Knjige

Koje knjige treba pročitati prije nego se pojave na filmskom platnu?

Foto: facebook.com/Liz Jensen
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto. facebook.com/ The Price of Salt/Carol
Foto. facebook.com/ The Price of Salt/Carol

Prva subota u mjesecu, zapravo prva subota u cijeloj godini, a to može značiti samo jedno. Udobno se smjestite i pročitajte kakve vam preporuke za čitanje ovaj put donosimo. Prošlog mjeseca odlučili smo se predložiti vam pet knjiga koje su se odlično uklapale u blagdanski duh, božićne pjesme, miris kuhanog vina i fritula te naposlijetku, miris zime u zraku. Ovoga mjeseca donosimo preporuke knjiga koje biste svakako trebali provjeriti prije nego se ove godine pojave na filmskom platnu. U moru ponude ovogodišnjih filmova nastalih po knjigama morali smo se odlučiti za samo pet, no sudeći po najavama, ova će godina obilovati adaptacijama knjiga.

True Story: Murder, Memoir, Mea Culpa

Nakon što biva otpušten iz New York Times Magazinea zato što je izmislio glavnog lika u priči o dječjem ropstvu u Obali Bjelokosti, novinar Michael Finkel  saznaje da se četverostruki ubojica, dok je bio u bijegu, predstavljao njegovim imenom. Ubojica je zapravo Christian Longo, a Finkel, povučen novinarskom znatiželjom, odlazi u posjet Longu nakon čega njih dvojica otpočinju zanimljivu simbiozu u kojoj Longo isprobava što će ispričati poroti na suđenju, a Finkel skuplja materijal za vlastitu knjigu. Ono što ovu knjigu čini posebno zanimljivom psihološka je karakterizacija – obojica u onom drugome prepoznaju vlastite karakterne mane i nedostatke. Djelomično zagonetka, djelomično memoar, a djelomično apologetično djelo s Jonahom Hillom i Jamesom Francom u glavnim ulogama na velikim ekranima u SAD-u pojavit će se 23. siječnja.

The Ninth Life of Louis Drax (Deveti život Louisa Draxa)

Engleska spisateljica Liz Jensen autorica je  knjige o neobičnom, ali briljantnom dječaku Louisu Draxu kojeg od samog rođenja prate nesreće. Sve kulminira na proslavi njegova devetog rođendana – roditelji su ga odveli na piknik gdje je dječak pao u provaliju, a njegov otac misteriozno nestao. U stanju duboke kome dječaka smještaju u specijaliziranu bolnicu gdje ga liječi doktor Pascal. Što će o obiteljskoj povijesti doktor otkriti i kako funkcionira složena ljudska psiha? Dječak ima sve odgovore, a na doktoru je da ih otkrije. Knjiga je kod nas izašla 2008. godine u izdanju Algoritma. Autorica Liz Jensen trenutno radi na svom osmom romanu te živi na relaciji London – Kopenhagen.
U filmu čiji datum izlaska još nije poznat doktora Pascala glumit će Jamie Dornan, Aaron Paul zaigrat će oca Louisa Draxa dok će Sarah Gadon glumiti Natalie, dječakovu majku.

Foto: facebook.com/Liz Jensen
Foto: facebook.com/Liz Jensen

Child 44 (Dijete 44)

Triler britanskog autora Tom Rob Smitha prva je knjiga u trilogiji koja govori o KGB-ovom agentu Leu Demidovu koji istražuje ubojstva djece u Sovjetskom Savezu. Temelji se na zločinima Andreja Chikatila, zvanog i ‘Rasparač iz Rostova’, ‘Rostovski mesar’ i ‘Crveni rasparač’ koji je osuđen za 52 umorstva. Priča zadire do samih vrhova tadašnje države u kojoj ‘nema zločina’, samo političke veleizdaje. Roman je preveden na 36 jezika te je osvojio  CWA Ian Fleming Steel Dagger Award za triler godine te je autor nagrađen Galaxy Book Award za najboljeg mladog autora 2008. godine. Bio je nominiran i za brojne nagrade među kojima su poznatije Man Booker Prize te Costa Book Award.
Film u kinima možemo očekivati krajem godine, a glavne likove utjelovit će Tom Hardy, Noomi Rapace i Gary Oldman.

The Jungle Book (Knjiga o džungli)

Rudyard Kipling vjerojatno nije ni sanjao da će njegove priče za djecu izdane 1893. i 1894. godine biti izdavane još nebrojeno puta te biti ekranizirane i obožavane od djece diljem svijeta. Dječak Mowgli, medvjed Baloo, pantera Bagheera i brojni drugi krajem ove godine ponovno će zaživjeti na velikom platnu pod redateljskom palicom Jona Favreaua. Glasove će posuditi Scarlett Johansson, Idris Elba, Bill Murray, Ben Kingsley, dok će malenog Mowglija utjeloviti Neel Sethi.
Iako ih neki interpretiraju kao političku i društvenu alegoriju, Kipling kroz svoje priče o avanturama nestašnog dječaka progovara o moralnim vrijednostima i snazi individualca. Objavljivane su u nastavcima, a postoje dokazi da ih je Kipling pisao za svoju prerano umrlu kćerku Josephine.

Foto: poetryfoundation.org
Foto: poetryfoundation.org

The Price of Salt (Carol)

Ove godine očekuje nas i filmska adaptacija romana iz 1952. godine. Radi se o drami autorice Patricie Highsmith, poznate i pod pseudonimom Claire Morgan. Priča je smještena u New York pedesetih, a govori o romansi između Therese, zarobljene u nezadovoljavajućem poslovnom okruženju i tipične američke kućanice Carol. Ovaj roman navodno je bio inspiracija za Nabokovljevu Lolitu, a u svoje vrijeme, dok je s jedne strane izazivao skandal, s druge strane bio je jako dobro prihvaćen u lezbijskim i feminističkim krugovima. Patricia Highsmith autorica je brojnih romana koji su kasnije ekranizirani, a možda najpoznatija je priča o Talentiranom gospodinu Ripleyu.
Carol će glumiti Cate Blanchett dok će Therese utjeloviti Rooney Mara.

Treba još napomenuti da ove godine očekujemo i nekoliko adaptacija young adult literature, primjerice drugi dio Divergent trilogije ili zadnji dio serijala Hunger Games. U travnju nas na filmskom platnu očekuje The Longest Ride Nicholasa Sparksa, autora hita Dear John koji je ekraniziran 2010. godine te Paper Towns autora Johna Greena, ujedno i autora ovogodišnjeg hita Greška u našim zvijezdama. Iako će svi pravi knjigoljupci reći da nijedan film ne može vjerno prikazati knjigu, valja pročitati predložene romane te pogledati njihove filmske ‘pretvorbe’ i prosuditi sam.

Be social

Komentari