Istaknuto
18.10.2021.

Vrijeme čitanja: 4 minute „Toma” je jedan stvarno dugi film i nitko tko ima zanimljiv život ne bi ga trebao pogledati.

13.10.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

Izvedbene umjetnosti

Umjetnički kolektiv Kik Melone slavi 10 godina rada predstavom “Najtužniji komad. Ikad.”

23.10.2018. Ziher.hrFoto: itd.sczg.hr
Vrijeme čitanja: < 1 minuta

Umjetnički kolektiv Kik Melone svojih 10 godina djelovanja na hrvatskoj i međunarodnoj sceni suvremene izvedbene umjetnosti obilježit će multimedijalnom predstavom “Najtužniji komad. Ikad.” / “The Saddest Piece. Ever.” Premijera predstaveodržat će se 24. listopada u Kinu SC u 20 sati, a reprizna izvedba 25. listopada.

U nekad impresivnoj dvorani Kina SC, danas tužnoj ostavštini tih  boljih vremena u kojima je umjetnost bila vrednovana kriterijima mimo onih tržišnih, nalaze se izvođači  “Najtužnijeg komada. Ikad.” Njihova tijela, uronjena u  opustjelost prostora, iščekuju Vaša. Njihova srca znaju da je tuga jednadžba gubitka nečeg važnog i dragog uz svijest o kontinuitetu  egzistencije, kao i o vlastitoj konačnosti.

Odabir teme u radikalno intimnoj emociji tuge, za obljetničku predstavu otvara mogućnosti konceptualizacije izvedbe i autoreferencijalnih pitanja o strategijama i smislu izvedbe, o suradnjama i zajedništvu, o odgovorima na sveprisutni osjećaj tragičnosti suvremenog trenutka i  raspadanju svijeta kakvog znamo. Radeći predstavu koja samu sebe proglašava najtužnijom ikad, autori konstatiraju sadašnje stanje i bacaju se u ponore rizične potrage za intenzitetom izvedbenih trenutaka.

Tekstovi korišteni u nastajanju i izvedbi ove predstave potiču iz pera triju književnika/ica: kontroverznog američkog pjesnika i pisca CAConrada, francusko-američke književnice, feministkinje, teoretičarke i aktivistice Monique Wittig te američke pjesnikinje Anne Sexton, jedne od prvih autorica koje su na velika vrata u američku književnost, a napose u liriku, uvele tzv. žensko pismo i “žensko” pitanje uopće.

Autori i izvođači predstave su Silvia Marchig, Iva Nerina Sibila, Marko Gutić Mižimakov, Umberto Lancia i Jasen Vodenica, glazbu potpisuje Josip Maršić, fotografije i dizajn Marko Gutić Mižimakov i Jasen Vodenica. Predstava nastaje u koprodukciji Kik Melone sa Studentskim centrom u Zagrebu – Teatrom &TD.

(Visited 118 times, 2 visits today)

Komentari