Knjige

Književni pregled tjedna: Gostovanja, prosvjedovanja i globalna proslava knjige

Foto: flickr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Iza nas su još jedan tjedan i s njime još jedan niz događaja iz područja književnosti i druge pisane kulture kod nas i šire u svijetu. U posljednjih smo sedam dana imali prilike posvjedočiti dolasku barem jednog velikog književnika u Zagreb, nekolicini tribina i kružoka, kao i jednom globalnom slavlju knjiga i čitanja.

Ovaj je ožujak započeo nastavkom bunta naše kulturne scene oko novopečenog ministra kulture. Ranije je o tome bilo riječi, pa i prosvjedovanja, ali s obzirom da još ništa nije gotovo u Novinarskom se domu održala prosvjedna tribina Zašto smo potpisali u organizaciji inicijative Kulturnjaci. Na tom smo događaju mogli od Ivane Simić Bodrožić, Ivice Buljana, Gorana Sergeja Pristaša i drugih potpisnika peticije protiv dubioznog ministra čuti o današnjim ”nelagodnostima u kulturi”.

Pratitelji bloga Darija Rukavine istog su dana mogli u vječito aktualnom književnom klubu Booksa prisustvovati tribini iz ciklusa Od korica do korica, gdje je pored predstavljanja njegovog najnovijeg naslova bilo riječi i o utjecaju tehnološkog napretka tekstualnih medija na sam čin pisanja i čitanja. Danas u svijetu sve normalnijom praksom postaje kompiliranje blogpostova, članaka s internetskih portala i sličnih tekstova u knjige, što nam svima daje uvid u djelo kroz cijeli proces njegovog nastajanja.

U još jednom događaju iz sfere kulture koji tijesno prati sadašnja politička zbivanja, Hina je održala književnu tribinu koja se kroz riječ umjetnosti dotaknula teme identiteta, pogotovo kulturnog identiteta, i mogućnostima ne-pripadanju istome. Roman ”Restoran Dalmacija” autorice Jagode Marinić dotakao se teme izbjeglištva svojstvenog našem gastarbajterstvu, što snažno rezonira u razdoblju kroz koje sada prolazimo, razdoblju koje je prepuno straha za ”naš način života” i našu kulturu.

Gledano u globalu, ovog se tjedna u Velikoj Britaniji i Irskoj obilježio još jedan World Book Day, možda najveća proslava knjiga, autora, slike i slova na cijelome svijetu. Već devetnaestu godinu za redom World Book Day obavlja svoju misiju buđenja interesa prema knjigama među djecom i mlađim odraslim osobama. Idućeg mjeseca dotična će se proslava umnosti, kako to i inače bude, proširiti i na mnoge druge zemlje svijeta.

Natrag kod nas, istog smo dana mogli uživati u drugom posjetu jednog od najvećih živih književnika Hrvatskoj. Nizozemski književnik Cees Nooteboom u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu počastio nas je posjetom na kojem smo saznali od nekoga tko bi znao u kakvoj se točno vatri kali veliki književnik: u životnom iskustvu. Nooteboom je najviše govorio upravo o svojim putovanjima bez nekog velikog cilja koja je poduzeo vlastitim nogama, ponekad uz pomoć bicikla a ponekad bez ikakvog prijevoza. Njegovi uvidi u to odakle dolazi umjetnička inspiracija svakako će mnogima biti poučni.

Onima koji vole čitati sasvim novu i još neproslavljenu pisanu umjetnost i je ove godine tu glad za istraživanjem novog utažilo Goranovo proljeće, jedan od najvažnijih godišnjih događaja sa suvremenu književnost. Već dulje od pedeset godina ova nam manifestacija otkriva nove književne talente, a oni koji bi se željeli upoznati s radom dvaju ovogodišnjih dobitnica svakako trebaju 21. ožujka otići na mali izlet u Lukovdol, rodno selo I. G. Kovačića.

Za sam kraj, ove subote je u duhu nadolazećeg internacionalnog Dana žena održan prikladno međunarodan književni susret. U Cinkušu je okupljen poetski sastanak Miris žene na kojemu je poezija posvećena Ženi (ništa novo kada pogledate, ali ipak), originalna i zasad neobjavljena, po prvi puta bila prezentirana od autora čija imena još nisu velika. Oni koji su tom događaju prisustvovali možda su bili prvi otkrivači nečeg velikog, što ćemo jednog dana nesumnjivo znati.

Dočekao nas je i novi prijedlog popisa knjiga za cjelovito čitanje u sklopu Kurikulum HR, kao i neizostavna polemika koja se odmah zahuktala, a cijelu situaciju komentirao je naš Martin Majcenović.

Be social

Komentari