Film

Izvještaj – Prvi Kino Kabaret u Hrvatskoj: 60 sati za ljubav

Foto: Kino Z/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Prošli vikend završio je 12. Festival 25 FPS, festival koji već 12. godinu zagrebačku publiku upoznaje s rubnim filmskim ostvarenjima iz cijeloga svijeta. Najstariji amaterski kinoklub u jugoistočnoj Europi osnovan je 1928. upravo u Zagrebu, a tradicija alternativnih filmotvornih struja u Hrvatskoj ne zamire. Od ovoga ljeta aktivna je i hrvatska ćelija Kino pokreta koji od Kanade do Australije okuplja ovisnike o inovativnim načinima stvaranja filmova – Kino Z.

17 godina Kina

Kino pokret nudi polaznu točku za mlade filmaše i sve koji vole film. Omogućuje amaterima i profesionalcima način, mjesto i vrijeme za stvaranje te prikazivanje njihovih kratkih filmova. Priča o pokretu počinje 1999. u Montrealu. Kanađanin Christian Laurence izazvao je svoje prijatelje da naprave jedan film svaki mjesec u godini. Iako je izazov trebao trajati samo jednu godinu, zbog puno se zainteresiranih nastavio. Dvije godine kasnije organizatori jednog filmskog festivala u Montrealu izazvali su Laurencea i njegove prijatelje da naprave jedan film svaki dan kroz 10 dana. To je bio početak Kino Kabareta.

Foto: Helsinki Kino Kabaret/euphoriaborealis.net
Foto: Helsinki Kino Kabaret/euphoriaborealis.net

Pokret danas čini stotinjak kino-ćelija na četiri kontinenta. Svaka ćelija barem jednom godišnje organizira Kino Kabaret. Na njemu redatelji, snimatelji, montažeri, glumci i drugi filmaši, koji se najčešće međusobno ne poznaju, imaju od 48 do 60 sati da s malim ili nikakvim budžetom naprave film. Moto je: “Do well with nothing, do better with little and do it now!” Od predstavljanja ideje do njezine projekcije na velikom platnu najčešće stoje dva dana i dvije neprospavane noći. Sredinom rujna ove godine te su noći bile splitske.

Kino Kabaret Adriatic

Dugogodišnji zaljubljenici u Kino, Valentina Orešić i Vladimir Kanić organizirali su prvi Kino događaj u Hrvata. Logističku podršku Kabaretu pružio je Kino klub Split i draga nam Unija. Na njemu se okupilo 30-ak ljudi među kojima je bilo studenata režije i glume, montažera i snimatelja freelancera, svestranih talenata i nekoliko iskusnih kinaša. Sasvim slučajno sam se među njima zatekla i ja da bih doživjela najbolje dane ljeta 2016.

Posebnost splitskog Kino Kabareta bila je u blizini kino-laba (matičnog štaba/laboratorija) i dvorane u kojoj je zadnju večer prikazano 2 sata filmova. Sve se to događalo u kinoteci “Zlatna vrata”, kultnom mjestu splitske kulturne povijesti. Osim toga, sve je amatere iznenadio paradoksalno luksuzan smještaj koji nije nešto s čime se ovisnici o pokretu često susreću.

Foto: Okko Oinonen/Facebook.com
Foto: Okko Oinonen/Facebook.com

Nije sve ostalo na tehničkim posebnostima. Kabareti u pravilu nude potpunu slobodu u izradi filmova, no u jadranskoj verziji sudionicima su kroz igru dodijeljene lokacije snimanja. Među njima su osim Splita bili Kašteli, Klis i Peruča. Sloboda je ostala u izboru teme i žanra, ali većina se ipak odlučila za eksperimentiranje. Također, osim “glavnih” filmskih projekata koji su predstavljeni prvi dan, radili su se i tzv. quickies. Riječ je o tridesetosekundnim filmovima koji najbolje dočaravaju brzinu, spontanost i lakoću improvizacije ovog filmskog inkubatora koji fokus stavlja na stjecanje iskustva, a ne postignuće i zaradu.

Generacija s poremećajem pažnje

Živimo u svijetu kojim vladaju kratki filmovi – jeste li pogledali koji na Youtubeu danas? Milijuni iz cijeloga svijeta sudjeluju u masovnoj proizvodnji videa i vlogova koja je postala primarni oblik zabave AD-generaciji. Ona je morala postati industrija. Ali, ako tražite oazu gdje broj lajkova neće određivati vaš status i gdje je publika uvijek ona autorska, znate gdje doći. Dio njezine atmosfere možete osjetiti u videu koji je u sklopu KKA napravio Christophe Gauthier iz kino-ćelije Kino Gap.

Sljedeći Kino Kabaret je u Bordeauxu, a do kraja godine u Europi ih je barem još sedam. Ideš li na koji?

Be social

Komentari