Knjige

Književni rekordi u Guinnessovoj knjizi

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

U svakoj kategoriji u životu  postoje određeni prvaci koji postavljaju rekorde. Tako svijet točno zna tko je najbrži sportaš, najpoznatiji pjevač, najbogatiji čovjek i sl. Od uobičajenih do onih malo manje, jedna knjiga donosi sve svjetske rekorde. Dakako, riječ je o Guinnessovoj knjizi rekorda, zabavnoj ‘enciklopediji’ ljudskih postignuća. Osim  zanimljivih i ponekad neobičnih rezultata, Guinnessova knjiga rekorda u sebi skriva i puno postignuća u području književnosti. Ona se odnose na najmlađe objavljivane autore, najstarije izdavačke kuće,  najduže biografije, ali i mnoge druge uspjehe virtuoza književne umjetnosti.

Tako je najmlađi dobitnik Nobelove nagrade za književnost Rudyard Kipling, koji je nagradu primio 1907., u 42. godini života. On je osim toga i prvi engleski autor nobelovac. Francuska, zemlja koja se često spominje u kontekstu dobrog vina, sireva i ljubavi, dom je velikih književnih postignuća, što pokazuje i činjenica kako je upravo ta zemlja osvojila najveći broj Nobelovih nagrada za književnost, njih čak 14.  Najstariji roman koji postoji i danas, Chaireas & Callirhoe,  djelo je starogrčkog pisca Charitona o avanturama prekrasne, tek udane Callirhoe. Smatra se da je knjiga nastala u 1.stoljeću, a iz istog doba  datira i jedini latinski roman koji je do danas preživio u cijelosti, The Golden Ass or Metamorphoses . Autor je Apuleius.

Gutenbergova Biblija, printana u Njemačkoj, smatra se najstarijom knjigom tiskanom na tiskarskom stroju. Dotada su se knjige pisale ručno. U Guinnessevoj knjizi rekorda stoji i kako je najstarija tiskarska i nakladnička kuća Cambridge University Press. Osnovana je na kraljevskoj povelji Henrika VIII u 16.stoljeću te postoji i danas. Njihove se knjige prodaju u više od 200 zemalja svijeta. Najstarija knjižara na svijetu je Bertrand bookshop, osnovana 1732. godine, a smještena je u Portugalu.

Knjiga The Way to Happiness, autora L. Ron Hubbarda, najprevođenija je knjiga, prevedena na čak 70 jezika, od kojih se izdvajaju Hindu, Samoa i Uzbek. First Folio, zbirka Shakespearovih drama,  djelo je za koje je plaćena najveća novčana vrijednost. Iznosila je 6,166,000 dolara, što je najviša cijena plaćena za knjigu iz 17. stoljeća. Ipak, najskuplja prodana i prvotno objavljena knjiga je Birds of America, autora Johna Jamesa Audubona, koja je dosegla prodajnu cijenu od vrtoglavih 7,3 milijuna dolara. Njen puni naslov je Birds of America: A Visionary Achievement in Ornithological Illustration. Sadrži preko tisuću crteža raznih vrsta ptica, a zbog želje da se čitateljima slike predstave u stvarnoj veličini, tiskana je na papiru dimenzija 100 x 67 cm.  Od neobjavljenih knjiga koje su dosegle najviši iznos prodaje, valja spomenuti Leicester Codex, autora Leonarda da Vincia, koju je Bill Gates kupio za 31 milijun dolara.

Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

I dok neka djela čak i neobjavljena vrijede milijune, nekim drugim naslovima jednostavno ne ide. David Wilkins, autor je djela New Testament from Coptic into Latin, koje nosi titulu najsporije prodavane knjige na svijetu. Za prodaju jednog primjerka bilo je potrebno 20 tjedana te se u tiskanom obliku zadržala punu 191 godinu.

Neki autori svoj književni talent prepoznaju u najranijoj dobi. Tako je Brazilac Adauto Kovalski da Silva, najmlađi objavljivani muški autor. Njegova knjiga Aprender é Fácil, objavljena je 2005. godine, kada je mladi Adauto imao 5 godina. Godinu dana mlađa od njega bila je Dorothy Straight, kada je napisala knjigu How the World Began .Djelo je izdano  dvije godine kasnije kada je Dorothy imala šest godina i tako joj priskrbilo titulu najmlađe objavljivane autorice. Christopher Paolini, s 19 je godina proglašen najmlađim autorom bestsellera. Njegova jeserija fantasy knjiga bez konkurencije zaludila sve ljubitelje tog žanra.  Prodaja je premašila 20 milijuna primjeraka, a ciklus djela se sastoji od knjiga Eragon, Eldest, Brisingr i Inheritance. Prva knjiga je ekranizirana 2006. godine.

S druge strane, da nikad nije kasno za uspjeh, dokazuju i sljedeći svjetski rekordi. Naime, Louise Delany, autorica je kojoj je u 105. godini objavljena knjiga, njen drugi književni pokušaj. Najstariji autor kojemu je objavljena tek prva knjiga jest Bertha Wood. Na njen stoti rođendan, izdano je djelo Fresh Air and Fun: The Story of a Blackpool Holiday Camp, temeljeno na njezinim uspomenama.

Najmanja tiskana knjiga ima dimenzije  svega 0,9 x 0,9 mm, a izdana je u svega 100 primjeraka. Radi se o izdanju ‘Chameleona’, ruskog autora Antona Checkova. Najdeblja  knjiga na svijetu mjeri širinu od čak 4 metra. Naslov je Das dickste Buch des Universums (‘Najdeblja knjiga na svijetu’). Njena težina iznosi 220kg, i broji 50 560 stranica.

U Guinnessevoj knjizi stoji i kako najduži naslov knjige broji 1086 riječi, autora Dr. Sreenathacharya Vangeepuramaj skribomanski naziv, iz očitih razloga, nećemo ovdje navesti. Najduža biografija napisana je u između 1996. i 2007. godine, a pisac je također Indijac, Dr. A.V.S. Raju. Knjiga je zapravo skup kronika iz života Sai Babe te se sastoji od čak 32 zasebna izdanja. Dr. A.V.Raju je izjavio kako ima u planu nastaviti pisati nastavke.

Gledajući tako bogatu umjetnost kao što je književnost, ne možemo a da se ne zapitamo koji su ipak najvažniji događaji u tom svijetu. U nadi da je ovaj članak sa svim svojim bitnim činjenicama obogatio znanje svih ljubitelja književnosti, ali i onih koji će to tek postati,  nadamo se da će se Guinnessova knjiga rekorda i ubuduće puniti književnim uspjesima.

Be social

Komentari