Knjige

Književni pregled tjedna: Geek week

Foto: Crtani Romani Šou | Press
Vrijeme čitanja: 3 minute

Tjedan koji je iza nas je obilovao cosplayjem, stripovima, znanstvenom fantastikom i fantastikom uopće, s jako malo događaja koji odstupaju iz geek kulture. Za sve ljude koji dijete u sebi nisu sahranili, nego ga njeguju i dalje, ovaj je tjedan bio ispunjen odličnim događajima.

No, ovaj tjedan nije tako započeo: u ponedeljak je u Zagrebačkom kazalištu mladih gostovao Ivan Lovrenović na tribini Razotkrivanje, na kojoj je bila riječ o njegovoj knjizi Ulazeći u Varcar. Čini se da se radi o romanu koji je posvećen zavičaju i njegovoj navodnoj čarobnosti, samo što se kod zavičaja Bosne i Balkana općenito ne radi o ljubavi prema mjestu porijekla već o vremešnosti tog kraja, njegovoj vrtoglavoj prošlosti koja je glomazna i u svojem zapisanom dijelu, i beskonačno veća u zaboravljenom i nepisanom. Balkan je definitivno jedno inspirativno mjesto kada su u pitanju kultura i konflikti.

Dan poslije, Algoritam je u svojoj knjižari u Gajevoj ugostio jednog Gaja, ili bolje rečeno, kanadskog fantasy pisca Guya Gavriela Kaya. Jedan od slabo poznatih fantasy pisaca s obzirom na to da je prevođen na tridesetak jezika i kolaborirao sa Christopherom Tolkienom na Silmarillionu je nedavno objavio Children of Earth and Sky, roman inspiriran, između ostalog, dvjema stvarima: Dalmacijom i Uskocima. Njegove su knjige često inspirirane stvarnim mjestima i događajima, i lijepo je znati da je balkanska povijest inspirirala djelo fantastike. Kay je uglavnom prepričavao doživljaje sa urednikom Algoritma Nevenom Antičevićem, koji ga je prvi upoznao sa Uskocima i njihovim podvizima, te ga tako nadahnuo za dotični roman.

Kada kažemo da je Algoritam ‘ugostio’ Kaya, moramo napomenuti da se Kay javio uživo putem internetskog prijenosa. ‘Kay je u četrdeset minutnom razgovoru podijelio s nama svoja promišljanja i autorska iskustva, proces pisanja i oblikovanja ideje te u čemu pronalazi inspiraciju. Prisjetio se i posjeta Hrvatskoj 2006. godine kad mu je izašao uspješan serijal ‘Fionavarska tapiserija’. Putujući lijepom dalmatinskom obalom dobio je inspiraciju za najnoviji roman ‘ChildrenofEarthandSky’. Opisivao je jednu posebice zanimljivu vožnju tijekom koje je s Algoritmovim urednikom Nevenom Antičevićem pričao o hrvatskoj povijesti te zahvaljujući njemu saznao tko su povijesni Uskoci. Njihova priča ga se toliko dojmila da je odlučio o njima pisati te na taj način zauvijek ovjekovječiti dio hrvatske povijesti u svom romanu’, stoji u priopćenju medijima.

Foto: Algoritam | Press
Foto: Algoritam | Press

Sredinu tjedna smo presjekli posjetom Stiholoporteru koji se već tradicionalno održava u KSETU. Intermedijalna platforma, FictionPlayGrounds, po prvi je put tako javno predstavila svoje umjetnike iz najrazličitijih grana umjetnosti.

‘Kao sve novo, i ovaj je događaj imao blagi ugođaj prototipa koji će se tijekom vremena, vjerujem, uspjeti razviti u pravu stvar. Ima još puno mjesta za napredak, ali veliki napor i ljubav spram onoga što se napravilo osjećali su se cijelo vrijeme te ovim putem želim čestitati organizatorima na stvaranju nečeg novog i potaknuti ih da nastave te dovedu ideju do svog punog potencijala‘, stoji u našem izvještaju.

Vikend koji je ubrzo došao nam je donio tri događaja; jedan kratki i glazbeno-pjesnički, te dva velika trodnevna događaja koji su koincidirali i vremenski i po vrsti publike. Ovogodišnja sezona Književnog petka završila se u pjesničkom kafiću U dvorištu događajem prikladnog naziva ‘Pjesma za kraj’. Tema ovog i za sad posljednjeg Petka su bili izvori dobrog poetskog i glazbenog stvaralaštva, kao i povezanost poezije i glazbe. Premda sve umjetnosti evociraju određene strasti, glazba to sigurno radi najsnažnije, s poezijom na bliskom drugom mjestu. O tim su temama ovog puta govorili Mile Kekin i Pero Kvesić, dva čovjeka koji nedvojbeno poznaju osjećaj poetskog i glazbenog nadahnuća.

No, ovaj su vikend sasvim okupirala dva velika i stara događaja na domaćoj strip i SF sceni, čije se domene očito preklapaju. Trideset i osmo izdanje SferaKona, najstarije konvencije znanstvene fantastike na ovim prostorima, je ovog vikenda ponovo učinilo ono što najbolje čini; okupilo bezbrojne obožavatelje znanstvenofantastičnog žanra, održalo program prepun aktivnosti koje sežu od predavanja do natjecanja, kvizova i igara općenito. Ovogodišnji je SferaKon bio posvećen brojnim stvarima kako i priliči ovako velikom događaju, no među njima bi se mogli istaknuti ilustrirano izdanje Svijeta leda i vatre Georgea R. R. Martina, te komemoriranje stoljeća Priča iz davnine i pogotovo Frankensteina, utemeljiteljskog djela znanstvene fantastike.

Konačno, paralelno smo sa SferaKonom ovih dana mogli posjetiti i CRŠ, jedan od najvećih festivala stripa u Hrvatskoj i šire. Sajam stripova i robe vezane za njih, predavanja o stripovima, te predstavljanja novih stripova, kao i poveća umjetnička izložba i, konačno, nekoliko radionica – sve je od pobrojanog zadnja tri dana bilo prisutno u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika. Na živahnom festivalu kojeg su gotovo sigurno posjetile tisuće ljudi, vreva je bila neprekidna i vesela.

Bez svake sumnje, tjedan iza nas je bio ispunjen događajima koje prati jedna konkretna vrsta publike, i rijetko se kada zaredi takvo nešto. Ako je neki ljubitelj fantastike, SF-a i stripa posljednjih tjedan dana proveo u komi zbog neke nesreće, apsolutno je razumljivo ako poželi da su mu/joj iskopčali strojeve.

Be social

Komentari