Knjige

Pijana o književnosti: Novo u ponudi Youtubea

foto: screenshot/Youtube
Vrijeme čitanja: 2 minute
foto: screenshot/Youtube
foto: screenshot/Youtube

Pijano stanje mnoge ljude navodi na raznorazne umne rasprave koje se mogu protezati i cijelu noć. Odjednom, svi postajemo kvazi filozofi, politolozi, dermatolozi, filmolozi…jednom riječju kvazi–olozi svega što postoji. A kako izgledaju pijani monolozi o nekim od najvećih romana za mlade (young adult fiction), pokazala je Shanna Carrick kroz pijane književne analize u pažljivo snimljenim i biranim youtube videima naziva Literarily Drunk.

Ideja se rodila u umovima bračnog para Carrick iz Pittsburgha, protagonistice Shanne i snimatelja Matta. Njihova je misija navesti ljude da više čitaju i bolje piju. Neloše, rekli bismo. Par je dosad snimio 5 video uradaka u kojima Shanna komentira Orkanske visove, Ubiti pticu rugalicu te općenito romane za mlade. Shanna nije uvijek pijana, pa je u svom trijeznom periodu imala vremena diplomirati kazališnu umjetnost i tzv. zabavni menadžment. A svoje vrijeme, osim snimajući, provodi davajući instrukcije iz književnosti srednjoškolcima.

Donosimo vam Shannina dva (po našoj procjeni) najbolja uratka, a svakako pročekirajte i ostatak njezinog asortimana na Youtube kanalu Can’t use robots.

Ubiti pticu rugalicu (To Kill a Mockingbird) – Harper Lee

“Atticus Finch je najbolji samohrani tata ikad. On je DILF!”, samo je mali dio Shanninog toka misli o jednom od najomiljenijih američkih romana. Autorica Harper Lee je za roman Ubiti pticu rugalicu osvojila Pulitzerovu nagradu, a Shanna je, pijuckajući koktel Tequila Mockingbird (To Kill a Mockingbird) zaključila kako nas ova knjiga uči “da nismo baš toliko bijeli, niti toliko crni. Jednostavno smo dobri. Ili seronje”. Uz to  “baš miriši po knjizi”.

Orkanski visovi (Wuthering Heights) – Emily Brönte

U trećoj epizodi pijanog razglabanja o književnosti, Shanna obrađuje Orkanske visove, jedini roman Emily Brönte te jedan od najljepših engleskih ljubavnih romana. Ono što naša pijana junakinja može reći o Heathcliffu, jest da je Bane, Batmanov neprijatelj upravo “pravi izbor za njega”. A kako izgleda pijana interpretacija viktorijanskog romana i što će Shanna o ovoj ljubavnoj zavrzlami zaključiti, najbolje da pogledate sami.

Možda i vas simpatična Shanna potakne da u sljedećem pijanom izdanju malo prodiskutirate o književnosti uz jedno od njezinih omiljenih pića. Koktel Sidecar (konjak, liker od naranče i neki drugi alkoholi) i knjiga pod rukom možda nisu svačiji primjer dobre zabave, ali nama se čini da je Shanni i više nego dobro.

Be social

Komentari