Izvedbene umjetnosti

Kazališna družina Pinklec slavi 30 godina rada s četiri premijere u sezoni 2016./17.

Foto: kdpinklec.com
Vrijeme čitanja: 3 minute

Kazališna družina Pinklec iz Čakovca, koja djeluje u sklopu Centra za kulturu Čakovec, u sezoni 2016./17. u planu ima četiri premijerna naslova, a iduće će godine proslaviti i 30 godina rada. Prva ovosezonska premijera održat će se 18. rujna u 16 sati u Centru za kulturu Čakovec. Riječ je o dramsko-lutkarskoj predstavi „S razlogom“ u režiji Morane Dolenc i koprodukciji s organizacijom LOFT iz Zagreba. Kažu da se u životu sve događa s razlogom, što su Pinkleci i Dolenc odlučili provjeriti s junakom predstave Veljkom. On je i dobar i ”zločkast”, i ozbiljan i zaigran, i pametan i ”glupkast”, i sramežljiv i hrabar, baš kao i svatko od nas. U predstavi će igrati Petar Atanasoski, Mario Jakšić  i Bruno Kontrec, scenografiju izrađuje Davor Tkalec, kostime Dunja Vuković, a lutke Jasmina Kosanović. „S razlogom“ će trajati 45 minuta, a namijenjena je predškolskom uzrastu i nižim razredima osnovne škole.

Druga premijera bit će „Puž-muž“ u režiji osnivača i umjetničkog ravnatelja družine Romana Bogdana. Dramsko-lutkarska predstava „Puž-muž“ glumački je i lutkarski izazov za četvero glumaca i praznu scenu. Izazov koji će kroz priču o izgubljenoj lopti i neobičnom pužu na daske iznijeti Pinkleci-dječaci. Poruka predstave je – ukoliko želite ostvariti svoje želje imajte na umu jednu stvar – sve se može kad se hoće. U predstavi će igrati Mario Jakšić, Davor Dokleja, Igor Baksa i Bruno Kontrec, a zajedno potpisuju i glazbu te kostimografiju. Predstava je također namijenjena predškolskom uzrastu i nižim razredima osnovne škole, a premijera je planirana 20. studenog u 16 sati u Centru za kulturu Čakovec

Predstava kojom će Pinkleci proslaviti 30 godina rada bit će premijerno odigrana 2. ožujka 2017. u 20 sati na popularnoj „Tribini ČČ” u Centru za kulturu Čakovec. Riječ je o autorskom tekstu Jelene Kovačić u režiji Anice Tomić radnog naslova „Preko 7 mora preko 7 gora“. Predstava na scenu dovodi priče brojnih izbjeglica među kojima je i veliki broj maloljetne djece. Putujući bez pratnje prema nesigurnom i neizvjesnom cilju, njihovo djetinjstvo zauvijek je prekinuto. Temeljena na dokumentarnim materijalima, predstava priča priču o putovanju na kojem se ostaje bez svega, osim svog vlastitog života. Ova predstava bit će ispričana upravo kroz pogled djeteta, koje bez obzira na sve još uvijek pokušava zadržati pravo na igru, na igračke i bajke, na djetinjstvo. U predstavi će zaigrati članovi ansambla KD Pinklec uz pokojeg gosta.

Foto: kdpinklec.com
Foto: kdpinklec.com

Posljednja premijera u sezoni biti će ujedno i proslava 35 godina umjetničkog djelovanja Romana Bogdana. Radi se o predstavi „Sve o gravitaciji“ u režiji Bogdana i koprodukciji sa Tigar teatrom, a premijera je planirana za svibanj 2017. Predstava je zamišljena kao mobilno putujuće kazalište smješteno u mobilnu kamp prikolicu. Radnja nastaje prema motivima slikovnica autora Kêstutisa Kasparavičiusa „Budalaste priče“ i „Kratke priče“. Kako su glavni protagonisti redom predmeti i stvari u živim i slikovitim odnosima sa životinjama i ljudima, Pinkleci su odlučili okosnicu buduće predstave realizirati uz pomoć različitih lutaka i lutkarskom tehnologijom.

Slijedeće godine, ali u sezoni 2017./18., u planu je i nova koprodukcija s Teatrom Poco Loco. Radi se o predstavi „Superjunaci“ koja bi svijetlo dana trebala ugledati krajem listopada 2017. Režiju potpisuje Renata Carola Gatica, a zaigrat će miješani ansambl Pinkleca i Teatra Poco Loco. Marilyn Kostelnik, Alice Whiren i Laura Stein (1988) istraživale su zašto djeca toliko vole igru superheroja i kako ona utječe na njihov razvoj, što bi poslužilo kao polazište u pripremi materijala za rad na predstavi. Superheroji imaju moći i sposobnosti koje ni jedno ljudsko biće nema u svojoj prirodi. Oni su na strani dobra, mudri, neustrašivi, pametni i jaki. Ali… nitko se ne rađa kao sveznalica.

Uz premijerne naslove, Pinkleci i dalje na repertoaru zadržavaju predstave „Pola-pola“, „Vučje srce“, „Bremenski svirači“, „Četiri psića“, „Šegrt Hlapić kako bi ga igrala KD Pinklec“, „A tko si ti?“ i „Ptičica“. Ovim kazališnim izazovima Pinkleci priključuju i dramsko-pedagoški rad. Upisi u Dramski studio Dada za nove (i stare) članove održat će se od 26. do 30. rujna, a studio s radom započinje 3. listopada. Najstarija grupa u novoj će sezoni, osim novogodišnje predstave, raditi i predstavu radnog naslova „Zid“ u režiji Davora Dokleje, a prema tekstu Kristine Štebih. Predstava će na najiskreniji način pokušati progovoriti o međuvršnjačkom nasilju. Premijera predstave planirana je za svibanj 2017. godine.

Be social

Komentari