Glazba

Izvještaj – Stray Dogg: Rado viđen gost

stray dogg
Foto: KSET/Petra Kaić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Beogradski Stray Dogg je početkom ove godine u Lisinskom promovirao svoj posljednji i poprilično hvaljeni album “Come Along Wind”. Metropola nosi svoje pa se ubrzo našla prilika da se prisjetimo tog zaista iscrpnog i emocijama nabijenog nastupa.

I tako je ovaj utorak u KSET-u pred publiku stao Dukat Stray. Samo s gitarom i glasom prizivao je sjećanje na navedeni nastup. Iako su pjesme bile u ogoljenom aranžmanu, nisu izgubile na toplini niti ljepoti na koju smo navikli. Navedeno i ne iznenađuje jer Stray Dogg zaista jest jedan od najznačajnijih izvođača u regiji. O kvaliteti svjedoči i suradnja s Devendrom Banhartom, iako je realno i bez toga bend sjajan. Međutim, takav podatak dobro dođe u intervjuima ili kratkom uvodu nalik ovome.

Ispravna odluka

Službeno je njihov zvuk okarakteriziran kao mješavina americane, indie rocka i folka upakirana u melankolične aranžmane. Zapravo poprilično točan opis ako muziku pakirate u ladice. Ako ste više fan neuredne klasifikacije i opisujete bendove kroz metafore, osjećaje i pojedine detalje iz pjesama – pohitajte na njihove online kanale po inspiraciju. To naravno pada u vodu ako ne volite takvu glazbu, ali vjerujem da ćete u tom slučaju teško naletjeti na ovaj tekst.

Foto: KSET/Petra Kaić
Foto: KSET/Petra Kaić

Bez obzira na ovu stranputicu, tko se našao u KSET-u ne sumnjam da je bio oduševljen. Štoviše, vjerojatno ćemo se složiti da neću ni približno dočarati Dušanov nastup. Sramežljiv i skroman u pauzama između pjesama, te senzibilan i strastven za vrijeme njih, proveo nas je kroz dosadašnje albume i potvrdio ispravnost odluke da se baš tada okupimo tamo.

Ljepota solo nastupa

Komentirao je na početku kako je u zadnje vrijeme imao nekoliko solo nastupa i dopalo mu se. Ubrzo nam je bilo jasno zašto. Kada se sva ljepota i melankolija njihovih pjesama svede na osnovnu gitarsku dionicu i njegov emotivan falset, možda ne pogađa jače, ali lišava se dodatnih slojeva i nepogrešivo osvaja slušatelja. Mogli smo čuti pjesme poput Fire’s Never Wrong, Drunk, No One But You, Come Along Wind, Away koja je nedavno i uprizorena, obradu Blue Moon, ali i nekoliko novih. U jednom trenu sam poželio da ga slušam po prvi put kako bih potpuno uživao u nastupu. Bez prisjećanja na dobro poznate dionice, bez naviknutog uha, samo ljubav.

Iako je u Zagrebu uvijek čudno i osvježavajuće zateći se na koncertu okružen ljudima koji su zaista došli podržati izvođača i još važnije slušati, tako je bilo ovaj utorak. Čast iznimkama koje su baš na najtišem djelu pjesme morale ispucati najbolju foru koja nije mogla pričekati pljesak ili kraj koncerta.

Foto: KSET/Petra Kaić
Foto: KSET/Petra Kaić

KSET možda nije bio rasprodan, ali je bio pun ljudi koji su toliko uživali da ih ni KSET-ova ventilacija nije otjerala. Nitko nije djelovao umorno te se na početku koncerta moglo osjetiti da neće otići kući tako lako. Nastup je okrunjen slatkim duetom sa Luce na Disappear te neizbježnim bisom. 

Da ne duljim, hvala ti Dušane, uvek si rado viđen gost.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari