Glazba

Izvještaj – Garage rockin’ craze: Tri benda za odličan provod u Vintage Industrial Baru

bops
Foto: Joža/Subsite.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Četvrtak u Vintage Industrial Baru bio je rezerviran za zvukove garažnog rocka. Uz domaće snage Erotic Biljan & His Heretics i B and the Bops imali smo prilike i poslušati odličan bend iz Japana – The Minnesota Voodoo Men. Sve se to događalo u sklopu promocije dokumentarnog filma Garage Rockin’ Craze!. Projekcija dokumentarca o japanskoj garage rock sceni bila je zakazana u petak, a ako ste kojim slučajem zakasnili, još danas stignete svratiti u kino Grič na projekciju.

Sam koncert započeo je uz ležerno odstupanje od satnice od nekih pola sata. Erotic Biljan & His Heretics zauzeli su stage i započeli s programom. Publika se skupila u manjem broju nego što je to ovaj koncertni događaj zaslužio, no to nije spriječilo dečke iz Erotic Biljan & His Heretics da sebe i nas dobro zabave. Po mom mišljenju možda više sebe nego publiku, cijelo vrijeme mi je nedostajalo žestine i energije u samoj izvedbi. Publika je bila statična i povučena prema natrag, no dobar moment svirke bio je trenutak kad se pjevač spustio u publiku i animirao okupljene izvedbom. Sama izvedba i zvuk bili su na nivou. Set izvođenih pjesama je možda mogao biti i za dvije kraći, no nećemo sad cjepidlačiti.

bops
Foto: Joža/Subsite.hr

U nešto duljoj pauzi između koncerata mogli smo uživati u probranim singlovima garažnog rocka, razmišljati jesmo li ugasili plin u stanu i okrijepiti se eliksirom mladosti.

B and the Bops veselo su pozdravili publiku koja se približila stageu i tako stražnji prostor ostavila praznim, potpuno obrnuta situacija bila je za vrijeme Erotic Biljana. Odmah prvom izvođenom pjesmom događa se wow efekt koji nas je nevjerojatnom snagom teleportirao u prošlost. Godina je 1956., a mi se nalazimo na nekom sajmu usred Amerike i provodimo kao nikad u životu. Žestina i energija koju sam spomenula na početku bilo je upravo ono što B and the Bops posjeduju i šakom i kapom ostavljaju za sobom na svakom svom nastupu. Iako se ne radi o glazbi garažnog rocka, zvuk B and the Bopsa vrlo je autohton dobu kojem njihova glazba daje počast. Komunikacija s publikom, izvedba te energija koju prenose na publiku ono su što ih izdvaja i čini posebnijima od drugih bendova pripadajućeg im žanra, a usudila bih se reći i šire.

Foto: Joža/Subsite.hr

Iza ponoći se nismo pretvorili u bundeve, a i uspjeli smo dočekati glazbenu poslasticu iz Japana o kojoj se ovdje zapravo cijelo vrijeme i radilo.

The Minnesota Voodoo Men u vrlo dobrom raspoloženju ispunili su pozornicu i započeli sa setom pjesama koji se sastojao od autorskih pjesama i poneke obrade. Vesela atmosfera, simpatični članovi benda i njihov, na momente nerazumljiv engleski te rasplesana publika činili su se kao najbolja moguća zabava u gradu i u mnogima te večeri pobudili želju za tekilom izvođenjem pjesme Tequila benda The Champs. Predstavili su nam i goste tijekom svog nastupa, a koncert nije prošao bez publike na stageu.

Večer je prolazila u rasplesanom tonu i pozitivnom raspoloženju. The Minnesota Voodoo Men četvrtku su dali veseli zaokret, a petak osudili na propast jer ovo je definitivno bio koncert tjedna. Tužno je što zagrebačka publika ne pokazuje dovoljno zainteresiranosti ili je jednostavno nedovoljno upućena u koncertnu ponudu, ovakvom događanju nemamo baš prilike prečesto svjedočiti.

bops
Foto: Joža/Subsite.hr

Vrlo je zanimljiva priča koja stoji iza samog dokumentarca u sklopu kojeg je održana ova koncertna promocija. Redatelj filma Mario Ćuzić, koji inače već 18 godina živi u Japanu, pratio je pet godina najluđe bendove koje je odabrao Daddy-O-Nov, kum garažne scene u Japanu. Tih pet godina materijala, koji se sastoje od intervjua i koncerata bitnih aktera japanske garažne rock scene, sabijeno je u devedeset minuta filma koji svakako vrijedi pogledati. Koncertno događanje u sklopu promocije filma Garage Rockin’ Craze! dovelo nas je do nekoliko zaključaka, no samo je jedan bitan. Slušajte garažni rock.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari