Glazba

Izvještaj – Josipa Lisac: O jednoj mladosti, ljubavi, rock operi i jedinom Karlu Metikošu

Foto; Valentina Cetin / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Subota iza nas bila je rezervirana za nostalgičare, romantičare i one s ukusom. Josipa Lisac je bila razlog rasprodane male dvorane Doma sportova s koncertom u čast jedinoj ljubavi, jednom i jedinstvenom Karlu Metikošu. Nešto više od dva sata pjesme, smijeha, životnih mudrosti i lijepih uspomena obogaćeno isječcima prve hrvatske i pete u svijetu rock opere Gubec Beg.

Foto; Valentina Cetin/Ziher.hr
Foto; Valentina Cetin/Ziher.hr

Naime ovogodišnje izdanje tradicionalnog Josipinog koncerta posvećenog Karlu Metikošu posebno je iz zato što je 40 godina prošlo od prve izvedbe Gubec Bega. Sve se izrodilo iz kućnog magnetofona na koji su Josipa, Karlo i Ivica snimali produkte danonoćnih uvježbavanja. Sama opera pisana je po uzoru na Šenoinu Seljačku bunu, autore je činio dvojac Metikoš – Krajač, orkestracije su bile prepuštene Prohaski, a redateljsku palicu u rukama je držao Vlado Štefančić. Uloge Branka Blaćea, Josipe Lisac, Marijana Kašaja, Đanija Šegine, Borisa Pavlenića i mnogih drugih urezale su se u sjećanju.

Foto; Valentina Cetin/Ziher.hr
Foto; Valentina Cetin/Ziher.hr

Svjetla reflektora Doma sportova nježno su zamrla oko devetke, a svetu tišinu iz sna je prenula Ave Maria. Zašto Ave Maria? Pa upravo je izvođenje spomenute arije za vrijeme prizora svete mise od strane kritičara proglašeno vrhuncem prve hrvatske rock opere. Josipa Lisac sveprisutnima je time otkrila da nećemo samo uživati u glazbi, nešto ćemo i naučiti. Tijekom večeri imali smo prilike vidjeti projekcije tri isječka Gubec Bega. Prvi je prikazivao izvrsnog Branka Blaćea i Gupčevu Zakletvu Maču, drugi Ljubavnu Pjesmu Jane i Đure u interpretaciji Josipe i Tonya Cetinskog, a treći Naricaljku Nad Obješenima u izvedbi Marijana Kašaja. Josipa je svima prisutnima te subotnje večeri dala osjećaj važnosti, slušati iz prve ruke kako se ispisivao dio kulturne povijesti Hrvatske nije mala stvar.

Foto; Valentina Cetin/Ziher.hr
Foto; Valentina Cetin/Ziher.hr

Uslijedila su dva sata najvećih hitova bezvremenske dive. Boginja, O Jednoj Mladosti, Dok Razmišljam O Nama, Tisuću Razloga i Živim Po Svome činile su prvi blok izvođenih uspješnica. Zatim je obradom pjesme Znat Ćeš Josipa odala počast suradnji, liku i djelu dvojice velikih umjetnika i neosporivih talenata – Karlu i Arsenu. Bolujem, Gdje Dunav Ljubi Nebo i Ležaj Od Suza izmamili su suze, a imali smo prilike i čuti novi Josipin singl Tu kojim je objasnila kako se valja orijentirati na sadašnjost. Kako je koncert odmicao, tako je cjelokupna Josipina interpretacija poprimala sve veće jazz elemente. Jedinstvene interpretacije vlastitih pjesama odvele su nas točno tamo gdje smo trebali biti – u svijetu ljubavi. Život Moj, Hir Hir Hir, Danas Sam Luda i predivna Magla nagoviještale su kraj ove lijepe priče. Veliko finale svoje završne note obojilo je u pjesme Da Li Sam Ti Ikad Rekla Da Te Volim i simboličnu Ispočetka.

Foto; Valentina Cetin/Ziher.hr
Foto; Valentina Cetin/Ziher.hr

Ovacije i cijela mala dvorana na nogama pozdravljali su predivnu, talentiranu i jednostavnu ženu koja voli. Divu koja je subotnju večer oplemenila te svojom glazbom i jedinstvenom personom obogatila sve nas i ispunila nas mrvicama svog života koje ćemo sebično čuvati u sebi do sljedećeg susreta. Josipa Lisac ne zaslužuje da njenu veličanstvenost ograničimo riječima koje nikada zapravo neće dovoljno dobro ocrtati ono što ona jest. Nema riječi, dopustite mi da uživam u tišini živopisnih sjećanja na večer za pamćenje.


 

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari