Istaknuto
27.05.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nova glazba ovog tjedna donosi šest domaćih i regionalnih singlova u borbi za pobjedu te pet stranih preporuka za slušanje

17.05.2020.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta 4. rujna 2020. izlazi remaster kolekcija u kojoj će se naći proljepšane i osvježene prve dvije igre kultnog serijala Tony Hawk's Pro Skater.

Vizart

Je li ovako zvučala Frida Kahlo?

13.06.2019. Redakcija Vizarta
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Glas umjetnika najglasniji je kroz njihova djela. No kako su neki od njih zaista zvučali, pogotovo oni koji su živjeli u razdoblju prije pojave masovnih medija? Za umjetnike koji su živjeli i djelovali u prvoj polovici 20. stoljeća rijetko postoje zvučni zapisi njihova glasa, a danas se na YouTubeu pojavila snimka glasa za koji se vjeruje da pripada jednoj od najvećih umjetnica 20. stoljeća – Fridi Kahlo.

Nacionalna knjižnica zvuka (National Sound Library) u Meksiku otkrila je zvučni zapis ženskog glasa koji čita esej “Portrait of Diego” koji se našao u programskoj knjižici s izložbe iz 1949. koja je bila otvorena povodom 50 godina rada Diega Rivere. Upravo zbog toga arhivisti iz Meksika vjeruju da glas pripada baš Riverovoj supruzi Fridi, a snimka je bila objavljena u pilot epizodi radijske emisije “El Bachiller” 1955. godine.

Vjeruje se da je Frida esej o svome suprugu za radijsku emisiju pročitala 1953. ili 1954. godine, neposredno prije svoje smrti.

Ovo je prva poznata snimka glasa Fride Kahlo, za kojega je fotografkinja Giséle Freund jednom prilikom izjavila da je zvučao “melodiozno i toplo”. Je li bila u pravu? Je li ovo zaista Fridin glas? Zaključite sami.

(Visited 211 times, 2 visits today)

Komentari