjeseca nestrpljivo iščekivali pružili su dečki iz riječke grupe Jonathan. Oformili su se 2011. i broje 5 članova, od kojih je vokal Zoran Badurina iz nekadašnjih Saliona, bubnjar Branko Kovačić iz Let3, Darko Petković iz bendova Mlat i Salion, Nikica Jurjević je dio kultnih Pasa, a Tomislav Radinović dolazi iz Mandrila. Mračan zvuk im je priskrbio usporedbe s Interpolom, ali i blagonaklonost kritičara i publike gdje god se pojave. Od izvedenih pjesama, izdvojila bih Maggie i Umbrellas In The Sun, iako su tu još odlične Communicate! i Mama I’m Ready.

Sve pohvale na njihov račun dolaze s pokrićem, a novi album “Bliss” nema slabu točku. Kako to biva u Zagrebu, pažnja usmjerena predgrupama uvijek je premalena, pa čak i kad se radi o jednoj od zraka svijetle budućnosti domaće alternativne scene. Osobno glasam za više nastupa ove odlične grupe koja ima sve, tečno pjevanje na engleskom jeziku (jer se ponekad bojim da će nas svijet zapamtiti po fijasku Gibonnija i njegovog albuma na engleskom), karizmatične članove benda, kvalitetnu live izvedbu, zvuk koji je pravo osvježenje u morima istih te album bez mane. Slušajte Jonathan jer to znači imati ukusa u glazbi.

Nakon mračnog uvoda, slijedi još mračniji zaplet. Editorsi dolaze na pozornicu i tišinu razbijaju spomenutim singlom s novog albuma te njime započinju skoro dvosatnu svirku. Set lista od 19 pjesama, sastavljena od starih uspješnica poput Munich, All Sparks, Bones i Papillon, upotpunjena je novim hitovima kao što su Honesty, Two Hearted Spider, Nothing, A Ton Of Love i The Weight, koje je frontmen Tom Smith izveo na početku bisa samo uz akustičnu gitaru, te tako dao posebnu dimenziju pjesmi i stvorio predivno ozračje koje se eterično povlačilo Tvornicom Kulture.

Foto: Tim Hrvaćanin
Foto: Tim Hrvaćanin

Editors su nam pokazali kolekciju instrumenata u svom posjedovanju, za što bi neki rekli da je kurčenje, ali ja bih rekla da je to odrađeno s velikim pokrićem. Ako nekome do jučer i nije baš bilo jasno otkud tolika ljubav zagrebačke publike i ovih Engleza, nakon ovako fenomenalnog nastupa više nikad neće sebi postaviti to pitanje. Ogromna gužva čak nije bila ni toliko primjetna prisutnima, koji su kao u transu uživali u pozitivnoj atmosferi, vrhunskoj izvedbi i predivnoj komunikaciji. Koncert, za koji se cijeli dan usplahireno tražila karta više, nadmašio je sva očekivanja. Ovo je bilo pravi primjer obostranog uživanja, članovima benda se osmijeh nije skidao sa lica, Tom se zahvaljivao na hrvatskom, što je činilo predivnu gestu i izraz poštovanja.

Tijekom izvedbe pojedinih pjesama, na samom vrhuncu užarene atmosfere, doslovce se popeo na klavir. To je jedna od onih večeri tijekom koje vrijedi trpjeti bolno gaženje po stopalima, a osobno bih svaki put iznova pristala da mi pomahnitala obožavateljica iz Rusije izbije naočale s glave u žaru euforije koju su potaknuli početni taktovi pjesme kojom su zatvorili ovaj neobjašnjiv fenomen ljubavi. Papillon je rasprodanu Tvornicu bacio na koljena.

Ovim koncertom smo imali priliku svjedočiti nezaboravnom događaju i trenucima koje ću ja osobno sigurno pamtiti do kraja života. Novi album “The Weight Of Your Love” u izvedbi uživo donosi malo drugačiji zvuk, mračniji na nekim drugim razinama, koje na prijašnjim albumima nisu bile prisutne. Album je odličan, a preslušavajući ga dobivate dojam da su na Editorse, prilikom stvaranja albuma utjecale grupe kao što su Depeche Mode, Arcade Fire, Cult, pa možda čak i Death Can Dance. Riječi nisu dovoljne, riječi su premalo. Hvala Editors.

Be social

Komentari