Istaknuto
07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

06.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Limbo je igra bez priče, bez dijaloga i bez uputa na ekranu. Istovremeno, Limbo je jedna od najposebnijih igara svih vremena.

Izvedbene umjetnosti

Talijanski kazališni kolektiv Sotterraneo gostuje u Teatru &TD s predstavom “Overload”

24.10.2019. Ziher.hrFoto: Carolina Farina / itd.sczg.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Europski projekt apap – Perfroming Europe 2020 u Teatar &TD donosi provokativni projekt talijanskog kazališnog kolektiva Sotterraneo, višestruko nagrađivanu predstavu “Overload”. Predstava počiva na tekstovima američkog pisca Davida Fostera Wallacea čiji su polja interesa i preokupacije uloga medija u kreiranju današnjeg društva, galopirajuća industrija zabave i posljedično fragmentirana percepcija.

U prezasićenom medijskom prostoru krećemo se između masovnih distrakcija i digitalnih mutacija. Preopterećeni informacijama, živimo u stanju konstantne alarmiranosti koju su naši preci mogli doživjeti jedino u ratnoj situaciji. Informacijski šum širi se po cijeloj planeti.  Trebamo li se stišati  i shvatiti što je uistinu vrijedno naše pažnje?

Svojim govornim iskazima izvođači neumorno upućuju na veze prema skrivenom sadržaju te pokreću mehanizam proizvodnje atrakcija i slika u gledatelju. Hoće li će se angažirati u otkrivanju skrivenog sadržaja, izbor je na gledatelju. Pristajući na taj angažman fokus publike biva izmješten sa glavne radnje u kaotičan labirint distrakcija gdje gledatelj pokušava pronaći djeliće nečega što tek podsjeća na svakodnevicu. Predstava “Overload” bazira se na agitacijskom govoru i hipertekstualnoj strukturi.

Predstava je na rasporedu 24. listopada u 20:00 u Velikoj dvorani &TD-a, a ulaz je besplatan.

Foto: Filipe Ferreira / itd.sczg.hr

Kazališni kolektiv Sotterraneo započeo je s radom u Firenci 2005. godine. Sotteranneo istražuje jezične mogućnosti kazališta – mjesto karakterizirano fizičkim i intelektualnim vremenom, koje je u isto vrijeme staro i beznadno suvremeno. Sotterraneo voli eksperimentirati s različitim formatima, proizvodeći multidisciplinarne i slojevite komade u potrazi za formom i sadržajem. Oni variraju od klasičnih izvedbi do predstava koje ovise o specifičnoj lokaciji i često su usredotočeni na proturječja i tamne strane današnjice. Nadalje, Sotterraneov avant-pop pristup nastoji pričati o našem vremenu pri čemu uspostavlja ravnotežu između kolektivne mašte i najvišeg nekonvencionalnog razmišljanja. U tome je kontekstu pozornica mjesto na kojemu se formira državljanstvo, kao i svakodnevne geste kulture testiranja kritičke svijesti publike. Naposlijetku, publika je glavni sugovornik skupine i u središtu svih njihovih projekata.

Sotterraneo je osvojio niz nacionalnih i međunarodnih kazališnih nagrada: Lo Straniero nagradu i posebnu nagradu Ubu 2009. godine, Hystrio Castel dei Mondi nagradu 2010. godine, Srebrni lovorov vijenac za predstavu Dies Irae na sarajevskom MESS festivalu 2011. godine, Eolo nagradu u kategoriji najboljeg novog izvođača za predstavu Dječja Republika, kao i nagradu ACT festivala, te prvu nagradu BE FESTIVALA u Birminghamu za predstavu Homo ridens 2012. i Best of BE Tour 2016. Njihov komad Preopterećenje nominiran je za Ubu nagradu u kategorij najbolje predstave 2018. godine.

Osim predstave, Sotterraneo je u Zagrebu održao radionicu Theatre – Fit koja se bazira na indvidualnim i kolektivnim vježbama te improvizacijama na zadane teme.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Komentari