Glazba

Izvještaj: Uigrani Bajaga i Instruktori Tuluma uz Silente i Detour

Vrijeme čitanja: 3 minute

Ovogodišnji Tulum organiziran od strane LAA agency bio je rasprodan – što smo se mogli uvjeriti na prvom koraku u dvoranu, a službeno je potvrđeno i na njihovoj stranici. Prepuna dvorana nestrpljivo je čekala nastup Bajage i instruktora, a iščekivanje su im olakšali Detour i Silente.

Plesni i neodoljivi Detour uz lepršavu Maju otvorio je koncert s nekoliko plesnih brojeva s posljednjeg albuma “A što ak’ ja” koje je publika odlično prihvatila. Pomalo očekivano, standardno dobro odrađen nastup završili su s pjesmom Yammata Tvoje lice se promijenilo.

Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr
Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr

Cijeli događaj bio je dobro organiziran te smo tako kroz petnaestak minuta na pozornici vidjeli Silente. Bez puno okolišanja, otvorili su energično i odvažno s Čudna ili čudesna na kojoj im se publika spremno pridružila na refrenu. Od samoga početka bili su odlično raspoloženi i vidno uzbuđeni zbog prvog nastupa u Domu sportova. Publika je to prepoznala te su pohvalili svaku solažu, svaki ples i spremno zapjevali na Molim Te, Zapiši, Pjesma koja samu sebe mrzi, Rekla si da nikad nisi voljela ovako i ostalim pjesmama s već dva objavljena albuma ovoga benda. Kratak period na hrvatskoj sceni mogao se vidjeti samo na razgovorima između pjesama koji nisu bili pretjerano smisleni ali nisu ni umanjili njihov nastup. Silente ponosno provlači svoje korijene kroz pjesme obogaćujući svaku izvedbu vokalnim dionicama koje asociraju na dubrovačke napjeve i minijaturnim pokretom Tibora (gitara, vokal) koji neodoljivo podsjeća na linđo te teatralnim plesom Doris (vokal). Nastup na kojem su demonstrirali želju, usviranost i energičnost zaključili su hitovima Terca na tišinu, Još jednom i Morski ljudi, morske žene.

Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr
Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr

Nakon njih, došao je trenutak koji je cijela dvorana čekala. Bajaga. Atmosfera je do tog trenutka bila pozitivna, ali pomalo suzdržana, što se potpuno promijenilo čim je kročio u dvoranu. Prvi akordi podigli su sve na noge, tribine su potpuno oživjele, a publika je plesala i pjevala bez zadrške. Željno iščekivani Bajaga počeo je sa starijim pjesmama te demonstrirao svo iskustvo stečeno u tridesetogodišnjoj karijeri. Preko Sa druge strane jastuka, Gore dole, Godine prolaze, Dobro jutro džezeri, Verujem ne verujem i još mnogo hitova, potvrdio je status “rock zvijezde” ovih prostora (kako je stalno najavljivan od strane svojih članova benda što je na trenutke poprimilo komičan efekt) i sa sigurnošću iskusnog izvođača animirao i oduševljavao publiku. Pogotovo stariju publiku, koja je odrasla uz njegove hitove, ali podjednako i mlađu.

Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr
Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr

Bajaga i instruktori te su večeri zaista demonstrirali plodove duge karijere, uigranost i iskustvo u komunikaciji s publikom koja je pratila svaki njihov pokret. Njihov nastup je savršeno režiran, svaki pokret, od teatralnog sviranja solaža do kratkih predaha za promjenu gitara ili skidanje sakoa, sve je ispunjeno kratkim minijaturama, najavama pjesama, kako bi zadržali pozornost publike što nije bio nikakav problem pred ovoliko fanova. Doduše, nakon pola sata djeluje jako predvidljivo i lišeno emocija, ali to je zasigurno neizbježna posljedica dugogodišnje karijere. Bez obzira na to, vidno sretni zbog nastupa u Domu sportova pružili su publici lijepu večer ispunjenu poznatim melodijama i ugodnom atmosferom.

Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr
Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr

Jedini faktor ove večeri koji je mogao baciti sjenu na nastupe bendova (osim pretjerane teatralnosti) je tonac koji se očigledno vodio idejom da “sve zvuči bolje kad je dovoljno glasno” (što nije daleko od istine, ali…) te od zvuka napravio jedan nerazumljiv i glasan podražaj koji su samo pravi fanovi mogli povezati s originalnim melodijama, iako je nakon nekoliko šetnji do šanka to svima postalo irelevantno.


Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari