Istaknuto
06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

05.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nisu baš svi otišli na godišnji odmor, uspjeli smo pronaći nekoliko novih singlova od kojih će samo jedan postati singl tjedna.

Izvedbene umjetnosti

Umjetnički kolektiv Kik Melone slavi 10 godina rada predstavom “Najtužniji komad. Ikad.”

23.10.2018. Ziher.hrFoto: itd.sczg.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Umjetnički kolektiv Kik Melone svojih 10 godina djelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj sceni suvremene izvedbene umjetnosti obilježit će multimedijalnom predstavom “Najtužniji komad. Ikad.” / “The Saddest Piece. Ever.” Premijera predstaveodržat će se 24. listopada u Kinu SC u 20 sati, a reprizna izvedba 25. listopada.

U nekad impresivnoj dvorani Kina SC, danas tužnoj ostavštini tih  boljih vremena u kojima je umjetnost bila vrednovana kriterijima mimo onih tržišnih, nalaze se izvođači  “Najtužnijeg komada. Ikad.” Njihova tijela, uronjena u  opustjelost prostora, iščekuju Vaša. Njihova srca znaju da je tuga jednadžba gubitka nečeg važnog i dragog uz svijest o kontinuitetu  egzistencije, kao i o vlastitoj konačnosti.

Odabir teme u radikalno intimnoj emociji tuge, za obljetničku predstavu otvara mogućnosti konceptualizacije izvedbe i autoreferencijalnih pitanja o strategijama i smislu izvedbe, o suradnjama i zajedništvu, o odgovorima na sveprisutni osjećaj tragičnosti suvremenog trenutka i  raspadanju svijeta kakvog znamo. Radeći predstavu koja samu sebe proglašava najtužnijom ikad, autori konstatiraju sadašnje stanje i bacaju se u ponore rizične potrage za intenzitetom izvedbenih trenutaka.

Tekstovi korišteni u nastajanju i izvedbi ove predstave potiču iz pera triju književnika/ica: kontroverznog američkog pjesnika i pisca CAConrada, francusko-američke književnice, feministkinje, teoretičarke i aktivistice Monique Wittig te američke pjesnikinje Anne Sexton, jedne od prvih autorica koje su na velika vrata u američku književnost, a napose u liriku, uvele tzv. žensko pismo i “žensko” pitanje uopće.

Autori i izvođači predstave su Silvia Marchig, Iva Nerina Sibila, Marko Gutić Mižimakov, Umberto Lancia i Jasen Vodenica, glazbu potpisuje Josip Maršić, fotografije i dizajn Marko Gutić Mižimakov i Jasen Vodenica. Predstava nastaje u koprodukciji Kik Melone sa Studentskim centrom u Zagrebu – Teatrom &TD.

(Visited 71 times, 2 visits today)

Komentari