Istaknuto
08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

06.07.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute U svijetu suvremenih skladatelja nema puno živućih legenda, a do prvog srpanjskog ponedjeljka jedna od njih bio je Ennio Morricone – tata najvećih kompozicija spaghetti westerna.

Film

Zatvaranje Festivala mediteranskog filma Split: Nikad topliji odaziv publike

14.06.2016. Dario DunatovFoto: facebook.com/fmfs.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Ove subote zatvoren je deveti po redu Festival mediteranskog filma Split, možda najhladniji do sada ako je suditi po vremenskim prilikama, ali nikad topliji ako se uzme u obzir odaziv publike. Od prvog dana izgledalo je kako bi vrijeme moglo umiješati svoje prste u program festivala i potaknuti odgode projekcija, ali na sreću organizatora do toga nije došlo. Kratkotrajna i sitna kiša osvježila je pojedine projekcije, poput one filma Chevalier, ali ona prava kiša pala je u nedjelju, nakon što je festival već bio zatvoren. I ove godine FMFS potvrdio se kao simbolički početak ljeta te nezaobilazan kulturni događaj Splita i Dalmacije koji povezuje prošlost, obnavljajući zaboravljene filmske lokacije (ljetna terasa kina Tesla), i gradi temelje za filmsku budućnost. Zaista je lijepo vidjeti kako interes iz godine u godinu raste i premašuje kapacitete, pa ljetnom kinu Bačvice poseban šarm daje publika koja, u nedostatku sjedećeg prostora, ili iz čistog užitka, sjeda na travu, panjeve, naslanja se na šank ili jednostavno s nogu gleda projekcije.

Program ovogodišnjeg FMFS-a krasila je raznovrsnost uz nezaobilazne teme iz društveno-političke stvarnosti, pa tako festivalski kapitalac Fuocoammare tematizira problem izbjeglica, a Put za Istanbul ratno stanje u Siriji, te fenomen radikalnih džihadista. Na platnu su se mogla vidjeti velika lica iz glumačkog svijeta poput Juliette Binoche i Isabelle Huppert koja se pojavila u čak dva filma, zatim posljednji izdanak grčkog „čudnog“ vala Chevalier, španjolski Ništa zauzvrat, rumunjski Chuck Norris protiv komunizma i drugi. Ali važno je spomenuti bogatu i kvalitetnu domaću produkciju. Prikazan je međunarodno nagrađeni kratki film Piknik Jure Pavlovića, također nagrađeni Belladonna Dubravke Turić, zatim Nas dva, intimna obiteljska drama Andrije Mardešića, Lula i Bručke Igora Jelinovića, te Zvjerka Daine Oniunas Pusić koja je primila nagradu žirija.

Foto: fmfs.hr/press

Foto: fmfs.hr/press

Publika je prigrlila dokumentarni film Turizam! Tonća Gaćine, kojem je u konkurenciji dugometražnih filmova pripalo drugo mjesto po glasovima publike, tijesno iza filma Priče s asfalta autora Samuela Benchetrita, i koji se prometnuo u domaći hit. Govoreći o hitovima potrebno je spomenuti film Šimuna Šituma Ritki zrak koji je dobro nasmijao publiku, a ona ga je nagradila prvim mjestom u konkurenciji „Ješke“. Publika je očekivano prihvatila ovu priču o lokalnom momku koji se mora nositi s dosadnim i narcisoidnim vršnjakom iz Njemačke koji mu je sredio posao u Duisburgu. U konkurenciji međunarodnih kratkometražnih filmova po mišljenju splitske publike pobjedu je zaslužio animirani Life With Herman H. Rott redateljice Chintis Lundgren, a najbolju „Ješku“ za hrvatski kratki film, stručni žiri u sastavu Jelena Novaković, Miro Nikolić i Leopold Botteri dodijelio je zanimljivom ostvarenju Zvjerka redateljice Daine Oniunas Pusić. Žiri u sastav Thanos Anastopoulos (Grčka), Kristina Balaban (Češka) i Goran Marković (Hrvatska) odlučili su kako je najbolji film devetog Festivala mediteranskog filma Split Kad otvorim oči redateljice Leyle Bouzid iz Tunisa, a posebno priznanje dobio je film Mahnitost.

Foto: fmfs.hr/press

Foto: fmfs.hr/press

Dodjelom nagrada završio je ovogodišnji FMFS u dobroj atmosferi ljetnog kina Bačvice u kombinaciji filma, partyja i glazbe. Zadržavši staru i pridobivši novu publiku spustio je zastor kako bi krenuo s pripremama za sljedeći, jubilarni deseti festival s novim filmskim naslovima i imenima. Ali za kraj potrebno je spomenuti važnost i veličinu ovog festivala koji je počeo skromno, a prometnuo se u nezaobilazni kulturni događaj Splita, Dalmacije, ali i Hrvatske, otvoren najraznovrsnijoj publici, domaćoj i stranoj. FMFS je jedan pravi fenomen koji predstavlja spoj kulturnog i zabavnog približavajući film širokim masama. Dugoročno, to bi moglo pozitivno djelovati na filmsku kulturu populacije, ali i posjet kinodvoranama u ostalim periodima godine. Nemoguće je preuveličati značaj ovog festivala za Split, Dalmaciju i mediteranski kraj, zato mu je samo moguće poželjeti sreću u budućnosti, kako bi nastavio donositi poznate filmske naslove, revitalizirati kino mrežu i hraniti mediteranski duh pokretnim slikama.

 

(Visited 206 times, 1 visits today)

Komentari