Film

NLO u Kinoklubu Zagreb – bliski susreti treće vrste i sedme umjetnosti

Dizajn: Dario Dević/Kinoklub Zagreb
Vrijeme čitanja: 2 minute

Bliski susret prve vrste je prema ocu ufologije, dr. J. Allenu Hyneku, vizualno opažanje neidentificiranih letećih objekata (NLO-a), prva stepenica na putu do komunikacije s inteligentnim vanzemaljskim životom. Ako sa sigurne udaljenosti želite iskusiti sva tri stupnja bliskih susreta, svratite do Kinokluba! Svakog četvrtka u studenom u 21h u dvorani Kinokluba prikazuju se filmovi o NLO-ima utemeljene na istinitim pričama. Više od sto godina ljudi stvaraju znanstvenu fantastiku kako bi nam pokazali da je laž nekada uvjerljivija od istine. Vjerovali u ove priče ili ne, ako vas sama ideja masovne histerije prilikom stvarne okupacije Zemlje zabavlja, ne propustite ovaj ciklus. Ulaz je besplatan.

15. 11. Bliski susreti treće vrste (1977.)*, r. Steven Spielberg

Steven Spielberg je od malena htio snimiti film o NLO-ima. Scenarij za “Bliske susrete treće vrste” pripremao je godinama. Da bi film bio uvjerljiv, Spielberg je kao savjetnika doveo samog doktora Hyneka. On je bio dio projekta “Plava knjiga” koji se bavio sustavnim istraživanjem fenomena NLO-a. Kad je zaključio da je cilj projekta raskrinkati viđenja NLO-a kao lažna, krenuo je u vlastitu potragu za istinom. Neki vjeruju da je sa Spielbergom osim svojih spoznaja podijelio i detalje o tajnom vladinom projektu “Serpo” koji su zatim dodatno izmijenili scenarij filma.

*Prikazuje se posebno izdanje iz 1998. koje Spielberg smatra najboljim od tri.

22. 11. Zajedništvo (1989.), r. Philippe Mora

“Zajedništvo” je film utemeljen na knjizi Whitleyja Striebera, američkog pisca horor-romana. Knjiga opisuje njegovo vlastito iskustvo s vanzemaljcima. Riječ je o svojevrsnom “Amityville hororu” svoga žanra, jer se riječju istina u njemu barata kao marketinškim trikom. Ipak, priča koja dolazi iz pera proslavljenog pisca horora kojeg u filmu glumi Christopher Walken ne može biti potpuno nezanimljiva, čak ni ako je lažna. Osim toga, soundtrack je radio Eric Clapton.

29. 11. Vatra na nebu (1993.), r. Robert Lieberman

“Vatra na nebu” pripovijeda priču Travisa Waltona, američkog drvosječe kojeg su sredinom 70-ih navodno oteli vanzemaljci. Njegova je priča imala mnogo svjedoka te se taj slučaj dugo smatrao jednim od najuvjerljivijih svoje vrste. Danas se sama priča gleda kroz prizmu američkog NLO-ludila, ali sam film ostaje možda najbolji spomenik tog ludila ikada snimljen. Kadrovi koji prikazuju Waltonovo iskustvo u vanzemaljskoj letjelici osvojili su i kritiku i fanove. U glavnoj ulozi, kao Waltonov najbolji prijatelj, pojavljuje se jedan od omiljenih SF- glumaca, Robert Patrick!

04. 12. Dosjei-X: Borba s budućnosti (1998.), r. Rob Bowman

Summa summarum svih teorija zavjera o vanzemaljcima je svakako serijal Dosjei-X čijoj smo 11. sezoni svjedočili početkom ove godine. Posljednji film u ciklusu bit će onaj kojeg je autor serije napravio ’98., na prijelazu iz 5. u 6. sezonu serijala. Prepoznajte li se u opisu skeptika koji želi vjerovati u nevjerojatno? Pridružite nam se na velikom finalu ciklusa uz FBI-agente vašeg života, Foxa Muldera and Danu Scully.

Be social

Komentari