Knjige

Vampiri, vukodlaci i velike ljubavi: Što čitaju tinejdžeri?

Foto: facebook.com/English literature
Vrijeme čitanja: 5 minute
Foto: facebook.com/English literature
Foto: facebook.com/English literature

Iako bi neki rekli da u današnje vrijeme malo tinejdžera čita, spektar knjiga za mlade (tzv. young adult romana) zaista je velik. Od srcedrapajućih ljubića do knjiga o krvoločnim vampirama, čarobnjacima i anđelima. Ukratko, u ovom žanru apsolutno svatko može naći nešto za sebe. Nekoć su najpopularniji pisci ovih knjiga bili R. L. Stine i J. K. Rowling, što se doduše nije promijenilo jer oni i danas uživaju veliku popularnost, ali također su došle nove generacije spisatelja poput Meg Cabot, Richelle Mead i svakako Stephenie Meyer. No, kao i sve druge knjige i ove imaju skupinu kritičara koji ih doslovno popljuju, i one koji ih dižu u visine.

Zašto je to tako? Što to ne valja, a što valja kod teen knjiga? Pitanja su to koja nude više odgovora. Prvo, tematika tih knjiga s pojavom planetarno popularnog Sumraka (2005.) bitno se promijenila i uvela nas u novu eru romana koji se najčešće bave likovima nadrealnih sposobnosti (vampiri, vile, anđeli) i izmišljenih bića koji žive na Zemlji. Samo dvije godine kasnije pojavila se i prva od šest knjiga Vampirske akademije, američke spisateljice Richelle Mead, a 2009. godine objavljena je i prva od četri knjige o vilama nazvana Krila koju je napisala Aprilynne Pike. Također 2009. Lauren Kate objavila je i prvu od pet knjiga iz serije Pali anđeo koja u sebi nosi dašak gotike te se ubraja u knjige o tzv. mračnoj romantici. U istu tu skupinu ubrajamo i Divna stvorenja (2009.) – knjigu koju su zajednički napisale Kami Garcia i Margaret Stohl, a također ima tri nastavka. Prema knjizi je nedavno snimljen i film koji se već neko vrijeme prikazuje u kinima. Od ostalih knjiga valja spomenuti i popularan serijal Kuća noći  P. C. Cast te sagu o čoporu vukova Vukovi iz Mercy Fallsa čiji se prvi roman zove Drhtaj američke spisateljice Maggie Stiefvater.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Međutim, sve se te knjige vrte oko jedne stvari. U centru radnje nalazi se par kojeg čine običan smtrnik ili smrtnica i nadrealno biće čija je ljubav ili zabranjena, ili nailazi na mnoge prepreke koje njihovu vezu stavljaju pred velika iskušenja. Na kraju, naravno, sva zla budu pobjeđena i smrtnik uglavnom postane besmrtan kako bi njihova ljubav trajala vječno.

Druga stvar, nadovezujući se na samu tematiku, te knjige, prema kritikama mogu nositi krivu poruku. Primjerice, Meyer je bila iskritizirana od strane feministica koje smatraju da je cijeli Bellin život podređen Edwardu i da ona u svakom pogledu ovisi o njemu, a slične kritike pokupila je i Kate za čiji roman su predviđali da će biti sljedeći Sumrak. Ono što starija publika zamjera ovim knjigama jest činjenica da je u njima uvijek jedan lik psihički i fizički slabiji od ovog drugog i da bez njega nemože živjeti. Također, čitajući takve romane tinejdžeri dobivaju potpuno krivu sliku o ljubavi u kojoj je uvijek sve savršeno i osjećaji su veoma intenzivni. No,upravo to privlači mlade da čitaju o takvim stvarima jer u toj dobi svi žudimo za nečim drugačijim i posebnim i većina mašta o velikoj ljubavi koja će im promijeniti život. Svi mi želimo imati svog Edwarda ili Daniela za koje znamo da će uvijek biti tu. Ipak, život nam kad tad priušti šamar realnosti i čitatelji brzinski shvate da su takve veze iznimna rijetkost, a pogotovo ne padaju s neba.

Suprotno svim ovim knjigama, ako pak niste ljubitelji vampira i vila, Meg Cabot 2000. objavila je prvu od deset knjiga o princezi Miji Thermopolis poznatijom pod nazivom Princezini dnevnici, koja prati život mlade princeze Genovie skroz dok ona ne napuni 18 godina. Knjiga je osvanula i na filmskom platnu u glavnoj ulozi s Anne Hathaway. Samo godinu dana nakon, Ann Brashares objavila je knjigu Sestre po trapericama koja ima 5 nastavaka, a prema dva su također snimljeni i filmovi. Priča o čarobnim trapericama koje su preko ljeta uspjele još više povezati četri najbolje prijateljice iako su bile  razdvojene, bila je proglašena najboljom knjigom za mlade. Ubrzo nakon toga, točnije 2002. Cecily von Ziegesar izdaje prvi od čak 13 romana u seriji Tračerica prema kojima je u razdoblju od 2007 – 2012. snimana teen serija, a postigla je ogroman uspjeh u Americi i svijetu. Radnja romana i serije vrti se oko grupice tinejdžera koji čine njujoršku elitu te se kroz njihove živote ulazi u svijet droge, seksa, alkohola i novaca. Slična tome, 2010.godine izdana je i knjiga Bogate nasljednice Tare Hyland koja prati živote triju sestara čiji je otac vlasnik velikog modnog carstva. Posljednje dvije knjige čisti su primjer klasičnih chick-litova i primjerenije su nešto starijoj teen publici. Svakako valja spomenuti i intrigantnu seriju od 14 knjiga Slatke male lažljivice Sare Shepard prema kojima se snima i istoimena serija. Romani se bave temama kao što su nasilničko ponašanje, droga, homoseksualnost, poremećaji u prehrani, ubojstva, i slično. Četri djevojke, glavne junakinje, konstantno stvaraju vlastite probleme zbog nespremnosti da kažu istinu o određenim događajima i nedjelima koje su počinile. Zbog teške tematike kojom se bave, nerijetko podsjećaju na knjige R. L. Stinea koji je pisao o sličnim stvarima.

Foto: ziher.hr
Foto: ziher.hr

Za one koji su više željni knjiga od kojih će im se srce raspuknuti od boli, tu je prva na listi knjiga Ako ostanem koju je 2009. objavila i napisala Gayle Forman. Priča govori o 17-godišnjoj Miji koja je zajedno sa svojom obitelji doživjela katastrofalnu prometnu nesreću u kojoj je jedino ona preživjela. Dok leži u komi ona doživljava izvantjelesno iskustvo i promatra svoje prijatelje i daljnu obitelj kako tuguju u bolnici te u jednom trenu shvaća da mora odlučiti da li će ostati živjeti ili će umrijeti. Slijedi je ništa manje tužan roman Prije nego odem Jenny Downham, u kojem glavna protagonostica, šesnaestogodišnja Tessa Scott boluje od leukemije i ima vremena tek za popis od deset želja koje mora napraviti prije nego što ode. Iza Tessinih želja ponekad stoji bijes, ponekad strah i sebičnost, ali više od svega – neutaživa želja za životom.  U rujnu 2012. izašao je i film snimljen u glavnoj ulozi s Dakotom Fanning – Now is good.

Ono što je sigurno, tinejdžeri danas zaista mogu birati što će čitati, a ako im se pak to ne da, većinu knjiga danas mogu pronaći na filmskom platnu. Zanimljivo je i to da gotovo svaki popularniji roman ima svoj nastavak iako mnogi od njih ne postignu toliku slavu kao njihov prethodnik. No, kako god bilo, dok god postoje sanjari koji su vjerojatno u svojim tinejdžerskim godinama priželjkivali ovo o čemu danas pišu, bit će i publike koja će to s veseljem čitati. Uostalom, tinejdžeri i tako ne mare za kritike. Ako im se nešto svidi, svidi im se, a ako ne, ne. Simple as that. Važno je samo da knjige govore o stvarima koje nisu svakodnevne i da na neki način pružaju svojevrsnu utjehu i razumijevanje današnjim klincima. Na kraju, to jedino što nam u današnje doba svima i treba.

Be social

Komentari