Istaknuto
18.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba i ove srijede donosi sedam novih domaćih i regionalnih singlova između kojih možete glasanjem odabrati favorita i nešto stranih preporuka.

12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

Film

Izvještaj: Press konferencija devetog Festivala mediteranskog filma Split

24.05.2016. Dario DunatovFoto: facebook.com/fmfs.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ovog ponedjeljka, u 11 sati u prostorijama kinoteke Zlatna vrata održana je konferencija za novinare na kojoj je otkriven program devetog po redu Festivala mediteranskog filma Split. Festival je to koji iz godine u godinu raste, povećavajući broj lokacija, filmova i posjetitelja kojih po riječima direktora festivala Alena Munitića u pravilu bude oko 17 tisuća. Strašne su to brojke ako u obzir uzmemo kulturu odlaska u domaća kina i interes koji publika pokazuje za nešto manje poznate filmske naslove. Ipak, na takvu kvantitetu treba odgovoriti raznovrsnošću i kvalitetom programa, što ovom festivalu dobro polazi za rukom.

Deveti FMFS održat će se na tri lokacije od 3. do 11. lipnja, te će biti prikazano 78 filmova iz 39 zemalja, od kojih će biti pet regionalnih i pet hrvatskih premijera dugometražnih filmova. Možda i najzvučnije ime ove godine je dokumentarni film Gori more, pobjednik ovogodišnjeg Berlina. Radi se o dokumentarcu koji se bavi aktualnim pitanjima migrantske krize i to kroz oči desetogodišnjeg dječaka. Čini se da je aktualna društvena stvarnost plodno tematsko tlo i za druge filmske naslove, pa je tako u fokusu filma Put za Istanbul priča o Belgijanki čija se kćer priključuje borcima ISIS-a u Siriji.

U kinu Bačvice prikazat će se i domaći dokumentarni film Turizam! Tonća Gaćine, a veliku pažnju sigurno će pobuditi i talijanski film Iščekivanje u kojem glavnu ulogu igra velika Juliette Binoche, te dva francuska filma u kojima ćemo vidjeti slavnu Isabelle Huppert. To su filmovi Sve što dolazi, koji je nagrađen Srebrnim medvjedom u Berlinu, te Priče s asfalta, koji stiže s programa festivala u Cannesu. Filmski ljubitelji i poklonici grčkog „čudnog“ vala sigurno će pohrliti na novi film redateljice Athine Rachel Tsangari naziva Chevalier. Tsangari je inače poznata po zapaženom, kafkijanskom uratku Attenberg. Festival će se zatvoriti također zvučnim imenom, filmom Druga majka, koji je Berlinska publika prošle godine proglasila najboljim filmom u konkurenciji.

Foto: facebook.com/fmfs.hr

Foto: facebook.com/fmfs.hr

Ipak, možda je najveća konkurencija ove godine među hrvatskim kratkometražnim filmovima. Pobjednika popularne „Ješke“ ove godine očekuje i novčana nagrada ostvarena u suradnji s višegodišnjim partnerom FMFS-a, splitskom tvrtkom Uje. Jaku konkurenciju  čine već nagrađeni filmovi Piknik, Belladonna, Zvjerka, zatim Ritki zrak, koji će upravo ovdje imati svoju premijeru, animirani film Veljka Popovića Planemo, te dokumentarni Kino otok. Alen Munitić najavio je i projekt The 5C Project Cine-Caravan kojeg Balkanski Kulturni Krug provodi u još četiri države jugoistočne Europe, a sastoji se od radionica, projekcija i seminara uz gostovanje grčkog redatelja Thanosa Anastopoulosa.

Ovi filmovi prikazivat će se na tri lokacije. Uz standardne, Ljetno kino Bačvice i kinoteku Zlatna vrata, najveća organizacijska novost je nova lokacija FMFS-a, a to je legendarna Terasa kina Tesla. Ponovno će FMFS imati bogat program koji će privući velik broj gledatelja i tako učvrstiti svoje mjesto na kulturnoj karti Splita, ali i čitave regije. Zanimljivo je da dokumentarci ove godine imaju jako izraženo mjesto u programu, što govori o njihovoj važnoj kritičnoj ulozi, a bit će jako zanimljivo popratiti i spomenutu snažnu konkurenciju „Ješke“. Za kraj, Munitić je dao jako vrijedan savjet svim posjetiocima da što prije nabave ulaznice jer one u pravilu vrlo brzo nestanu. Kompletan  program dostupan je na stranici www.fmfs.hr, pa je sada na publici da što prije zaokruži interesantna filmska imena i pobrine se da što prije dođe do ulaznica.

(Visited 102 times, 1 visits today)

Komentari