Glazba

Izvještaj – Good Vibrations: Nostalgija za kariranim košuljama u izvedbi Timestretcha, Dore Maar, Dosh Lee i Exit

[Timestretch] Foto: Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 4 minute
exit
[Exit] Foto: ziher.hr

Srijeda u Vintage Industrial Baru odličan je dan za otkriti nove bendove, pogotovo ako to znači napuštanje vlastite zone komfora te odlazak na koncert koji je žanrovski izvan svega onoga što trenutno preferirate jer bi se baš zbog toga mogli ugodno iznenaditi. Ovu večer Good Vibrationsa započeo je rockerski bend Exit, zatvorio zabavni funk rock bend Dosh Lee, ali je ipak najviše vremena bilo rezervirano za nostalgiju ka glazbenom izričaju 90ih te kariranim košuljama koju su nam priredila druga dva benda, Timestretch i Dora Maar.

Kada smo kod nostalgije, mlađahan zagrebački bend Exit svojim rock’n’rollom odveo nas je u vrijeme srednje škole. Budući da upravo ovakvu glazbu nisam dugo imala prilike slušati, trebalo mi je neko vrijeme da se adaptiram ovom glazbenom povratku nasumičnim demo bendovima iz svojeg ranog tinejdžerskog doba. Ipak, snažan vokal pjevačice Anamarije dominirao je žestokom rock skladbom Nema problema, a najbolje bi se mogao opisati kao mješavina Helene Bastić iz Bastardza i već pomalo zaboravljene Emine Arapović. Zbog toga sam možda i mislila da će me čekati tipičan nastup za lokalne motorijade, ali Exit je odsvirao baladu Bonnie & Clyde kojom je dokazao da bi ipak kroz vrijeme mogao napraviti i nešto više od toga. Tako se na setlisti našla i pjesma koja je bila blago na tragu Detoura i Jinxa – a koja me na trenutak ostavila u nadi da će sa svojim nastupom nastaviti u tom smjeru. Ipak, to se nije dogodilo, jer su koncert završili nečim što bi ponajprije zvučalo kao rockerskija verzija dubrovačkog benda Silente. Kako je bend ipak tehnički dobro potkovan, a sve solaže korektno odsvirane, možda bi bilo dobro da se malo više razvija i izvan sfere klišej rocka. Na kraju krajeva, mladi su, imaju potencijala, a s vremenom možda dođe i do toga da prošire svoje glazbene vidike.

[Timestretch] Foto: Ziher.hr
[Timestretch] Foto: Ziher.hr

Exit je dosta rano startao pa za vrijeme njihovog nastupa nije ne bilo previše publike. Međutim, kada se nakon njih na pozornicu popeo alternativni rock bend Timestretch, prostor se lagano počeo puniti te se i atmosfera zahuktala. Iako je i ovdje bio prisutan glavni ženski vokal, on se manifestirao u sirovijoj varijanti popraćen bijesnom i žestokom izvedbom koja se protkala kroz sve pjesme. Misija ovog benda bila je reinterpretacija predložaka s underground scene Seattlea, a tako i glazbenih velikana grunge glazbe po kojima je ovaj grad poznat – neke od solaža su imale prizvuk Alice in Chainsa, jedan je intro zvučao otprilike kao ubrzana verzija pjesme Jeremy Pearl Jama, a na mahove je zvučalo kaotično kao live nastupi Nirvane. Ipak, ritmovi su bili brži, a melodije pomalo začinjene i primjesama žustrog hardcora. U pjesmama se osjetio neki novi i moderan štih, a isto tako i inspiracija drugim bendovima iz 90ih, dok je u cjelokupu ovaj nastup bio najbliže opusu manje poznatog alternativnog benda Hammerbox, još jednim Seattleovcima koji su također predvođeni opakim vokalom nježnijeg spola. Brzi i distorzirani nastup kulminirao je izvedbom jedine dosad službeno objavljene pjesme Flowerman, a u sklopu nastupa Timestretch je predstavio i sljedeći nadolazeći singl.

dora_maar
[Dora Maar] Foto: ziher.hr

Nakon Timestretcha, večer se u revijalnom tonu nastavila u znaku devedesetih. Pozornicu je preuzeo još jedan zagrebački bend, Dora Maar, koji je svoje glazbene uzore pronašao u sličnim bendovima kao i prethodni, vodeći nas ponovno putevima prljavog grungea. Ipak, Dora Maar je uz veliku četvorku Seattlea u svoju glazbu unijela i rafinirane hard rock note, tako da se tu mogao povremeno čuti i utjecaj Godsmacka i sličnog post-grungea. Introm pjesme Human Maker neopisivo su podsjetili na Wicked Garden Stone Temple Pilotsa, a nekim dijelovima laganice Boiling Water plahim su korakom zakoračili i na teritorij sentimentalnih kantautora iz tog vremena. Uz sve to, tu se moglo čuti još svašta – repetitivni ritmovi, screamo vokali, pa čak i wah wah efekti. Unatoč tome što je sam bend konstantno napominjao kako su neuvježbani i prenezgrapni za svirku, nije se činilo da je ikome iz uživljene publike to smetalo, a vjerojatno nitko ne bi ni primijetio da bend nije sam isticao svoje nedostatke. Nastup su neplanirano završili coverom energične State of love and trust Pearl Jama, ponovno se ispričavajući što je nisu stigli u potpunosti izvježbati. Međutim, kod jedne takve obrade ponovno se igralo na kartu nostalgije, pa nikome ustvari nije ni smetalo što bubnjevi ponekad ispadaju iz ritma, niti što su gitare pomalo neusklađene – već je u tom trenutku možda najbitniji bio baš taj grungerski duh kojeg je donijela upravo ta pjesma.

[Dosh Lee] Foto: ziher.hr
[Dosh Lee] Foto: ziher.hr

Za kraj koncerta ostao je zafrkantski funk rock bend Dosh Lee, koji je bez problema preuzeo dobro zagrijanu publiku od Dore Maar. Dosh Lee su svoj nastup već prvim taktovima započeli energično, skakutanjem po pozornici uz zaigrane bass linije i izmjenjivanjem ska i punk ritmova. S obzirom na to, nije im dugo trebalo da rasplešu prve redove, a ni da se sami kroz vlastiti scenski nastup obliju znojem. Njihovi tekstovi s duhovitom notom vjerojatno su ostali mnogima u glavi nakon koncerta, kao što je to vjerojatno bio slučaj kod pjesme Zgrada ili Dosadno jutro Bruca Willisa.

Nažalost, zbog posljednjeg prijevoza prema kući propustila sam drugu polovicu nastupa ovog benda, ali vjerujem da je svatko tko je ostao uživao u ludom provodu i ekstatičnom nastupu. Za sljedeći tjedan nam se samo ostaje nadati da će Good Vibrations ponovno uspijeti pronaći zanimljive izvođače i tako nam uljepšati još jednu srijedu.

Be social

Komentari